JAS-bloggen
Intervjuer

Han drillar en hel akademi: ”Fysen ska vara ständigt varierad, den får aldrig bli tråkig”

Efter gårdagens nedslag med Richard Andersson så gör vi ett nytt idag. Denna gången istället på killsidan och i Lillåns verksamhet.

Där är det Mats Brodin som är ansvarig och styr upplägget för hela Lillåns akademi, Lillån som knutit till sig flertalet intressanta spelare senaste året och lär kunna bli den nya dominanten på juniorsidan i distriktet. – Från början var det väl som för väldigt många, min son spelade med 05orna och jag började träna dem i innebandy på vintern och lite ”fys” på sommaren. Fysen var på den tiden mest till för dem som inte höll på med någon annan idrott.För drygt tre år sedan fick vi andra utomstående huvudtränare för innebandyn, och jag körde fysen och var med som ledare. Under åren har fysen utvecklats för 05orna, och jag fick frågan inför förra försäsongen att köra fysen även för akademin. I år har 05 gått in i akademin och jag fick fortsatt förtroende, säger Brodin i sin resa.

Planen har klar och man har betat igenom sig olika faser där man kanske är lite annorlunda sett till sitt tidsperspektiv och hur veckorna är planerade. Brodin är också tydlig med att det inte enbart är JAS utan hela akademigruppen som gäller. – Som du märker så pratar jag om akademin istället för JAS och det är för att vi har en stor  grupp spelare som spelar i olika serier efter ambitionsnivå och förmåga. Ur den gruppen plockas lag ut till både Jas, USM, HJ osv. Vi kör fysupplägget med några huvudspår.

– Det första är att göra en homogen grupp där alla kan känna sig accepterade och prestationerna bedöms utefter individens egen utveckling. Tanken är att bygga stark grupp där alla förstår att om alla förbättrar sin fys får laget bättre fys även om inte alla har samma förutsättningar från början.

– Vidare jobbar vi med mycket skadeförebyggande träning, knäkontroll, rörlighet och balanserad styrka. Givetvis är fysen också jobbig med en hel del CrossFit inspirerad träning, samt sprintfys och styrka. Fysen planeras så att den är ständigt varierad och på det sättet inte blir tråkig. En sak till som vi trycker på är utförande på övningarna. Dels för att utbilda spelarna så att de kan hitta på pass på egen hand men också för att minimera skaderisken.

– Vi inledde försäsongen med att två pass i veckan. Sen hade vi två veckor ledigt och avslutar med tre pass i veckan tom v30. Sen går vi in i hall. Det är tidigt men det är ju lite konstigt i samhället just nu.

När han får frågan kring om han anser att många lag kör sin fys på ”fel” sätt så väljer han att vara relativt reserverad i frågan. – Jag är väldigt försiktig med att bedöma andras fysupplägg. Lite generellt kan man säga att det fortfarande hänger kvar att fys bara ska vara galet jobbig och tuff, det tycker jag är fel. Fys måste vara genomtänkt, grenspecifik och varierad.

Hur mycket tittar man generellt och hur mycket anpassar man utefter gruppen? – Så som vi har det, är det svårt att ha en ren individuell planering. Så vi planerar fysen så att alla kan göra prestationer efter sin förmåga och få bra förutsättningar att utvecklas. Vi är dock begåvade med en hög nivå i gruppen så det är inte jättesvårt att planera passen. Vissa individer behöver punktinsatser men det tar vi utanför ordinarie fysträning.

Med tanke på nuvarande pandemi som finns runtom oss så har man inget exakt upplägg i nuläget kring hur man ev ska kunna bibehålla den fysiska statusen under säsong. – Vi har inte den planeringen klar. Dels saknas den erfarenheten i vår grupp då coronan spolierade förra säsongen men också för att ledargruppen är lite ny.

Om du skulle få önska nästa steg inom innebandyn och fysen, vad skulle det vara? – Haha, ja som fystränare vill man alltid ha mera fys… Nä men jag tycker absolut att fysbiten måste in i t.ex uppvärmningen men också under vanliga träningar. Framförallt rörlighet. Extrapass utanför halltid tycker jag också är bra, halltiden tycker jag dock ska användas till boll.

Tycker du man ska skilja på fysen om man jobbar med en dam eller herrgrupp? – Ja jag tycker att det är skillnad på dam och herrfys. Här måste man titta på hur skadorna skiljer sig mellan dam och herr. Jag skulle vilja att knäskadorna i damidrotten förebyggs i större utsträckning, men dstet positiva är att det händer ganska mycket på det området ändå.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar