JAS-bloggen
Intervjuer

JAS-spelaren debuterade i VM – för USA: ”Förbundet försöker hela tiden få kontakt med spelare”

För ett par dagar sedan så säkrade Sverige ett nytt VM-guld på damsidan. Även om Sveriges trupp inte hade några JAS-spelare så fanns det bekantingar i flera andra nationer.

En av dem är Kajsa Krohn, som är född 2005 och till vardags representerar FBC Malmö. Detta mästerskap spelade hon dock för USA där det finns en naturlig förklaring. – USA är som nog alla vet inte jättelångt fram i utvecklingen inom innebandyn. Därför försöker förbundet hela tiden försöka få kontakt med spelare med dubbelt medborgarskap, som då jag har eftersom att min pappa är amerikan. Det var tänkt att jag skulle spela u19 först men eftersom att det blev inställt fick jag förfrågan då att spela dam-VM, säger Krohn.

Det praktiska har självklart varit en svårighet. USA, flera timmars restid bort mitt i en pågående pandemi, har gjort att uppladdningen har sett speciell ut. – Det är något som är lite svårt för oss jämfört med andra lag som har relativt nära till varandra. Vi kan inte ses flera gånger per år då vi har spelare från flera länder. Själva ”uttagningen” var i somras när vi var på träningsläger, där samlades alla spelare från Europa. Samtidigt hade de amerikanska spelarna träningsläger i USA tillsammans. Vi alla samlades fyra dagar innan VM började för att träna innan VM började, och vi gick igenom taktik, tränade och fick känslan för att spela med dom andra spelarna. Trots att många träffades för första gången i Uppsala är det väldigt kul att se hur vi snabbt hittade varandra.

USA tillhörde en av de två sämre rankade grupperna, där vägen till en eventuellt kvartsfinal skulle bli längre. Man ställdes där mot Danmark, Italien och Thailand. – Våra tankar inför gruppspelet var att gå in varje match för att vinna. Vi visste att både Danmark och Thailand var två tuffa matcher och Italien visste vi inte så mycket om, men vi gick ändå in 100% till matchen. Men jag är väldigt nöjd över vår prestation och vi slutar på en andraplats i gruppen.

I premiären så ställdes man mot Danmark, en nation med flera spelare från Malmö även dem. En tuff match där man förlorade med 6-9. – Vi visste att Danmark är väldigt duktiga och såklart var premiärmatchen väldigt nervöst för alla. Vårt fokus var på försvarsspelet och jag tycker alla skötte det bra. Sen att vi släppte in ett par onödiga mål på returer kan man tycka va onödigt. Men jag tycker det var en jämn och bra match.

Hela 16-0 mot Italien, en kross. Var ni såpass överlägsna? – Ja, det tycker jag vi var. Vi har en del väldigt starka spelare med ett bra skott i laget och i matchen mot Italien fick alla visa va vi kunde. Det var en rolig match att spela och kul att många fick göra lite poäng.

Den sista matchen mot Thailand skulle bli oerhört tight. Efter att ha tagit en stor ledning så skulle matchen vända tillbaka till en 6-6 ställning innan USA till sist kunde säkra segern. – Matchen mot Thailand var nog en av de roligaste matcherna att spela. Vi började med att i första period leda med 6-0 och vi gick då in i andra period och slappnade av lite för mycket vilket gjorde att vi släppte in väldigt många onödiga mål. I tredje stod det 6-6 och vi behövde verkligen hitta tillbaka till vår t spel vi hade i första. Och det var väldigt tight sista period men slutar med en vinst vilket var väldigt viktigt för att få gå vidare till playoffs.

Andraplatsen bakom Danmark gjordes att man hamnade inlett playoff 2, där man fick möta Slovakien. Där skulle man inte ha en chans då det blev förlust med hela 20-0. Kan man lära sig något trots siffrorna? – Det kan man verkligen göra. Vi var såklart beredda på att det skulle vara en väldigt tuff match, Vilket det också blev. Fast än att det kanske inte var det roligaste resultatet så var det en lärorik match.

Förlusten gjorde att man istället fick spela om plats 9-12 med fyra andra nationer. Först ut var Lettland där det på nytt blev en stor förlust. – Matchen mot Lettland visste vi också skulle vara tuff men vi hade väl nog hoppats på en helt annan match från vår sida.  Vi hade spelat 60 minuters försvarspel dagen innan mot Slovakien och vi var alla slitna eftersom vi spelat många matcher och då vi hade mycket skador i de sista matcherna var vi väldigt få spelare. Men mitt lag kämpar ändå igenom 60 minuter och ger inte upp.

 I sista matchen mötte man Ryssland, en match som skulle avgöra om det skulle bli plats 11 eller 12. Efter ytterligare en förlust så stod det klart att det blev en 12:e plats vilket Krohn är nöjd med. – Jag är faktiskt nöjd med en 12:e plats då vi klättrade fyra placeringar än förväntat. Sedan tror jag det hade varit annorlunda om alla våra spelare varit på topp. Såklart hoppas vi nästa Vm att kunna klättra ännu några platser för att det vet vi att vi kan.

Ser man till spelarna som är ledande under turneringen så är de flesta hemmahörande i de svenska seriesystemet. Vad finns det för framtid för USA inom innebandyn och dess utveckling? – Eftersom att t.ex hockey är väldigt stort så tror jag inte att innebandyn tagit så stor plats men jag hoppas såklart att många fler ska kunna börja spela innebandy i USA och att man kanske introducerar det i skolan för barn osv. Än så länge är det fortfarande inte så stort men det växer ändå mer än vad man tror vilket är kul.

För din egen del. Hur var det att spela VM och vad tycker du om din insats? – Jag tycker att det har varit jätteroligt att få möjligheten att få spela VM redan när jag är 16 år. Det har varit jättekul att få spela mot och se olika lag från hela världen. Jag tycker att min egen insats varit bättre vissa matcher och sämre vissa, men jag tar med mig att det varit en mycket bra erfarenhet att få spela med och mot äldre och duktiga spelare.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar