JAS-bloggen
Intervjuer

Han lägger grunden för årets säsong: ”Delat in säsongen i åtta perioder”

Vi är inne i slutet av juli, en period där de flesta lagen har en period av egenträning innan man så småningom börjar återsamlas och gå in i hall för att återuppta träningen med boll och klubba.

Ofta pratar man om tränare i dess olika former, deras betydelse, men en oerhört viktig pjäs som lägger grunden till varje säsong är fystränaren som kanske inte alltid får alla rubriker. En av dem är Richard Andersson som ansvarar för Storvretas JAS-lags försäsong på damsidan. En herre med en gedigen bakgrund. – Min bakgrund är friidrott som jag mer eller mindre hållit på med hela livet, först som aktiv själv och senaste 12 åren som tränare (hopp/häck) där jag regelbundet haft aktiva som nått ungdomslandslaget och juniorlandslaget genom åren. Jag drivs av och brinner för att utveckla individer som vill något med sin idrott – få förunnat att få jobba med detta på dagarna.

– Jag började hjälpa en allsvensk fotbollsspelare jag känner som det gick bra för den perioden, man kan säga att det så det spred sig så därav började jag hjälpa några allsvenska fotbollsspelare med främst löpsteg och snabbhet. Man kan säga att jag halkade in som fystränare för rätt många idrottare i Uppsala under 2016/2017, främst inom fotboll men också bandy och gymnastik, säger Andersson till bloggen.

Han ansvarar alltså för JAS-laget, men har även ansvaret för hårdsatsande A-truppen i Storvretas damsektion. – Jag fick frågan från Storvretas sportsligt ansvarig Henrik Ededahl för tre år sen om jag ville komma in som en frisk fläkt med nya idéer som snabbhet och styrka för damerna i div 1. Jag tackade ja då det lät spännande och att det passade rätt bra med en side-kick till min vanliga träningsgrupp.  JAS-laget kopplades på förra året så nu är det alltså två lag och cirka 50 spelare – väldigt kul. 

Andersson har ett upplägg indelat i perioder med tydliga fokusområden som han beskriver nedan. – Jag har delat in säsongen i åtta perioder. För att förklara det enkelt och överskådligt kan man säga såhär:

De tre första (P1, P2 och P3) är olika delar av försäsongen. Där lägger vi fokus på grundstenarna såsom hållfasthet, uthållighet och sätter våra grunder. Exempel kan vara att bana in skivstångsteknik i bas-övningar, aeroba uthållighetsbitar samt mycket styrka över flera leder (helkroppsövningar), självklart försöker vi väva in vissa delar med klubba och boll för att göra träningen liten roligare för spelarna. 

Period 4 är en liten förberedande period på 4 veckor (augusti) där vi gör tester och samtidigt som vi försöker addera lite snabbhet och hitta rätt nivå av träning inför prestationsdelen (tävlingsmatcher P5). En viktig brygga att lägga träningen på rätt nivå med kvalité samtidigt som man behåller kvantitet. 

Period 5 är höstens tävlingsmatcher där vi fokuserar på att prestera samtidigt som vi ändå vill bibehålla endel styrka och uthållighet så vi inte peakar tidigt och tappar våren för att vi släppt tidigt. 

Period 6 är en kort försäsongbetonad ledighet över jul och nyår på några få veckor där vi försöker fylla på vårt tränings-konto för att formen ska räcka längre fram över våren, annars blir det långt från augusti till maj om man vill att formen ska hålla hela vägen fram.

Period 7 är vårens tävlingsmatcher (lik period 5).

Period 8 är avslutningen av säsongen med slutspel där vi lättar på all träning och bara fokuserar på små explosiva simuleringar. 

Innebandyn i sig är ju en relativt ny sport i många sammanhang och att just fysträningen inom innebandyn har sina brister är inte helt oväntat. Andersson ger sin syn på vad han tror är de klassiska problemen. – Jag måste erkänna att jag inte sett jättemånga innebandylag’s träningsupplägg men jag tror innebandyn ibland kan ha lite inslagna saker i väggarna – ”Såhär tränar man på försäsongen”, ”Såhär värmer vi upp” etc.

– Ett exempel på under försäsongen är att många tränar löpträningen (Aerobt/Anaerobt) lite galet och missförstår vad som utveckla vissa kvalitéer. Många av dom lag jag ser tränar så handlar mycket träning om att ta ut sig så mycket som möjligt och må dåligt / ligga ner efter passen utan att tänka på vilken effekt den träningen får. Vi försöker utgå från energisystem och puls så ofta som möjligt. Jag försöker alltid vara noga med att beskriva varje intervallpass syfte. 

Hur mycket tycker du man ska titta på just den specifika gruppen, kontra t.ex. hur en ”vanlig” försäsong brukar se ut?

– Jag utgår såklart från vilken grupp jag har och försöker se om vi har några gemensamma nämnare såsom kön, ålder, skador, träningsbakgrund etc.

Inte helt ovanligt heller är att många lag väl under säsong, lägger mycket fokus på enbart boll och klubba, men missar delen kring just fys och underhåll av kroppen. Elitlagen har oftast fortsatt ansvariga som ser till att det sköts, men hos lagen lägre ner i åldrar och juniorlag så finns inte alltid resurserna vilket gör att det kan tummas på. – Självklart måste man underhålla fysträningen under säsong, annars är den som bortblåst efter några veckor samtidigt som man inte kan gå på för hårt och alltid känna sig sliten på match – en balansgång där man får anpassa. Som exempel kan spelare som spelat mycket på helgen köra styrka med mig en kortis på 40 min medans dom som inte spelat så mycket kör både ett aerobt intervallpass, rörlighet och styrka på 100 min dagen efter match. 

Om du skulle få önska nästa steg inom innebandyn och just fysbiten. Vad skulle det vara?

– Att fler får lära sig gunderna i styrketräning och prehab-träning tidigare så vi får fler spelare som får vara skadefria och kan spela mer och längre!

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar