JAS-bloggen
Intervjuer

Sverige tog revansch efter straffdrama: ”Det är som i en film”

Efter en tung finalförlust i Uppsala under fjolåret så var det dags för revansch i helgen när U19-VM för damer skulle avgöras i Polen där Sverige självklart var både favoriter och revanschsugna.

Mästerskapet för spelare födda 2003 och yngre har skjutits upp och det har varit en lång och märkligt process för inblandade spelare och ledare. – Det har varit superroligt och ärofyllt att få ta del av landslagsverksamheten. Det är en proffsig miljö med otroligt bra människor som lyfter det allra bästa i en. Jag är tacksam att jag fick bära den svenska tröjan, säger Maja Lindsjö till bloggen.

Enda ”fördelen” med den utdragna processen är väl just det att man som grupp och lag, har fått chansen att jobba ihop sig ännu tightare. – Vi har blivit en otrolig trygg grupp som backar upp och litar på varandra. Det är en stor styrka som gjorde att det gick hela vägen mot guld.

Innan avresan till Polen så hade man ett förberedelseläger i Malmö för att vara sätta de sista detaljerna. – Lägret i Malmö var som att lägga den sista biten i pusslet. Vi spelade en träningsmatch, hade teambuilding och hade några träningar.

Gruppen man hade lottats in i innehöll även Norge, Tjeckien och Slovakien. – Tre olika lag med olika spelstil, jättekul att få se innebandy från andra länder. Någonstans kändes som att vi var tippade att gå till slutspel, men om det skulle bli en första eller andra plats i gruppen, det är en annan sak.

I premiären mötte man Norge där det till sist blev islossning och man vann med hela 19-1. – Såklart är vi nöjda med den matchen, kul med många målskyttar!

I den andra matchen stötte man på det tuffaste motståndet, nämligen Tjeckien som senare skulle bli finalmotståndet. Vinst blev det, men med 4-3. – Vi gräver fram en stor mentalitet i laget som höjer oss. Om vi bara tror på varandra och på vårt spel så kommer det gå vägen.

Man avslutade gruppspelet med att besegra Slovakien med 11-2 och stannade därmed på full pott. – Jag tycker gruppspelet var lite som tänkt. Vi hade stundtals många tillfällen mycket boll, men alla lagen i gruppspelet stod upp mot oss. Vilket gjorde att det var krävande till seger under alla matcherna.

Semifinalen mot Finland, vad sa ni inför? – Vi pratade inte mer än vanligt. Finland är ett bra lag, vi har mött dem tidigare och vi spelar i stora drag rätt lika. Vi hade ett mål, och alla ville nå det.

Det skulle till sist bli en ganska bekväm då man vann med klara 8-3. – Jag tycker vi har en jättebra första period, mycket mål till våran fördel. Därefter tycker jag det pressar på oss allt mer. Men vi står upp otroligt bra framförallt under sista perioden. Vi har en sån otrolig bra spets och kvalité att det kändes tryggt matchen ut.

Final mot Tjeckien. Sett till gruppspelsmatchen, vad pratade ni om att göra annorlunda och förbättra? – Det vi ville nå fram i gruppen var väl generellt att vi måste tänka bort gruppspelsmatchen, Tjeckien hade aldrig spelat en VM final tidigare och var taggade. Det gällde bara för oss att hitta lugnet och lita på oss själva. Vi hade trots allt en vinst i bagaget sen innan.

Det var Sverige som hade en 4-1 ledning och såg starka ut, innan Tjeckien vände på det och kom upp till 4-4. – Jag tycker Tjeckien ställer om otroligt bra, det pressar på oss ständigt genom att lasta mycket mot vårt mål. Det är en speciell känsla i kroppen när du leder med några enstaka mål i en final. Att försöka stänga igen när det är så nära, men ändå långt bort. Vi var beredda att det skulle spela 6-5 mot oss, men det hände aldrig.

Matchen gick till sist till straffar där Lindsjö hade chans att bli matchjälte. – Utifrån mitt perspektiv så hade jag bara en inställning, det var att bara att vinna.

Till sist så kunde Cajsa Alm sätta det avgörandet målet och bli en av matchhjältarna där den sjuka känslan uppstår. –  Den är obeskrivlig, det är som i en film. Alla känslor dyker upp och adrenalinet likaså. Det är också en stor lättnad.

Sett till hela turneringen. Någon specifik spelare du vill hylla?

– Jag är imponerad av alla spelare i Sverige, vilket lag! Men är det någon spelare jag blev fascinerad över så är det målvakten i det tjeckiska u19. Vilken framtid hon har framför dig!

Efter tre år på RIG så är ju Lindsjö, tillsammans med flertalet andra gamla lagkamrater, klar för en fortsättning i Warberg som hon nu ser fram emot. – Att börja min senior karriär i Warberg känns helt rätt för mig. Jag trivs redan i föreningen och det ska bli spännande att se vad vi kan åstadkomma med under säsongen.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar