JAS-bloggen
Okategoriserade

DJ17 blir DJ18: ”Hade bra underlag för att motivera en höjning”

Under föregående helgs tävlingskonferens så kunde det röstas igenom att till hösten så kommer även damernas JAS spelas i en 18-klass vilket går hand i hand med killarnas upplägg nu. En efterfrågan som funnits ett tag som nu gör slag i saken.

Stort intiativtagande har kommit från Johan Good bland annat som försökt sprida ordet på diverse sociala medier, men även Johan ”Killer” Carlsson plus en hel den andra förtjänar ett stort beröm. Till nästa säsong kommer vi alltså ha exakt samma upplägg på både kill och tjejsidan, ett JAS18 och ett SM-16. I somras skrev jag en text i en sommarblogg, där jag först och främst belyste problemet i vår HJ-JAS, med de ojämna resultaten först och främst, men där jag även snuddade vid DJ-JAS en sekvens – den delen ser ni nedanför.

”I det stora hela har jag valt att diskutera problemet på killsidan – på damsidan råder en annan problematik. Visst, där finns det ett par resultat som inte är något vidare ur det perspektivtet vi diskuterar, men inte alls i samma utsträckning. Där är istället problemet åldern, att man på damsidan väljer att ha en åldersgräns som alltid ligger ett år lägre än killarnas regler. Jag har aldrig förstått syftet helt, men har för mig att förbundet varit inne på en linje där man pratat om att damspelare oftast lyfts såpass tidigt till en seniormiljö och att JAS därmed skulle urholkas om man höjde åldern, då de flesta redan är i seniorlagen.

Vänd på det istället?

Om JAS-åldern var högre, hade då lika många spelare lyfts upp i seniormiljö såpass tidigt? Det är väl det som är den av problematiken just nu, att efter JAS tar slut i såpass tidig ålder så blir senior nästa steg då väldigt få distrikt har juniorserier att erbjuda i någon form för äldre spelare. Då hade det funnits en mer naturlig miljö och jag tror stenhårt på att hysterin om tidigt seniorspel hade uteblivit och samma behov hade absolut inte funnits att tillgodose då. Därför väljer flera juniordamspelare bort JAS:en under sitt sista år då man kanske istället tvingas se en mer långsiktig lösning redan tidigare.

Jag nöjer mig där. Och hoppas att det framöver blir en förändring som jag tror kommer gynna samtliga parter i slutändan.

Hur en DJ-JAS skulle funka med en liknande ålder rent praktiskt vet vi inte förrän vi provat – men det är fler som har önskat det. Problemet i sig kan landa i att lagen fortsatt har såpass unga A-lag med bortaresor som ibland kan vara långa och att ett pussel med JAS-spel kan vara lidande. Däremot så är ju nu helgerna med dubbelmatcher bortplockade och lagen i Stockholm t.ex. åker inte till Umeå en hel helg och spelar, vilket öppnar upp för mer speldagar. Om det ska genomföras och bli optimalt så hade det krävts att toppspelarna spelar en del av matcherna och att det inte blir urholkat och tappar kvalité. Om DJ18-SM ska finnas kvar är en fråga jag lämnar öppen – det är enklare för samtliga lag att vid en bestämd helg där det är matchfritt i övrigt, samla sina spelare, men samtidigt skulle det t.ex. på en Innebandyfest ta ut varandra något grovt. Självklart ska även tjejerna ha en dubbla turneringar att konkurrera i likt USM och JAS på killsidan, men frågan är isåfall vad som ska vara utöver DJ-JAS? Kanske en DJ20-SM? Ordet är fritt!”

Jag tycker först och främst att det är känns rätt att man kopierar killarnas upplägg och kör både 16-SM och 18-årsgränsen i JAS. Om man läser motionen som inkommit kring just detta så finns det väldigt mycket klokt. Dels trycker man på att man senaste året har ett högre antal licensierade tjejer i åldrarna 16-18 år vilket gör att underlaget blir bättre och att höjningen kan leda till att fler fortsätter spela högre upp i åldrarna vilket självklart är oerhört positivt.

En annan parallell är den att vi ofta sett samma föreningar i dubbla klasser på Innebandyfesten, vilket leder till en oerhörd belastning på vissa spelare och att man i vissa matcher till och med får prioritera bort något för att kunna orkan hel helg (t.ex. att man vilar några i en JAS-match). Föreningar som RIG Umeå, Hovslätt Nacka, GS86 och Lindome är några av lagen som ställts inför de här situationerna. Nu är det visserligen ingen garanti att ändringen kommer göra att föreningar inte kommer kunna ha två lag med, men sannolikheten känns mindre och antal spelare som dubblar borde även kunna vara lägre då glappet på två år gör att trupperna borde se mer olika ut.

En av de mer drivande personerna är alltså Johan Good som till vardags hör hemma i Uppland där han bland annat jobbar på ett NIU-gymnasium. – 2018 kom vi(Jag tillsammans med mina kollegor på UIBF) fram till att vi ville skicka in motionen och att vi hade ett bra underlag för att kunna motivera en höjning.  Sen under hösten 2020 så har jag, min kollega på upplands Simon Andrén tillsammans med Johan Carlsson från Värmlands innebandyförbund lagt ner en hel del tid i frågan dels med undersökningen, dels med att jämföra de siffror och infon vi sitter på i våra distrikt.

Hur tror du att det kommer gynna de olika verksamheterna?

– Det ger möjlighet för spelarna att få ytterligare ett år som ungdomsspelare/juniorer, och då tänker jag inte främst på de som är tidigt utvecklade utan snarare de spelare som skulle må väldigt bra av att kunna spela innebandy i ett år till med sina kompisar. Förhoppningsvis kan vi också bygga en nivå mellan våra lokala röda serier och JAS, en F16 nivå så att övergången från ungdom till junior inte blir lika stor.

Om du skulle få välja ytterligare något att ändra på dam eller herr (speltid; upplägg osv) – vad skulle det vara? – Lika speltid i playoff och på innebandyfesten (Nu är det mycket möjligt att det är tanken i och med höjningen men det får vi väl se i serieinbjudan sen 😊 

Juniorallsvenskan HJ18: 

I play off spelas 3×20 minuter effektiv speltid. Paustid 10 minuter. Ev. Förlängning spelas 10 minuter sudden death effektiv speltid, därefter (om fortfarande är oavgjort), straffläggning enligt regelboken.

Under Innebandyfesten spelas först poolspel 2×20 effektiv speltid med 4 lag i två grupper, sedan spelas 3×20 effektiv speltid i placeringsmatcher, semifinaler och final.

Juniorallsvenskan DJ17:

I play off spelas 3×20 minuter rullande speltid, sista 3 min effektiva. Paustid 5 minuter. Ev. Förlängning spelas 10 minuter sudden death rullande speltid, därefter (om fortfarande är oavgjort), straffläggning enligt regelboken.

Under Innebandyfesten spelas först poolspel med fyra lag i två grupper, 2×20 min rullande speltid sista 3 min effektiva, sedan spelas 3×20 min rullande speltid i placeringsmatcher, semifinal samt final, sista 3 min effektiva.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar