JAS-bloggen
Intervjuer

Gulddrömmen som dog: ”Värsta sättet att förlora ett VM-guld på”

Det har gått en dryg vecka sedan våra U19-damer förlorade en tuff sudden mot grannationen Finland i finalen på hemmaplan. En av de som fick återvända hem med ett silver var Malmös Maja Ekström.

Ekström född 2002 som varit med i processen under lång tid och samtidigt fått vänta på att spela efter att mästerskapet blivit uppskjutet fyra gånger. – Det har varit jobbigt att vänta så länge eftersom man var taggad att spela samtidig som man förstår besluten att skjuta upp det, säger Ekström.

Ser du något positivt med väntan?

– En fördel är att vi blivit mognare i vårt spel med tanke på att det blev framskjutet så länge.

Gruppen innehöll Tjeckien, Slovakien och Lettland där Sverige självklart var gruppfavorit. – Jag hade bara mött Tjeckien tidigare så dem visste jag skulle bli tuffa att möta. De andra lagen hade jag inte så bra koll på så där visste man inte riktigt hur matchbilden skulle bli.

Det blev dock oväntat tufft redan i premiären då Slovakien ställde till det. Vinst blev det till sist med 4-2, men det satt långt inne. – Slovakien gjorde det svårt för oss med ett bra försvar och en bra målvakt som vi kanske inte var helt beredda på. Samtidigt som det var första matchen för oss så vi var kanske lite spända och nervösa också.

Betydligt enklare blev det i match två när man körde över Lettland med 14-1 vilket var mer väntat. – I den matchen lossnade det lite mer för oss, vi spelade lite bättre och satte fler bollar i mål.

Att det skulle bli en gruppfinal mot Tjeckien var inte helt oväntat. Båda lagen på sex poäng, men det blev Tjeckien som vann med 4-3 och därmed vann gruppen. – Det var en jämn och bra match, men kändes som de kanske hade det sista lilla som gjorde att de kunde avgöra.

Andraplatsen ledde till en semifinal mot Schweiz som hade vunnit sin grupp före just Finland. Väl där så stod Sverige för en stark insats och vann med 9-5. – Tycker vi gör en jättebra match, vi får ihop hela laget som en enhet  och sätter våra lägen när de dyker upp.

I finalen blev det Finland. De båda grupptvåorna som till sist skulle visa sin kvalité och därmed spela final. Att det skulle bli jämnt var det ingen tvekan om och det blev just i sudden som Finland kunde avgöra. – Skulle nog säga att det är små marginaler som avgör, tycker båda lagen har chanser att avgöra både under matchen och under sudden.  Var en spännande match men värsta sättet att förlora ett vm-guld på.

Tror du man kan glädjas åt ett silver framöver när allt hunnit landa? – Det tror jag säkert att man kommer kunna göra, men just nu känns det fortfarande tråkigt och surt när man var så nära.

Nästa VM spelas för spelare födda 2003-2004, tjejer som redan nu funnits med på olika läger. Ekström lobbar för ett intressant namn som redan nu är ett välkänt sådan. – Finns många bra spelare men skulle säga Emma Heander från Lund, tycker hon är grymt bra spelare så ska bli roligt att följa henne.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar