JAS-bloggen
Intervjuer

Ljuset i tunneln – snart spelar vi om guldet

Många trodde nog att det här inlägget skulle komma redan förra fredagen. Direkt efter förbundets nyhetspost, som faktiskt höll sin deadline den gången. Men så blev det inte.

Jag väntade och avvaktade, funderade och synade. Var det sant? Ska vi verkligen få ett avgörande där kullarna 02 på killsidan och 03 på tjejsidan annars gått miste om i princip 1,5 säsong och två slutspel. Ja det ser ut så – men vi lugnar oss lite och tar det från början. Efter scenario A, B, C, D och hur många det nu fanns, uteblev, så gav jag det i princip 10 % chans att det skulle starta upp igen – var det ens möjligt? En fortsatt spridning i Sverige, en osäkerhet och missräkning kring vaccinationerna och allmänt dåliga signaler. När vi kom såpass långt in på den ordinarie säsongen så var känslan att man skulle slopa rubbet likt övriga serier – men så blev inte fallet.

I mitten av maj så ska seriespelet startas upp med ett annorlunda upplägg. Först och främst så måste regeringen släppa på restriktionerna och tillåta matchspel. Just nu så finns det en restriktion fram till 3 maj där det alltså behöver öppnas upp och godkännas matchspel för berörda åldrar i det här fallet. Detta besked som bestämmer om ett slutgiltigt beslut, förväntas komma under vecka 16-17 och då ligga som grund för att planera uppstarten fullt ut. Serierna/grupperna kommer sedan ha ett cupliknande upplägg med utslagning direkt. Ett lag från varje grupp ska koras som gruppsegrare och därmed kvalificera sig för Innebandyfesten med en gång. Det mest roliga i en åttalagsgrupp tex är att ettan lottas mot åttan, tvåan mot sjuan och fortsatt. Där alltså höstens inledande resultat ligger som grund för lottningen – varför skulle man annars spelat 3-4 matcher, vunnit och inte ha någon fördel av det? Vissa grupper har knappt hunnit dra igång, men det borde inte påverka övriga grupper som spelat. Om man skulle lotta helt fritt utifrån gruppens lag så hade de gjort mig tokig.

Vad kan vi då förväntas oss av cupupplägget? Ja att risken för att de ”bättre” lagen åker ut blir betydligt större. Ett starkt lag kan ha svackor i seriespelet och ändå ta förstaplatsen, men här kan en dålig match, eller en dålig period till och med förstöra hela säsongens utfall. Vi lär därmed få se en helt annan matchning på flera lag, lag som spelar hårdare på toppspelarna från start och som ger mindre utrymme för att släppa fram fler spelare. Här handlar det om att vinna direkt och det till varje pris.

Hur funkar det då för spelare som skrivit på för nya föreningar, där avtal faktiskt kan träda i kraft redan i maj och där övergångar kan göras? Här antar jag att förbundet dels inte godkänner några övergångar och om jag inte har helt fel så gick man tidigt ut med vad som gällde för förlängda licenser osv? Oavsett vad så borde det inte vara något problem.

Men vi har längtat – snart spelar vi om guldet igen så länge allt går som det ska.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar