JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

USM-kollen – de tog sig vidare till nästa runda

I helgen avgjordes den första rundan i USM-16 på killsidan där totalt 48 lag tog sig vidare till nästa omgång som spelas i början av februari. En kortare genomgång får ni här!

Grupp 1

Vidare: Sundsvall och Dalen

Kommentar: Sundsvall som haft en fin tradition, men som kanske inte är lika starka i 05-kullen som tex 02 eller 03-04. Dalen med flera intressanta spelare man tagit in och ett Skellefteå i skrälläge. En oerhört jämn grupp där till sist Sundsvall och Dalen via varsin seger tog sig vidare med liten marginal och det är förmodligen inget lag som kommer aspirerar på något SM-guld i slutändan.

Grupp 2

Vidare: Falun och Hälsinggården

Kommentar: Att Falun skulle ta sig vidare var inte oväntat. Flera intressanta spelare har inkommit som tex Lukas Rosenklint, Leo Rundqvist och Markus Kahilainen. Man stannade på sju poäng och kryssade mot just Hälsinggården som tog andraplatsen på fyra poäng via en övertygande seger mot KAIS Mora i sista matchen. Hälsninggården som fått flera spelare från KFUM Falun, spelare som var ledande under helgen. Falun lär bli intressanta även i nästa runda.

Grupp 3

Vidare: Sandviken och Gävle

Kommentar: Här handlade det mycket om vilket av Sandviken och Gävle som skulle ta förstaplatsen, även om Strömsbro krigade på bra i sista matchen. Gävle krossade Strömsbro, men kunde inte rå på Sandviken som vann med 6-4. Lite chockerande att Olle Ström ”bara” gjorde två poäng och där man istället hade en fin bredd att visa upp. Blir kul att se hur lagen står sig i nästa steg.

Grupp 4

Vidare: Sirius och Alunda

Kommentar: En fyrlagsgrupp där fighten mellan Sirius och Storvreta i första omgången var oerhört intressant på förhand. Väl där blev det kryss och när sedan Alunda slog Storvreta så kunde Sirius i sista matchen mot Alunda se till att säkra gruppsegern. I Sirius var Herman Geifalk en av de ledande figurerna, men där det lär finnas en del sparkapital i tex Rasmus Sörensson inför nästa runda.

Grupp 5

Vidare: Rosersberg och Saga

Kommentar: En trelagsgrupp där favoriten Rosbergs satte tonen med hela 9-1 i första matchen mot Saga. När sedan Saga stod för en bragdartad vändning mot Hagunda under matchens sista fem minuter så räckte det för att sätta sig i en bra sits. När Rosenbergs sedan löste ett kryss mot Hagunda så räckte det för att Saga skulle kunna ta andraplatsen.

Grupp 6

Vidare: Hässelby och Tyresö

Kommentar: En fyrlagsgrupp där snacket på förhand gått en del om Stockholms svagare 05-kull tex. Hässelby tog tre raka segrar, men har faktiskt flera intressanta 06:er att titta på framöver. Benjamin O”loghlen är en av dem. Andraplatsen togs av Tyresö som slutade på fyra poäng och spelade flera tighta matcher där Julian Petterssons straffmål mot Nacka blev av yttersta vikt.

Grupp 7

Vidare: Täby och Vendelsö

Kommentar: En till Stockholmsgrupp med fyra lag. Att Täby skulle ta tre raka segrar relativt bekvämt var ingen direkt överraskning, inte sett till att man tog en inledande trea. Ser man till poängskörden så var det relativt spridda skurar där istället Vilmer Carling var en ledande spelare i Vendelsö som stannade på sex poäng,

Grupp 8

Vidare: Hammarby och Järfälla

Kommentar: En till Stockholmsgrupp där Hammarbys duktiga 06:er skulle knipa förstaplatsen till slut även om det satt långt inne. Ett kryss och två uddamålssegrar vilket gav sju poäng där Järfälla slutade på fyra poäng och tog andraplatsen. Järfälla som tog en storseger mot Väsby, men som därefter spelade tighta matcher också. Det ska bli intressant att se Hammarby i nästa steg mot än tuffare motstånd.

Grupp 9

Vidare: Huddinge och Älvsjö

Kommentar: Jodå, en grupp till från Stockholm. Huddinge tog sju poäng, ledda av Elias Eriksson och vann gruppen på det, följda av Älvsjö på sex. Huddinge kostade på sig ett kryss i sista matchen mot Ingarö, men hade dessförinnan vunnit nyckelmatchen mot Älvsjö med uddamålet. I Älvsjö blev Erik Davidsson poängkung på sina nio vilket är ett fint facit.

Grupp 10

Vidare: AIK och Offensiv Lidingö

Kommentar: Hör fick Stockholmslagen bege sig till Gotland och inte helt oväntat vann AIK gruppen. 06:erna Jakob Jonsson och Alexander Måhlberg visade fortsatt fin form och klev fram mot Lidingö i period två när man vände ett 0-2 underläge till 5-3 vinst. Lidingö slog sedan Visby bekvämt och säkrade andraplatsen vilket gav dem en skön hemresa.

Grupp 11

Vidare: Trosa Edanö och Nykvarn

Kommentar: En grupp där snacket gick vilka som skulle ta förstaplatsen. Två lag som dominerar Södermanlands trupp i SM som drabbade samman i den avgörande matchen, då båda två planenligt slog Telge. Trosa skaffade sig en 1-5 ledning som man aldrig släppte och närmare än 3-6 kom inte Nykvarn. Liam Radloff var bäst på sex poäng, följde av Oscar Snell på fem. Hos Nykvarn var Hannes Helenfors och Lukas Dahlgren framträdande. Ska bli intressant att följa Södermanland i SM med alla spelare!

Grupp 12

Vidare: Berg och Ledberg

Kommentar: Lagen från Östergötland begav sig till Örebro för att ställas mot ÖSK. Bergs tog tre raka segrar, två med uddamålet. Backen Filip Irebro är en nyckelspelare med sin rutin från division ett. Ledberg tog sedan andraplatsen mot ÖSK på målskillnad där det skiljde ett ynka mål denna gången. Philip Ståhl med sena mål både mot Linköping och Bergs blev alltså därmed en matchhjälte utan att knappt veta om det.

Grupp 13

Vidare: Lillån och Västerås

Kommentar: Att Lillån skulle gå rent och dominera var ingen överraskning. I princip hela Örebros trupp i SM består av spelare härifrån och det finns namn som kan aspirera på allsvensk speltid under våren. Emil Carlsson var poängbäst, men det finns andra viktiga pjäser med mindre poäng som är ack så viktiga, tex Casper och Felix Johannes. Västerås säkrade sin andraplats via att slå Örebro med 5-0, där Vilmer Elofsson visade framfötterna offensivt.

Grupp 14

Vidare: Hagfors och Skoghall

Kommentar: En grupp med oviss utgång med enbart Värmlandslag. Lagen turades om att slå varandra i princip. Skoghall kryssade mot Skattkärr, där istället Karlstad slog Skattkärr enkelt. Sedan går Skoghall in och kör över Karlstad med 6-1. Totalen blev att Hagfors tog sju poäng före Skoghall på fem och Karlstad på tre. Skoghalls två sena kvitteringar mot både Hagfors och Skattkärr skulle visa sig oerhört viktiga i slutändan då gruppen kunde förändrats betydligt annars.

Grupp 15 

Vidare: Lidköping och Lockerud

Kommentar: Att Lockerud skulle ta förstaplatsen var ganska väntat, där Skövde och Lidköping slogs om andra. Just dessa två lag möttes i första matchen där till sist Lidköping skulle vinna med uddamålet. Lockerud tog sedan gruppen på målskillnad med en fin offensiv, mycket via Noel Eriksson. Det blev dock en tight historia även mellan Lockerud och Skövde, där dock Skövde hade behövt en vinst för att förändra gruppens utgång.

Grupp 16

Vidare: Zenith och Ale

Kommentar: En av de svagare Göteborgsgrupperna sett till vilka lag som fanns i området. Zenith tog till sist tre raka segrar där man dock avgjorde sent mot Göteborg via Wilmer Euren. De andra tre lagen slutade på tre poäng vardera där jag tror att man räknade inbördes och till sist ställde Ale och Mölndal mot varandra där då Ale hade vunnit med 2-0 och tog alltså andraplatsen på det. Jag tror att båda dessa lagen kommer få det tufft i nästa runda.

Grupp 17

Vidare: Pixbo och Lindome

Kommentar: Att Pixbo skulle vinna gruppen var det mest absolut självklara. Med en oerhört tung 05-femma, ledda av Daniel Kalentun och Oscar Hammarqvist så kan man till och med aspirera på landets bästa 05-femma. Kalentun stod tex för 21 poäng när Pixbo snittade strax över 10 mål och krossade sitt motstånd, Andraplatsen togs av Lindome som tog två stabila segrar mot både Lindås och Utbynäs. I nästa omgång så ställs Pixbo mot Partille, en högintressant match.

Grupp 18

Vidare: Alingsås och Partille

Kommentar: En grupp där det mesta handlade om vilka som skulle ta förstaplatsen. Lerum som också fanns med i gruppen har inte samma kvalite som man hade på 02-04 sidan, men kunde trots det stå upp bra mot båda lagen och förlora med två mål två gånger om. Alingsås och Partille kryssade och till sist tog Alingsås gruppen på målskillnad. Båda lagen lär få steppa upp i nästa omgång för att ta sig vidare.

Grupp 19

Vidare: CL och Gransholm

Kommentar: En intressant fyrlagsgrupp som kändes öppen där alla hade chans på avancemang. Till sist blev det jämt där både CL98 och Gransholm förlorade varsin match. Gransholm förlorade den första mot CL med 5-4, för att sedan vinna två med uddamålet där Casper Jonsson såg till att sänka Växjö. CL förlorade i sin tur mot Vetlanda, men säkrade avancemanget i sista rundan vid 3-1 mot Växjö. En målsnål grupp där Olle Åberg blev poängbäst på sina sex poäng.

Grupp 20

Vidare: KFUM Jönköping och Westervik

Kommentar: Att KFUM med årets starka lag man har skulle ta tre segrar var väntat, tre stabila segrar med. Desto bakom var det öppnare och i slutändan skulle det avgöras i sista matchen när Jönköping och Westervik ställdes mot varandra där Jönköping behövde en poäng enbart. Isak Lindahls två snabba mål i period två dock såg till att Westervik till sist vann med 3-4 och tog andraplatsen bakom KFUM.

Grupp 21

Vidare: Fagerhult och Bankeryd

Kommentar: Fagerhult tog tre segrar där man avslutade med en stark vändning mot Hovslätt. Bankeryd kunde efter förlusten mot Fagerhult repa sig och ta två raka segrar och därmed andraplatsen. Jacob Jensen med sina nio poäng var en förgrundsfigur där Fagerhult visade upp en mer spridd poängskörd.

Grupp 22

Vidare: Warberg och Träslövsläge

Kommentar: När Warberg vann den första mot just Träslövsläge så skulle allting handla om Filip Holmer. Med sina fyra mål när man vann med just 4-3 så blev han matchvinnare och man kunde sedan slå Varla med 0-4. Då Varla och Träslövsläge hade kryssat innan så innebar det att just Träslövsläge tog andraplatsen på bättre målskillnad. Warberg tror jag kan hävda sig i nästa runda, men tuffare för Träslöv.

Grupp 23

Vidare: Lund och Munka

Kommentar: Lund skulle dominera gruppen totalt och vinna med 11-2 och 8-2 i sina två matcher. Då Munka och Helsingborg hade spelat första matchen där Munka vann med 8-3 så var gruppens utgång klar. Rightfattade Filip Isacsson i Lund var stor förgrundsfigur med sina offensiva kvaliteter och bakåt finns danska U19-landslagets back, KG-Askanius.

Grupp 24

Vidare: Höllviken och Genarp

Kommentar: Sista gruppen ut där vi hittar en av årets stora favoriter, Höllviken. En stabil 4-1 seger mot Skurup följdes upp med 4-10 mot Genarp och gav förstaplatsen. Genarp som redan innan hade slagit Skurup och hade säkrat sitt avancemang, vilket var kanske på både gott och ont i sista matchen. I Höllviken handlade mycket om Isac Palm, Isac Olsson Ferm och Jens Rasmusson, spelare som lär vara än mer framträdande i nästa steg.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar