Tillbakablick från gulddramatiken: ”Det börjar med förvåning, sedan glädje”

Det är snart två veckor sedan som Pixbo säkrade ett guld i P16-klassen. Ett guld som man dessutom kunde fira med hemmapubliken i Mölnlycke när man till sist slog Höllviken i finalen.

Pixbo som i sitt först steg vann bekvämt när man slog Lindås, Utbynäs och Lindome med en målskillnad på 32-5. – Jag tycker att det steget kändes väldigt bra. Vi kom in i det bra i första matchen mot Lindås, sedan fortsatte det på samma spår under hela första steget. Det gav oss själv förtroende under hela resan, säger Samuel Dömstedt till bloggen.

I den andra omgången skulle det bli desto tuffare. Även om Ale på pappret var ett lag som skulle besegras så fanns även Partille med, en av de klart stora utmanarna i både det här steget, men även i längden. – Andra rundan var självklart tuffare än första men jag tycker att vi gör vår del och vinner båda matcherna. Partille gör det svårt i första matchen men vi gör jobbet i den matchen och vi vinner. Andra matchen mot Ale sliter vi från början till slut, vi vinner matchen rättvist.

Efter regionsslutspelet hade man drygt två månader på sig att träna extra inför själva Innebandyfesten. – Vi har många åldrar med i laget vilket gör att vi har tränat i olika grupper under säsongen. Man tränar på den nivån som passar bäst. När Festen började närma sig kom vi ihop som ett lag och tränade/ spelade en del mot jas laget som gav oss bra sparring. Vi spelade ihop laget och hade en bra känsla när det väll blev dags för festen.

Väl där skulle man lottas in i en grupp med Västerås, Träslövsläge och RA19. – I förhand var tankarna att det skulle bli tufft. Jag hade inte så bra koll på lagen, men hade hört lite rykten. Jag och hela laget ville gå ut och visa vad vi gick för och brydde oss inte om vilka vi möte. Vi hade ett mål och det var att vinna varje match oavsett vilka vi mötte.

I första matchen mot Träslövsläge så blev det genast målrik i period ett och till sist kunde Pixbo vinna med 3-6. – Första matchen spelar vi ganska dåligt. Vi är nervösa och det studsar lite mer än vi vill.  Första matchen slutar 6-3 till oss tillslut och vi vill göra det bättre nästa match.

I den andra matchen började det ännu värre. 0-3 underläge efter bara tre minuter där man dock snabbt skulle komma tillbaka och gå upp till 7-4. Västerås visade dock moral och kunde till sist rädda en poäng när slutresultatet skrevs till 7-7. – Andra matchen startar katastrofalt. Vi kollapsar och ligger under med 3-0 innan tre minuter har gått. Vi bestämmer oss för att ändra match bilden och reducerar två gånger. När klockan slår 10 minuter har vi kvitterat till 3-3. Vi har fått vind i ryggen och innan vi vet ordet av det leder vi med  7-3.Vi börjar slappna av och Västerås  straffar oss direkt. Sista perioden spelar vi inte vår bästa innebandy medan Västerås gör mål på alla deras lägen och vinner sista perioden med 0-3 och matchen sluter 7-7.

Sista gruppspelsmatchen så säkrade man gruppsegern efter att ha besegrat RA19 med 3-1. – Sista matchen i gruppen är vi trötta. Vi spelar med lågt vill tempo och lite rörelse men framför allt ett bra försvar vi släpper bara en boll på hela matchen och lyckas få in tre stycken. Vi vinner matchen rättvist med 3-1.

Gruppsegern gjorde att man lottades mot Sundsvall i kvartsfinalen. Till slutspelet så hade även speltiden ändrats från 2×20 till 3×15. Med en 7-2 ledning efter period två så säkrade man till sist segern med 8-3. – Kvartsfinal mot Sundsvall. Vi har fått ny energi med bra mat och rätt uppladdning. Det är en match där allt släpper och vi spelar ut ordentligt. Det känns som att allt flyter på precis som det ska för alla i hela laget. Vi spelar väldigt bra och är överlägsna i matchen precis som siffrorna visar.

I semifinalen så ställdes man mot nästa Norrlandslag, nämligen Dalen. Där skulle det bli betydligt tuffare och det var först i period tre som Daniel Kalentun gjorde 3-2 vilket blev mackens slutresultat. – Semifinal mot dalen börjar orken att ta slut. Jag tycker vi har matchen i våra händer hela tiden och spelar ganska lugnt. Vi tar ledning med 2-0 tappar till 2-2. Sedan gör vi ett mål till och håller tätt bakåt. Det som gör att vi vinner matchen är vi behåller lugnet hela matchen.

Efter en tuff semifinal så skulle det bli lika tufft i finalen. Där väntade Höllviken som innan turneringen var ett av lagen som det pratades om kring guldchanserna. – Man han inte tänka så mycket inför finalen. Vi försökte att återhämta oss så mycket som möjligt. Jag har mött Höllviken innan och hade lite koll på dem, det gjorde att jag kände mig ganska lugn inför matchen. Självklart var det en del nervositet men det är bara en skön känsla om du frågar mig.

Efter 2-2 vid full tid så gick matchen till förlängning. Vad säger man egentligen inför?

– Man hinner inte prata jättemycket . Vi vet vilka som ska spela och vilka som ska göra det för oss. Vi försöker bara att få tillbaka orken efter en lång match. Man känner att det är stort det man gör och man ska få fram sina sista krafter.

I förlängningen så skulle Dömstedt själv bli den stora matchhjälten när han drygt nio minuter in stötte in 3-2 målet från nära håll och gav Pixbo guldet. – Känslorna är obeskrivliga. Det börjar med förvåning och sedan kommer en enorm glädje och lättnad som man inte kan sätta ord på. Glädjen tar över och man känner sig inte trött längre. Man firar med vår underbara klack som bar oss under hela turneringen  när det gick bra men även när det gick tungt. Helt fantastiskt.

Vad skulle du säga gör att ni vinner till sist?

– Det som gör att vi tillslut vinner är att varje spelare har en roll i laget som den individen gör utmärkt. Vi bildar ett väldigt bra lag som är seriösa i det vi gör. Jag tror att rollfördelningen är det som gör att vi kan gå och ta guld. Allas roll är lika viktiga och det förstod alla spelare i truppen. Man accepterade sin roll och gjorde den till punkt och pricka.

Finns det någon du skulle vilja lätta fram såhär i efterhand?

– Jag vill lyfta fram tränarna Oscar Zarnowiecki och Adam Lindberg. De är en stor anledning till att vi kan gå och vinna. Utan så bra och erfarna ledare hade det blivit mycket tuffare att gå hela vägen. Jag tycker att de skapar en bra grupp och ser till  varje individ ska trivas och må bra. De sätter upp vissa regler som man ska följa och det behövs för att få ihop gruppen. Man kan även vara sig själv i gruppen vilket är viktigt för att trivas och kunna prestera sitt max.