JAS-bloggen
Sammanfattningar

Sammanfattning dag 1

En lång dag ett avverkad. Mer om den läser ni här!

Efter ett par timmar bilfärd från metropolen Lidköping så intog jag äntligen Uppsala och IFU strax efter 13. Redan då hade jag försökt se en del av matcherna i bilen (nej jag körde inte) för att få en uppfattning om lagen.

Kikade först en dryg period av Lerum-Storvreta där jag främst lyfte fram de offensiva hoten i vardera lag som Ida Hawerman och Thindra Stenvall, men slogs av den fina kvalitén Lerum har på sina backar. Spelare med bra passningsspel, rejält tryck, ett lugn med bollen som ger laget bra förutsättningar.

Jag fick se ett Örnsköldsvik ”skrälla” till det ordentligt mot Telge där jag främst slogs av Ö-viks effektiva omställningsspel som gav laget en tung seger i inledningen.

Jag växlade därefter och såg korta sekvenser från JIK-Bele och Växjö-RIG där jag självklart lyckades pricka in Mira Markströms kyliga assist till Jönköpings 3-0 mål där man till sist vann med 4-1 och Markström var självklart matchens förgrundsfigur. Av det korta från RIG så tyckte jag Linnea Hedman visade upp flera positiva egenskaper, bollsäker, bra beslut och duktig i postionsspelet där hon fick förtroende i en tung förstafemma med Söderqvist, Zetterstedt, Löfborg och Stina Johansson.

Innan jag kom fram så såg jag drygt en period av Pixbos killar match Åkersberga där det rödvitrandiga laget hade mycket boll, men jag tyckte att man då skapade för lite lägen. Utdelning blev det i den andra perioden och jag tror inte Åkersberga orkade fullt ut. Jag hann även se lite av Växjö-Linköping, en avvaktande match där jag tror att både lagen insåg vikten av försiktighet i den första omgången även om Växjö till sist drog det längsta strået.

Väl på plats var det dags att kika på Lerum-Täby där jag av en naturlig anledning har ett särskilt intresse. Även om det dröjde ett par minuter innan Lerum fick utdelning på sitt övertag så kom det till slut och när väl bollarna trillade in så var det klasskillnad. Absolut snyggast var nog 5-0 målet när bollen gick på ett snöre innan det avslutades med en diagonalpass och direktavslut. Anton Svanberg håller högsta klass i de flesta av sina aktioner och kommer bli viktig. I och med att den matchen kändes ”avgjord” ganska tidigt så hann jag även titta lite på Jönköping-Karlstad där favorittippade Jönköping fick slita rejält för att slå tillbaka Karlstad och man tvingades även matcha ganska hårt på sina toppspelare under vissa sekvenser innan man till sist kunde säkra tre poäng.

Hemmalaget Storvreta fyllde läktarna rejält mot RIG och såg till att det blev spänning. Ett 0-3 underläge vändes till 3-3 innan RIG gjorde 3-4. Under matchens sista minuter så skapade Storvreta ett par lägen för kvittering och känslan var att RIG kom undan med blotta förskräckelsen.

Placerade mig sedan i Upplands Energi-hallen för att se det förväntade toppmötet mellan Lund och Telge där just Telge behövde poängen efter den inledande förlusten. Enligt mig så lämnade matchen en del att önska, jag upplevde inte att kvalitén motsvarade mina förväntningar fullt ut och flera av målen var mer slumpmål en spelsekvenser. Telge ledde, Lund vände och Telge vände igen så dramatiken var det inget fel på där Telge till sist såg till att hålla liv i slutspelsdrömmen. Tycker att Lund har mer att få ut av sina toppspelare, för dom har man gott av!

Därefter följde ett nytt toppmöte där Falun och Pixbo skulle drabba samman, två lag som vann sina inledande matcher övertygande och därmed skulle matchen förmodligen bli den som skulle fälla avgörandet kring gruppsegern. Matchen utvecklade sig en till tight historia med bra tempo och en svängig matchbild. När Pixbo gick upp till 4-2 och hade Falun i gungning så tycker jag att Pixbo tog ett par felbeslut i coachning och Falun kom på nytt in i matchen och när 4-3 kom så rann det iväg ordentligt och till sist vände man och vann. Jag var starkt imponerad av Madeleine Larsson, oerhört stark med boll, duktig en mot en och ständigt ett hot offensivt, men även hårt jobbande defensivt. Bella Forslings fart är också svår att inte notera, oerhört intensiv, gör gärna bort sin forward om det krävs och vinner mycket boll. I Pixbo tyckte jag Alice Dahlberg hade många bra sekvenser med bollen där även Pixbos tredjeline fick bra träff när man matchades in.

Därefter bänkade jag mig för att se Falun-Linköping där jag hade högst förväntningar på Falun. Efter den inledande 3-2 vinsten mot Genarp fanns det kanske vissa frågetecken och jag kan inte påstå att dom rätades ut. Även om Falun hade mycket boll så brände man en del lägen och Jack Lindersson stod för ett oerhört snyggt solomål när han klev förbi sin back och lyfte upp bollen i borte krysset. Till sist blev det 3-3 där, men i början av andra så förflyttade jag mig för att se Lerum-Karlstad vilket skulle bli lyckat.

Målen trillade in tidigt och Lerum kunde vända ett 2-4 underläge till 5-4 på kort tid. Den svängiga matchbilden fortsatte och när ställningen var 6-6 och man trodde att krysset var säkrat så kunde istället Karlstad iscensätta en ny magisk kontring som resulterade i ett 6-7 mål. Karlstad med flera spelare som stod för fina prestationer. Främst impad är jag av Noah Swahn, oerhört lugn och trygg med bollen och även Harald Brelin som ångade på i 40 minuter, vann bollar, vann närkamper, rundade sina backar och mer därtill. Oerhört imponerade! Nu väntar en rejäl tuff batalj mellan Jönköping och Lerum imorgon.

Därefter valde jag att checka ut för dagen för att få ett par timmars paus innan en fullspäckad heldag i hallen imorgon!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar