JAS-bloggen
Okategoriserade

Höj åldern för DJ-JAS – ta chansen att påverka!

På söndag så hålls tävlingskongressen, där du som person, förening och representant har möjlighet att påverka utgången av det som händer och sker runtom vårt sport. En årlig diskussion är den kring JAS, där många ser att åldern ska vara samma för både killar och tjejer vilket den inte är i nuläget. Men nu har DU chansen att påverka. Nedan har Johan Good, en välkänd innebandyprofil i Sverige som just nu håller till i Uppsala, sagt sitt där han uppmanar er att ta chansen. Att beslutet ligger i våra händer.

”Hej hopp, jag tänkte passa på att slå ett slag för söndagens tävlingskongress. Tävlingskongressen är det organ som beslutar om mycket av de tävlingsfrågor som råder inom innebandyn. De som röstar på denna kongress är distrikten och de föreningar som tillhör förbundsserierna. Här hanteras många frågor, jag var till ex med som representant för min dåvarande förening FBC Uppsala med och röstade igenom upplägget för derbygrupper i ssl herr, nuvarande upplägg för allsvenskan dam och många andra frågor. Läs mer om mötet på länken https://www.innebandy.se/…/i-dag…/tavlingskongressen/

Det är ofta vi kastar oss med ”det är förbundets fel” i olika tävlingsfrågor, men det är faktiskt i många fall vi själva som har misslyckats att framföra våra åsikter i form av att vi inte deltar på konferensen och inte gör vår röst hörd. En av motionerna som ska behandlas är motion 9.1 ”lika förutsättningar för killar och tjejer i juniorallsvenskan” som är en motion där vi från Upplands innebandyförbund tillsammans med Värmlands innebandyförbund motionerar för att man höjer åldern på tjejernas jas till 18 lika killarna. Jag kan ge ett exempel, jag har tyvärr svårt att se att den motionen går igenom. Just för att väldigt få distrikt känner till vad deras föreningar tycker, många föreningar som har rösträtt har inte anmält sin till kongressen och går miste om chansen att rösta.

Jag tog mig friheten att ställa frågan till alla föreningar som idag spelar i juniorallsvenskan DJ17 om de tycker att det bör vara så eller om de skulle föredra 18. 49 av lagen i juniorallsvenskan vill höja till 18 6 av lagen tycker att 17 är bra Jag passade också på att ställa frågan till alla NIU-skolor vad de tycker, 12 av skolorna svarade och samtliga 12 svarade att de anser att en höjning från DJ17 till DJ18 är direkt nödvändig. Jag skulle kunna ta upp mängder med personliga motiveringar till varför jag tycker att vi ska höja från DJ17 till DJ18 men jag tycker inte att min röst och mina tankar är särskilt intressanta, det jag tycker är intressant är vad alla ni som spelar jas tycker, vad ni som har spelat jas tycker och vad ni som i framtiden kommer att spela jas tycker. Jag vill ändå tro att många spelare känner precis likadant, och med det sagt vill jag verkligen uppmana er alla att dela med er till din förening vad du känner, se till att din förening ser till att ert lokala innebandyförbund vet vad ni känner. Våga göra er röst hörd!! Skriv gärna under namninsamlingen (Länken finns nedanför)

Vad vill jag då ha sagt om detta? Jo att om vi kommer att fortsätta spela i juniorallsvenskan DJ17 på flicksidan och inte 18 så är det inte svenska innebandyförbundets beslut, utan det är ett beslut taget av de lokala innebandyförbunden och de föreningarna i förbundsserierna som anmält sig till tävlingskongressen. 2018 la vi fram motionen om lika förutsättningar i juniorserier för killar & tjejer, 2020 la vi fram motionen om lika förutsättningar i juniorserier för killar och tjejer. Mötet skulle genomförts 2020 men pga av pandemin är det flyttat till på söndag och genomförs digitalt och går den inte igenom i år kan ni ge er attan på att jag kommer skicka in den 2022.

Johan Good 

Här har du länken för att skriva under 

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar