JAS-bloggen
Intervjuer

Delad pott för Sverige i dubbelmötet: ”Visar att vi inte åkt till Finland för att förlora två raka”

Mitt i sommarvärmen så begav sig det svenska U19-landslaget med killar födda 2004-2005, över till Finland för att under ett par intensiva dagar, träna och spela matcher tillsammans.

En tid när många spelare börjar göra sig iordning för höstens inomhussäsong och där klubba ocht boll kanske inte är på högsta nivå. – Man tackar ju aldrig nej till innebandy och speciellt inte när de handlar om landslagsnivå. Det blir lite annorlunda förberedelser innan lägret då det är få innebandy träningar och dessmera egenträning. Man vet inte exakt hur form ligger på då man inte spelat innebandy på ett tag, men de är inte svårt att komma in i när man väl börjat, säger Jack Sundling till bloggen som till vardags spelar i Jönköping.

Totalt 23 spelare var uttagna och drygt en halvering sett till truppen som återfanns senast på Bosön i maj månad. Något som innebar allt högre krav och förväntningar på upplevelsen. – Det är höga förväntningar, det är på landslagsnivå så man vet att det kommer bli hög kvalitet på både ledare och spelare. En professionell omgivning där vi som spelare ska kunna lära oss hur högsta nivån fungerar. Sen såklart att det ska bli kul att ta på sig landslagströjan igen.

En sen resa under måndagskvällen med båt ledde till att man under tisdagen hann avverka två träningar med olika utseende. – Vi anlände tidigt på tisdagen och vi gick direkt in till hallen för att börja träna. Lättare träning på morgonen där vi fick känna på mycket boll och inte för stor belastning. På eftermiddagen höjde vi tempo och blev mer spel mot varandra. Nytt spelsystem och viktigt att vi sätter grundprinciperna. Så blandat mellan spel och taktiska ingrepp på tisdag eftermiddagen. Kanske inte klickade perfekt med klubban och bollen men viljan och koncentrationen var väldigt hög under hela veckan.

Det var först under onsdagen som första matchen spelades mot Finland då. En fartfylld match som tillslut Finland vann med 13-11. – Inför matchen hade vi ingen aning om hur det skulle utspela sig, vem skulle äga mest boll, flest farliga chanser eller hur Finland spelade. Så vi gick ut med inställningen med att göra jobbet och spela vårt spel. Men det blev en väldigt målrik match från båda lagen. Ingen av lagens defensiv var på topp där både Finland och vi gör enkla misstag som sedan leder till mål. Tycker vi har fler farliga chanser, men får inte in bollen medan Finland är kliniska när deras chanser väl uppstår.

Ny match under torsdagen och chans till revansch. Vad pratade man då om inför?

– Vi kollade igenom hur deras mål uppstod och de var att vi inte var riktigt på hugget och lite osäkra med hur vi skulle spela i vissa situationer. Men vi pratade igenom om hur vi skulle lösa det tillsammans och tyckte man kunde se till torsdagens match att det hade blivit mycket bättre.

En tight match där Sverige med en del del chanser i slutskedet av matchen, till sist kunde kvittera till 6-6 via Daniel Kalentun, fint framspelad av Gabriel Kohonen. Till sist vann man matchen på straffar. – En jämn match som det alltid kommer vara mot Finland. Lite mer kontroll från båda sidorna och inte lika många farliga chanser. Tycker vi generellt spelar bättre då vi har mer kontroll på matchen. Vi tar ledningen med två snabba mål, men innebandy går snabbt och mot en land som Finland så kan de vända fort. Helt plötsligt 4-2 till Finland men vi visar att vi inte åkt till Finland för att förlora två raka. Vi steppar upp och kvitterar tillslut i slutskedet av matchen. Förtjänar att vinna efter 60 minuter men det fick bli på straffar där Jonathan i mål visade ännu en gång hur viktig han varit för oss under hela matchen.

Sundling fick chansen i samma formation i båda matcherna. Där matchades han tillsammans med Niclas Sundblad, Jonathan Berglund, Kim Giulotte och Sakarias Ulriksson. – Jag spelar med väldigt bolltrygga, stora, aggressiv spelare. Sakarias med sin snabbhet och Kim med sin storlek och power är grymma som presspelare. Jag och Jonathan plockar upp eventuella andra bollar eller stänger av spelvändningar. Niclas som libero skapar trygghet med sin kommunikation till oss andra och sin aggressiva spelstil. Så om vi får fortsätta spela tillsammans och slipa på vissa saker så tror jag vi kan bli riktigt farliga.

I den första matchen fick Sundling även chansen att bära kaptensbindeln, vilket självklart är en stor ära i dessa sammanhang. – Att bära kaptensbindeln för sitt land är en mäktig känsla man aldrig kommer kunna tröttna på. Alltid gillat att bära bindeln men för sitt land blir det mer meningsfullt. Såklart lite nervöst och pressen blir lite högre, men så ska det vara på en landslagskapten. Gäller bara att man tar rollen på allvar och gör sitt bästa.

Nästa år så spelas VM i Danmark, vilket självklart är ett långsiktigt mål för alla spelarna i truppen. Fram tills dess finns det tid att jobba på sina egenskaper där Sundling har klart för sig vad han vill förbättra. – Fortsätta träna på beslutsfattandet och fysiken. Utländsk innebandy är mer fysisk och måste vara reda på den sortens innebandy. Gäller att ha fortsatt hög nivå på träningar och matcher.

Är fortfarande långt till Vm och mycket kan hända där i mellan, men siktet kommer vara att prestera så bra jag kan för att bevisa att jag förtjänar en plats i truppen till VM i Danmark.’

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar