JAS-bloggen
Okategoriserade

Förändringen jag vill ha – höj åldern!

I början av förra veckan släppte jag ett inlägg kring det inställda JAS-spelet, vikten av fortsättningen där förbudet bör titta på en lösning för att ge 02:erna på killsidan en chans till.

Jag tror att inlägget i allmänhet har ganska stor stöttning från många runtom i Sverige, men jag förstår självklart också att det finns en oro kring hur en eventuell förändring hade kunnat få konsekvenser på ett annat plan, i andra änden. En aspekt som är oerhört viktig att ta in, att man ser bortom den tilltänkta lösningen och ser vad det kan medföra.

Jag står dock fast vid min ide – jag tycker inte att 02:erna ska behöva gå miste om drygt 1,5 säsong och två slutspel under sina sista juniorår. Jag tror att konsekvensen här är att vi tappar en stor mängd spelare som egentligen ska ta klivet fullt ut till senior och kunna ta plats i A-lagstrupper. Det i sin tur leder till urholkningar i flertalet trupper, att man kanske behöver plocka från lag längre ner och det hela i sin tur blir en ond spiral. Visst, chansen att tävla har försvunnit, men den delen kommer alla någon gång kunna släppa och gå vidare med. Däremot att kunna behålla 02:erna ett sista år tror jag är det mest väsentliga för att trygga framtiden. Jag har hört flera som säger redan nu att man tappat motivation, många som säger att deras lagkamrater överväger att sluta och inte längre har samma syn på innebandyn efter det här uteblivna matchspelet. Ger vi dem chansen att tävla på riktigt igen så tror jag att vi kan återuppväcka de gamla känslorna.

Om vi då ser till de ”farhågorna” som finns så påtalades bland annat det här med att 03:er som kanske förväntas vara ledande under sitt sista JAS-år, kommer få en helt annan konkurrens och därmed inte få samma förberedelser inför när man kliver över på seniorspel fullt ut. Det är ju självklart en uppenbar risk, men jag tror samtidigt att många av spelarna har andra serier på antingen senior eller juniornivå att komplettera just JAS med och att speltiden i JAS inte är det enda man förlitar sig på. Speciellt då när JAS oftast har ett annat huvudfokus än övriga mer lokala juniorserier och liknande. Därför ser inte jag inte att det problemet i sig väger över kontra t.ex. att riskera tappa en 02-kull på väldigt många håll och kanter.

Jag fick till mig ett förslag om att man kanske kunde spela JAS i två former, lite mer där en är för de äldre och en för de yngre. En god tanke, men jag tror att det rent praktiskt kan bli svårt att genomföra. Vi leker med tanken att den äldre har spelare födda 2002 och neråt, den andra har 2003 och neråt. Att det kan bli svårt för lagen vart man ska prioritera. Orkar man med båda? Vad för effekt får vi då på de regionala serierna när lagen väljer att spela med dubbla lag i JAS? Blir det urholkat? Jag tror det tyvärr kan skapa mer problem rent organisatorisk och så i föreningen än vad det ger.

Kan man titta på att höja åldersgränsen i HJ-JAS överlag, precis som man gjort på DJ-sidan? Att man alltså höjder åldern till HJ19 istället. Vi kommer då hamna i samma sits som vi diskuterar nu, att lag efter gymnasietiden kan förstärkas av spelare som ska plugga på annan ort. Städer som Göteborg, Karlstad, Jönköping, Umeå och Linköping med omkringliggande lag kan få en fördel på det sättet.

Jag håller fast vid min idé. Höj åldern under ett år och låt 02:erna få spela. Jag skulle kunna sträcka mig till att man kanske kan ha någon form av gräns, att man får nyttja fem ”överåriga” spelare i varje match eller något för att ändå kunna erbjuda 03 och neråt rätt chans till speltid. Jag tror inte att det finns såpass många lag som har den mängden 02:er att man inte hade kunnat gå runt på sina och ändå tillgodose alla en rätt mängd speltid. Vissa lär säkerligen ha fullt upp med seniorspel med och att man kanske kan anpassa det därefter. Oavsett om du har 10, så är det sällan alla är tillgängliga i samma match. Väger du in sen då att någon kanske haft mycket speltid tidigare, någon behöver vilas så är det ändå klart möjligt att kunna ge alla dessa en lagom mängd speltid i JAS för att de ska känna sig nöjda. Det tror jag stenhårt på. Vi behöver det här. 

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar