JAS-bloggen
Intervjuer

Klockan tickar snabbt mot U19-VM: ”Skapa världens bästa lag i slutändan”

För snart ttre veckor sedan så befann sig Sveriges landslag på olika håll runtom i Europa och på olika typer av turneringar också för den delen. När U19-damerna tog ett VM-guld så var killarna i Schweiz för att spela EFT. En turnering som gav blandade resultat där vi i efterhand tog ett snack med förbundskapten Brolin.

Om vi backar bandet lite så var man i månadsskiftet juli/augusti i Finland för dubbla landskamper med ett par tillhörande träningar. Ett tillfälle och en samling som man hade med sig i ryggen inför denna. – Finlandsresan var en riktigt bra start för det långsiktiga målet. Att få resa iväg tillsammans ger möjlighet att komma ihop ännu tightare som grupp och att dessutom få möta Finland i deras hemmaborg, vilken häftig utmaning! Vi fick svar att gruppen fungerade väldigt bra. Spelarna var duktiga på att ta hand om varandra och skapa samhörighet, men vi upplever också att de var duktiga på att coacha varandra och jobba med att utveckla spelet och sina medspelare mellan de båda matcherna. Vi fick också en fingervisning att det internationella spelet är så fysiskt och intensivt man kan tänka sig. Här gäller det för spelarna nu att ta med sig lärdomar hem och fortsätta jobba med att utveckla sina fysiska egenskaper på sin hemmaplan. Närkampsspelet sticker ut och förmågan att hantera sin motståndare före man börjar sträcka sig efter bollen kommer vara en nyckel för att gå vinnande ur dueller på denna nivå, säger Brolin.

Inför EFT:n i Schweiz så fanns det flera ”nya” spelare” med sett till truppen till Finland. Spelare där samtliga dock varit med på andra samlingar och inte är helt nya. Ett naturligt sätt att arbete där spelare testas och får chansen i den yttersta miljön. – Om det är naturligt är svårt för oss att svara på då vi fortsatt är relativt nya i våra roller. Men det var ett aktivt val av oss att testa av fler spelare mot internationellt motstånd. Rätt eller fel får vi se i slutändan, men vi tog detta beslut nu och vi tänker att det ger oss ens bra grund för att slutligen kunna plocka ihop det lag vi tror på till en VM-trupp. Vi letar bland annat spelare som klarar det fysiska spelet och då inte bara att vara bra på att ta emot eller dela ut tacklingar. Tänk er mer i termer som rörlig och duktig på riktningsförändrar när man blir utmanad med boll och även själv utmanar med boll. Så rörliga spelare med vasst första steg var en sak, bolltrygga spelare som är lugna när de får press på sig var en annan.

Vad var fokus inför EFT?

– Fokus var helt och hållet på vårt egna spel och som tidigare sagt att testa fler spelare inför EFT. Spelmässigt ville vi ta ett steg till och försöka lägga till några fler moment i vårt spel. Bland annat prata en del om offensiva rutiner för att se vad det på sikt skulle kunna ge oss i konkurrensen.

Man inledde med att möta Tjeckien där man efter ställningen 3-3, till sist fick se sig besegrad på straffar i inledningsmatchen. En match med bitter eftersmak. – Oavgjort som vi ser det och det är för dåligt från vår sida. Upplevelsen är att vi under denna match har något bristande kvalité i passningsspel och de avgörande besluten i den sista tredjedelen. Samt även att vi inte fick full träff i presspelet och vi borde gjort några justeringar runt den delen. Trots 3-3 kändes det tyvärr som en något trött första turneringsmatch och här skulle vi ha förberett oss bättre.

I match nummer två så möte man Schweiz. Denna gången blev det målrikare och på nytt ett oavgjort resultat, men istället 7-7. Därefter fick man än en gång se sig besegrade på straffar. – Oavgjort igen som vi ser det. Denna svider klart mest då vi inte har den sinnesnärvaro som behövs för att vinna matchen med par bollar. 3-0 och full kontroll var nog känslan hos de flesta skulle vi säga. Här är det främst ett bristande duellspel och lite enkla misstag i speluppbyggnad/kring mittzon om vi ska se till helheten. Vi blir lite ivriga och vill vinna boll fort i egen zon istället för att vara jobbiga att möta samt att vi åker på lite för mycket kontringar.

När ni förlorat två raka på straffar. Kände ni någon press då inför den avslutande matchen mot Finland? – Nej, Ingen press som jag tror vi eller killarna kände inför den. Vi fortsätter att jobba med att ha fokus på vad vi kan påverka under matcherna. Vilka beteenden vill vi se på planen från spelarna, att hela tiden sätta fokus på nästa aktion och inte spekulera kring ett potentiellt slutresultat. Allt för att så bra som möjligt kunna förbereda oss för det långsiktiga målet, VM 2023.

Det blev ingen revansch utan även Finland blev för tuffa. Denna gången en ganska ”klar” förlust med 9-5 vilket var ganska rättvist. – Håller med, blev en klar förlust och rättvis till viss del. Matchbilden var att det fanns moment och längre stunder där vi äger momentum, men det spelar ingen roll om vi inte kan vara konsekventa matchen igenom. Tycker vi pressar dem bra och vi har en stark period i matchen när dem tar timeout vid 5-4. Finland är dock dödligt effektiva denna match, straffar oss för våra misstaga och gör mål i samtliga 3 powerplay samt tom kasse. I slutändan handlar det precis som mot Schweiz, att vi behöver vara mer konsekventa och fullfölja vår prestation. Håller vi en jämnare nivå är vi övertygade om att vi är det bästa laget.

Bara bara drygt åtta månader till VM, där Sverige får allt större och större krav på sig att vinna guld efter flertalet misslyckanden så finns det en del frågetecken, även om Brolin inte vill använda ordet ”kris” riktigt än. – Klart man känner av det, vi är människor och det ligger i naturen att man alltid vill vinna. Två stycken oavgjorda matcher samt en förlust är inget bra resultat men går vi in i detalj i varje match så har vi tydliga referenser där vi behöver förbättra oss men också delar vi ser att vi gör bra och tar med oss för framtiden. Vi jobbar efter en plan och känner att vi fått viktiga svar. Dessa kan vi nu använda oss av för att jobba mot vårt slutgiltiga mål, att skapa Världens Bästa Lag till VM i April 2023.

När resultaten inte går vägen så svingas det ju en del på sociala medier – kan du förstå att folk reagerar? – Det är bra att landslaget skapar engagemang och berör många! Vi tror att det behövs ett brett engagemang runt i Sverige för att vi ska vara dem som driver utvecklingen. Vi vill att det här ska vara hela Sveriges lag och att alla som jobbar runt ungdoms- och juniorinnebandyn känner att de haft en liten del i att skapa Världens bästa lag i slutändan.

Om vi försöker bli lite konstruktiva. Ser vi till tiden framför er som ni har som lag och ledarstab. Vad blir prio att arbeta med för att nå resultat? – Enkelt sagt, vi ska vara mycket tydligare med vår identitet och det ska synas och kännas att Sverige är jobbiga att möta, byte efter byte. För spelarna gäller det nu att jobba vidare på hemmaplan för att vara förberedda på det intensiva internationella spelet. Till exempel hantera dueller mot sin motståndare, jobba klart varje situation i försvar och fortsätta träna på att ta offensiva löpningar utan boll för att skapa ytor för medspelare.

För vår del tog vi uppdraget med vetskapen att vi vill skapa förändring, där vi tar ett steg närmare den internationella standard på tempo, fysik och aktioner i kaos. I slutändan vill vi ju kunna skapa en medvetenhet hos spelare, ledare att Sverige är med och driver utvecklingen. System i all ära, men vår tes är att agera och inte reagera. Ta kommando, skapa kraft och vara dem som kontrollerar kaoset på planen. 

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar