JAS-bloggen
Krönikor

Nytt upplägg i playoff – ställs mot sin egen grupp på nytt

Till sist så har förbundet presenteras årets slutspelslottning i HJ-JAS, ungefär lika sent som vanligt med ett nytt upplägg.

Att lottningen för playoff kommer sent är ingen överraskning, det är något vi är vana vid nu känns det som, trots att man ifrågasätter det varje år. Varför kan man inte släppa det direkt på hösten?

Först och främst har man ju inför årets slutspel valt att ändra upplägget på Innebandyfesten, där de tidigare konceptet med åtta lag som slåss i två grupper istället blir till 16 lag som jag då antar kommer resultera i fyra grupper. Det positiva är att JAS kommer tilldelas en helt egen helg och inte konkurrera med USM-16 klasserna (där även tjejerna spelar nu), vilket annars har varit ett problem där vissa lag tvingats dubbla spelare (och ibland vila till och med).

Tittar vi på 16-lag dock så är jag relativt kritisk. Kul att fler lag och spelare får ta del av upplevelsen och få erfarenheten ifrån just de skarpa matcherna, men ska jag vara helt ärlig har jag svårt att ens hitta 16 lag som jag tycker har den kvalitén sett till truppens utformning och prestationer som gör att man förtjänar en plats.

Men än mer kritisk blir jag när jag ser hur man valt att lotta playoff. Tidigare brukar det finnas en geografisk aspekt, t.ex. att gruppettan i A har ställs emot något lag i B-gruppen för att resorna ska vara rimliga. Det har t.ex. gjort att vi har kunnat se en match som RIG-KAIS Mora och liknande. Det leder också till att vi kan ha två eller till och med tre lag från samma grupp som kvalificerar sig för Innebandyfesten vilket vittnar om gruppen haft en hög kvalité.

Nu väljer man istället att lotta gruppen ”internt”, alltså på följande sätt:

1:an i A – 4:an i A

2:an i A – 3:an i A

Väl där sedan så kommer de två segrarna ställas mot varandra i runda två. Vinner man där är man klar för Innebandyfesten, men skulle man däremot förlora så kommer man få en ny chans. Då mot laget från B-gruppen som också förlorat i playoff 2 och får en ny chans. Vi skulle som exempel då kunna ha RIG, Sundsvall och Falun vidare från A och B-gruppen. Tre klart kompetenta lag som jag tycker alla har något att göra på en Innebandyfesten.

Men jag tycker också det finns grupper där lag kan slinka igenom, grupper där vi kanske borde kunna ha två eller till och med tre lag vidare. Detta gör ju att vissa lag kommer ryka just för att man lottats just i en tuff grupp, där man kanske mot en annan typ av lottning hade haft klart andra chanser. Så dels ökar vi antalet lag vilket kommer sänka den generella kvalitén för att sedan öppna upp ytterligare för fler lag att slinka igenom.

Jag tycker också det känns märkligt att de lagen man redan ställs mot två gånger, ska man möta ytterligare en gång. Även om derbyn är intressanta och härliga så tror jag nog att alla lag hade uppskattat ett nytt motstånd att möta.

Är jag ensam om att tycka det? Ser någon fördelar i det här upplägget?

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar