JAS-bloggen
Intervjuer

Han ska ta Sveriges landslag till nästa nivå: ”Spela en modern attackinnebandy”

I början av augusti stod det klart att Christoffer Suominen är den som tar över som ny förbundskapten för damernas U19-landslag när Camilla Granelid och hennes kompanjoner gör sitt sista framträdande vid VM här framöver.

Suominen blev presenterad andra augusti och är förväntansfull inför det som kommer. – Det känns såklart jättebra. Precis som jag varit inne på i tidigare intervjuer så är detta uppdrag ett av de absolut finaste och mest spännande som finns inom svensk innebandy. Jag är otroligt stolt över att få verka i rollen som förbundskapten för svenska U-19 damlandslaget, säger Suominen till bloggen.

Precis som i intervjun som gjordes med Brolin tidigare under sommaren, så har processen från början till slut varit noggrann och precis. – Alla rekryteringsprocesser är olika, men utifrån mitt perspektiv så har det varit otroligt professionellt och noggrant. Förbundet har verkligen gjort ett grundligt arbete och när dialogen med Sofie Andersson fortlöpte så kändes det som att deras syn på utveckling och ledarskap matchade med min syn på det. Att sedan få arbeta med Susanne Ekblom känns spännande. Vi kommer att komplettera varandra på ett bra sätt. Den känslan infann sig ganska snabbt när vi träffades i Stockholm.

Suominen som har en gedigen meritlista och bland annat figurerat både i KAIS Mora och Team Thorengruppen, hade föregående säsong en kombinerat roll i Kalmarsund. Där var han både verksam inom föreningsfrågor, men var också tränare för damlaget som tog steget upp till SSL. Framöver blir det förändringar i hans uppdrag i Kalmarsund för att kunna kombinera. – Precis, uppdraget i Kalmarsund förändras litegrann. Inriktningen blir nu enbart mot föreningens ungdomssida och främst kring utvecklingsarbete. En liten del innebär även att vara med som tränare för Juniorallsvenskan laget på herrsidan. Det känns otroligt bra att kunna fortsätta arbeta i föreningen även framöver. Jag är också tacksam över dialogen som varit med föreningen kring denna förändring.

Vad är era tankar kring vad ni vill uppnå och åstadkomma? – Vi vill naturligtvis fortsätta att arbeta oerhört ambitiöst och målmedvetet med att skapa en landslagsmiljö, där utveckling står i fokus. Det finns massor med bra spelare i landet och vår uppgift blir också att utifrån de förutsättningarna skapa bästa laget. När det gäller spelet så kommer vi vilja spela en modern attackinnebandy. Vi befinner oss i en process just nu där vi arbetar med detaljer kring spelet.

Spelarna som kommer vara aktuella för kommande trupper är födda 2004-2005. Spelare som till vardags spelar en hel del i juniorallsvenskan, men även i seniorlag i diverse olika serier. Ett stort arbete att kunna genomföra scouting och se trenderna som kommer och växer fram. – Vi har god koll skulle jag säga. Den processen har intensifierats och sedan jag blev klar som förbundskapten så har jag lagt mycket tid på att se matcher och skapa mig en tydlig bild. Även här är vi i en process att bygga ett omfattande scoutingnätverk, som tillsammans med ledarstaben ska arbeta med att kartlägga spelare. Det finns otroligt många duktiga spelare och ledare i svensk innebandy som tillsammans ser till så att juniorinnebandyn tar kliv framåt. Vi tittar även på internationella matcher, där det blir lite mer extremt spel och här behöver vi hitta en adaptiv miljö för spelare att kunna hantera de olika kontexterna.

Nu avgörs VM här bara drygt en vecka, men för drygt ett år sedan var det Finland som drog det längsta strået och som är regerande världsmästare när man kliver in i kommande mästerskap. Tillfällighet eller inte? – Det är absolut ingen tillfällighet, vi behöver vara ödmjuka och inse att det sker utveckling även i andra nationer, vilket är strålande för sporten. Du nämner Finland, det finns flera andra spännande nationer, exempelvis Tjeckien som vann senast EFT. Sedan är Schweiz alltid bra, sedan vill säkert fler nationer bli bättre än senaste VM, så utifrån det så finns det konkurrens.

Hur ser tiden och planeringen ut framöver?

– Vår första samling blir i oktober, när det spelas EFT i Uppsala. Så det kommer bli en del planering och arbete inför den samlingen. Sedan kommer vi parallellt att genomföra ett antal Talang 17 dagar på olika platser i landet.

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar