JAS-bloggen
Intervjuer

Mannen som lägger grunden för guld: ”Förstår inte de som skickar ut laget på tre varv i slingan”

Vi är mitt i sommaruppehållet där flertalet lag har veckor eller till och med månader bakom sig med hårt fysträning för att vara redo inför en tuff och lång säsong som stundar här framöver. Ett av lagen som kört på bra är Pixbo, som dels har två guld på killsidan att försvara från föregående säsong.

Den ansvarige för Pixbos fysträning för både herr och damakademin, är Mattias Liljenberg som har ett par år bakom sig i föreningen och numera har den viktiga rollen att ge spelarna rätt förutsättningar inför innebandysäsongen. – Min bakgrund inom innebandyn startade med mina barns träning i Pixbos ungdomsverksamhet för snart 10 år sedan. Jag är fortfarande engagerad som ledare i både p07 och p09 och kombinerar detta med ansvaret inom dam och herr-akademin. Det är väl fysträningen med p07 som har gjort avtryck i klubben och när frågan kom från akademistaben så var det lätt att acceptera. Min egen idrottsbakgrund ligger inom rodd, där jag tränade på högsta elitnivå under ungdomsåren. Till vardags tränar jag även en hel del inför egna utmaningar inom triathlon och swimrun. Fysträning är något jag brinner för i alla aspekter och jag gillar att läsa på och lyssna på olika expertpoddar, säger Liljenberg till bloggen.

Liljenberg har alltså ett bra ansvar i klubben och tränar både killar och tjejer. Där har han en bestämd åsikt att passen kan utformas på samma sätt, när han får just frågan om han planerar träningen på olika sätt utefter vilken grupp han kör. – Jag ser ingen orsak till att skilja på de förmågor som innebandyn kräver om man jämför dam och herr. Det är samma typ av egenskaper som är önskvärda hos spelarna. Jag kör exakt samma upplägg för dam och herr. I viss mån kan man se skillnad hur spelarna tar sig an de olika passen. Killarna tävlar gärna lite mer och tjejerna peppar varandra mer, men båda grupperna gör samma jobb. Det som skiljer mellan gängen är skadorna som de har med sig in i försäsongen, många tjejer har problem med fötter/fotleder medan killar har problem med knän och ryggar. Detta är så klart något som vi tar hänsyn till och försöker dessutom bygga upp dessa områden lite extra.

När du planerar en försäsong. Hur tänker du och vilka delar vill man ha med för att nå helheten?

– I grunden vill vi i akademistaben att försäsongen innehåller fyra delar, VO2-max, styrka, rörlighet och explosivitet. Vi fokuserar på en del åt gången för att få utväxling av träningen. Kör man allt på en gång blir det svårt att få effekt. För mig är det viktigt att träningen periodiseras med olika belastning. Det måste finnas veckor då kroppen återhämtar sig och lagrar in träningen. Vad gäller riktlinjer så är det fullt fokus på fysen under maj, juni, juli och i augusti börjar det mixas in innebandy i träningen igen. Vi bygger upp träningen med 3-4 löpintervallpass och 2-3 gympass per vecka. Löpningen är helt fokuserad på matchlika situationer, vi springer väldigt sällan mer än 400 meter eller en minut. Högintensivt arbete kombinerat med kort vila. Explosivitetsövningar lånar jag gärna från amerikansk fotboll. Precis som i innebandyn är det fokus på de första tre stegen och riktningsändringar.

Årets försäsong har varit speciell, vilket den varit för många lag. Innebandyfesten avgjordes såpass sent och därefter följde en välbehövliga vila. – Årets försäsong har blivit rejält skadeskjuten av det sena avslutet av innebandysäsongen. Tyvärr blev det inte rejält med killar och tjejer på träningen förrän en bit in i juni. Många i både herr- och damtruppen var rejält slitna efter den långa säsongen och Innebandyfesten. Vi har kört med ungefär samma gäng sedan början av juni. Det är en blandning av Div 1, Div 3 och JAS-spelare i både dam- och herrtruppen. Givetvis hade man som fyscoach sett ännu fler på träningarna, men det är många aktiviteter så som sommarjobb, utlandsresor och dylikt som krockar för spelarna.

Nu, när vi börjar närma oss slutet av juli månad, så brukar det vara en klassisk månad där spelarna går på egenträning, en sekvens som alla har olika sätt att hantera och fullfölja. – Personligen är jag väldigt restriktiv med total vila, det är så lätt att man tappar toppformen. Det är i forskningen ganska tydligt bevisat att två veckor utan konditionsträning påverkar VO2-max rejält. Styrkan tar lite längre att tappa, men den går stadigt neråt. Vi löser detta genom eget ansvar för de pass som skickas ut veckovis. Är man hemma så finns det möjlighet att köra gemensamt två gånger i veckan. Min uppgift är att ge spelarna en möjlighet att förbättra sin fys, det är deras ansvar att göra jobbet. Jag är inte den som jagar och kontrollerar. Spelarna i en akademi har aktivt valt att satsa på innebandyn och jag förväntar mig att de vill bli bättre. Givetvis har vi en del som har nått långt inom andra idrotter som tex fotboll, de tränar hårt där.

Nu när ni återsamlas, vad brukar ni köra för tester och dylikt? – Vi kör en delmängd av testerna som krävs inför medverkan i U19-landslaget. Det är Harres, stående längd, 150-meter x 2, 10/20-meter sprint samt beep. Vi gör en koll i början av försäsongen och sedan gör vi den riktiga värdemätningen precis innan vi går in i hall igen. Vi försöker hålla oss till samma tester över tid, så att vi även kan få med den långsiktiga förbättringen. 

Något som också är en ständig diskussion är just hur man sedan underhålla den fysiska statusen under säsong. Ska man köra fys i samband med innebandyträning, ska man avsätta separata pass eller vad är den bästa lösningen? Också en fråga för Liljenberg att reda ut. – Just nu är det inte riktigt fastställt hur vi fortsätter att bygga fysen under säsong. Det behöver synkas lite med tränarstaberna för respektive akademi. Men tanken är att dels köra rena fyspass och dels varva med innebandyövningar med mycket fysisk belastning. Du får tex in väldigt mycket fysträning i 3vs3-matcher utan avbytare, samtidigt som du utvecklar både spelsinne och bollhantering. Lite som ett Kinderägg. Vi kommer troligen att fortsätta med principen att fokusera på en av de grundläggande egenskaperna även under säsong, tex under september kör vi VO2-fokus. Även under säsongen är det viktigt att hitta veckor med återhämtning, annars går spelarna sönder strax efter jul.

Om du tittar generellt. Ser du några klassiska ”fel” som du tycker man borde undvika?

– Jag tycker det är väldigt viktigt att anpassa fysträningen till hur spelet ser ut på plan. Jag förstår inte riktigt de som skickar ut laget på tre varv på slingan. Spelet är högintensivt, då måste även fysträningen vara det. Träna på det du vill bli bra på. Vikten av styrketräning bör också lyftas. Det är stor belastning på spelarna under en säsong, saknar du grundstyrkan så kan det vara så olyckligt att du får problem i livet efter innebandyn. Jag önskar alla ett livslångt idrottande.

– En passning som jag kan skicka till ledarna i ungdomslagen är att börja med fys tidigt. Det är tufft att inte ha kört någon löpfys eller styrketräning när spelarna kliver in i akademin. Ytterligare ett plus ger jag till de tränare som jobbar med kost och sömn som viktiga delar av ett idrottande i dessa gyllene år som innefattas i en akademi.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar