JAS-bloggen
Intervjuer

Summering av playoff 1: ”Givet med favoritskapet”

I torsdags drog det igång och under söndagen så spelades de sista matchern a i den första rundan av killarnas playoff. Nedan har ni en sammanfattning från matcherna.

FBC Linköping – Salems IF 9-1

Kommentar: En match som jag trodde skulle bli betydligt tightare där gästernas Ahmad Dakallah och Emil Björkman förväntades leda och har klart mer kvalitéer än att bara göra ett mål. 4-0 efter period ett och 7-0 halvvägs in i andra såg till att dramatiken som fanns blev ganska kortvariga. Att Linköping skulle vara favoriter rådde det inga tvivel om, men inte att det kanske skulle gå såpass enkelt.

RIG Umeå IBF – Team Thorengruppen Ungdom SK 9-2

Kommentar: Också en match som jag trodde skulle bli jämnare, speciellt sett till att TTG klev in som underdogs och som var taggade på att stå för en av säsongens skrällar där RIG under gruppspelet visar att man inte är helt ostoppbara. Även om TTG tog ledningen så vände RIG på steken och i period två var man uppe på 6-1 vilket gjorde avslutningen ganska odramatisk. Synd, sett till att en tight avslutning hade nog inneburit en hel del känslor och andra händelser.

Sundsvalls FBC Ungdom – IBF Dalen 8-4

Kommentar. Dalen som lyckats slå RIG under säsongen och som säkerligen var sugna på en ny skalp här. Att det rådde en viss fördel för Sundsvall var det ingen tvekan om, men Dalen skulle absolut inte räknas bort. Inte helt oväntat så var firma Norlander/Hellhof de som gick i den offensiva täten, men matchen levde länge in i den tredje perioden innan man till sist lyckades näta i boxplay och stänga matchen. Kan man nu bräcka RIG? Mycket tveksamt, men däremot kan man nog sno åt sig en seger i playoff 3, troligtvis mot Storvreta.

Karlstad IBF Ungdom – Lillån IBK/Ungdom 4-3

Kommentar: Nog för att Karlstad kom före i tabellen, men här kändes det spontant som 50/50. Lillån som dels värvat spelare och som på något sätt skapat sig ett rykte att man ska leverera sett hur man agerat, skulle inte leva upp till det tillslut. Med ett 4-3 underläge inför period tre så fanns alla möjligheter, men Karlstad med flera duktiga backar lyckades tillslut sätta stopp. Än mer tacksamma är man nog att Skoghall slog ut Västerås. Ett derby där man gäller som klara favoriter och borde kunna avancera.

Växjö IBK Utveckling – CL98IC 8-3

Kommentar: Här handlade mycket om att få stopp på CL:s fruktade förstafemma. Det skulle visa sig bli ännu lättare när Hugo Lindeborg med det fruktade målsnittet inte kom till spel. Växjö med en klart bredare trupp skulle dra ifrån i period två och unge Oliver Mendoza Nyberg visade verkligen framfötterna. Tillslut klara 8-3 där Växjö i nästa omgång lär få det betydligt tuffare.

IBF Falun Utveckling – Gävle GIK 11-1

Kommentar: Även om Gävle gjort fina prestationer, så var det här en av den första rundans mest solklara matcher. Falun med ett starkt lag, förstärka av Ahmad Aldeeb här under slutspurten har det som krävs för att nå ett guld och visade det här. Vid 4-0 delades dubbla matchstraff ut, vilket nog gynnade Falun mest sett till att Vincent Gomez, en av Gävles bästa poängspelare åkte ut. Tillslut drog man ifrån ordentligt och gjorde det man skulle.

Åkersberga IBF – Väsby AIK 7-6

Kommentar: En av de mest öppna matcherna på förhand vilket också skulle visa sig bli en oerhört jämn sådan. Även om Väsby länge var i ledning så kunde ”Ackers” till sist vända och vinna. Tuffare blir det i nästa runda och känslan är att man i slutändan kommer få svårt att nå hela vägen fram.

Huddinge IBS – Djurgårdens IF IBF 10-4

Kommentar: Huddinge som haft en relativt ojämn säsong sett till sitt lag, skulle till sist få en klart godkänd träff. Även om det var jämnt i två perioder så var det i period tre som Huddinge kunde nyttja sin spets och till sist dra ifrån bekvämt. Känslan är dock att det finns ett par nivåer till att hämta från det här laget.

Nykvarns IF – Torshälla IBK 8-4

Kommentar: Två lag som imponerat positivt på mig under säsongen. Publiken på plats fick se en match som levde hela vägen in i slutskedet innan Gustav Hansen gjorde matchens två sista mål och säkrade avancemanget. William Jansson med tre assist och Kevin Mattsson med tre mål var två nyckelfigurer, men två spelare som även lär behöva leverera i nästa runda mot Linköping.

Höllvikens IBF – FC Helsingborg 6-2

Kommentar: Höllviken som haft det tufft mot Helsingborg i gruppspelet skulle här få sin revansch. Trots en inte helt optimal uppladdning med bortrest tränare och sjukdomar så kunde man sätta en fin prägel efter period ett och till sist vinna kontrollerat. Tuffare blir det i nästa runda mot Genarp som man också haft det relativt tufft mot senaste säsongerna. En extra speciell match för Jonathan Nilsson som kom just från Genarp.

Täby FC – Rosersberg Arlanda IBK 8-6

Kommentar: Även om Täby vann gruppen så var känslan att det fanns möjlighet till en skräll här i en målrik historia. Först i period tre så kunde Täby kvittera, ta ledningen och till sist vinna, trots att man hade en klar ledning i period ett. Att man kan slå Åkersberga i derbyt råder det inga tvivel om, men det är enligt mig på pappret en enklare match än den man skulle kunna få i playoff 3.

IBK Genarp – Warberg iBF 5-3

Kommentar: Att hemmalaget fick favoritskapet kändes givet, men att det fanns möjlighet till en jämn fight var också med i beräkningarna. Även om Warberg inte haft samma träff senaste åren så har man en viss tradition och varit relativt ojämna under säsongen. Här var man länge med i matchen, men fick se sig besegrade till sist med 5-3. Känslan är att Genarp även tar nästa runda mot Höllviken.

IK Sirius FBC – Storvreta IBK 7-8

Kommentar: Här var det upplagt för publikfest där hela 1143 åskådare var på plats. WOW. Klart imponerande. Jag trodde faktiskt inte att Storvreta skulle ha chansen över 60 minuter då Sirius med fullt lag och rätt matchning borde vara både ett och två nummer för stora. Så blev det inte och hatten av för Storvreta samtidigt som jag ändå får sätta en fiaskostämpel på Sirius här. Nu tror jag att Storvreta inte kommer kunna rå på Falun, men trots det en imponerande säsong hittills.

Västerås IBS Ungdom/Surahammars IBF – Skoghalls IBK 5-7

Kommentar: Västerås/Sura som fått bra utdelning i gruppspelet rådde utan tvekan som favoriter här. Leo Walkert såg dock till med sina fyra mål att Skoghall istället kunde fira högst och det får i mina ögon ses som en lite skräll också. Skoghall får nu ett intressant derby mot Skoghall där man får slå ur underläge på nytt. Kanske passar laget?

Farsta IBK – Tyresö Trollbäcken IBK 9-5

Kommentar: Farsta som imponerande vann gruppen för Huddinge gällde som favoriter även här, speciellt med värvningen av Kim Giulotte. En match som dock blev mer spänning i än väntat, men när Farsta gjorde 8-2 ett par minuter in i period tre började man nog kunna räkna in segern. Till sist 9-5 och nu väntar Huddinge som blir oerhört intressant att följa.

Jönköpings IK Utveckling – Hovslätts IK

Kommentar: En av de mest uppsnackade matcherna. Efter ett par år där Hovslätt varit klart dominerande på JAS-nivå så börjar nu JIK komma tillbaka och även gå om. Med sin fina 03-kull och ett par duktiga spelare som tillkommit via gymnasiet har man ett lag som ska gå långt och till sist gjorde man jobbet här. Vid ställningen 8-0 så började Hovslätt vakna till liv, men alldeles för sent. Närmare än 10-6 med drygt sex minuter kvar att spela kom man inte och Jönköping stärkte sin titel som stadens bästa JAS-lag. Matchen mot Växjö i nästa omgångar kommer smälla deluxe.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar