JAS-bloggen
Intervjuer

Ställdes mot NIU-tränare i sin debut: ”Det var helt overkligt”

I årets speciella säsong kan vi ändå glädjas åt att flera yngre spelare fått chansen i SSL-miljön, något som kanske hade varit mindre troligt om deras ”vanliga” serier hade rullat för fullt. 

Alexandra Ålund, född 2004 hade enbart inför den här säsongen spelat i olika flickserier och DJ-serier för IBK Lund. – Inför säsongen såg jag fram emot att få ta klivet upp till seniornivå i vårt division 1-lag, men även fortsätta spela med vårt starka JAS-lag och försöka ta en plats i Skånelaget. Det var dock mycket som var osäkert och jag hade ingen aning om hur säsongen skulle bli på grund av pandemin. Jag hade inga tankar på att jag redan den här säsongen skulle få chansen att spela SSL, även om jag drömde om det, säger Ålund till bloggen. 

Just Lund är en klubb som på senare tid tagit stora kliv på damsidan. Utöver ett framgångsrikt och starkt JAS-lag som även nu haft flertalet U19-spelare så har damlaget efter ett par starka säsonger i Allsvenskan tagit klivet upp till SSL. – Lund känns som en väldigt bra klubb för mig att utvecklas i då vi har duktiga spelare och tränare. Alla i föreningen har ett driv att hela tiden vilja bli bättre och därför ges förutsättningarna för just det. Det känns som att klubben jobbar aktivt för att alla ska få utmaningar på rätt nivå och jag tror att framtiden är ljus för IBK Lund.

Debuten kom i derbyt mot Malmö när Ålund fick hoppa in i förlustmatchen och göra sina första minuter. – Att kliva på planen och göra min SSL-debut var helt overklig. Jag kunde inte tro att det var sant. Ända sedan jag var liten har jag drömt om att få spela SSL. Det var lite extra speciellt att min premiär var mot just Malmö eftersom jag går på NIU i Malmö och har Yamou Njai och Ellen Rasmussen som tränare.

Hennes första start kom mot Falun istället – en match där hon passade på att göra sitt första SSL-mål samtidigt. – Matchen mot Falun var en jämn och spännande match som vi till slut vann efter förlängning och straffar. Jag fick mer speltid i denna matchen och kom mer in i spelet. Jag gjorde 2-1-målet efter en fin pass från Emma Heander. Jag sköt med backhand och det kändes först inte som en klockren träff, men sedan kunde jag se hur bollen gick in vid sidan om målvakten och det var en fantastisk känsla!

Ålund har därefter fått fortsatt förtroende i flertalet matcher – hur upplever hon då den största skillnaden? – Det är stora skillnader mellan SSL och JAS och D1. Resorna till matcherna är mycket längre, vanligtvis spelar jag bara regionalt, men nu blir det matcher över hela landet. Spelet i SSL är också annorlunda. Det är högre tempo, tuffare närkamper och skickligare spelare.

Vad känner du att du vill jobba på framöver?

– För att utvecklas finns det mycket jag kan jobba på, det går alltid att bli bättre på allt. Framförallt måste jag stärka min fysik ytterligare och bli ännu tuffare samt ta snabbare beslut. Då kommer jag förhoppningsvis kunna få ut mer av mitt offensiva spel som jag vanligtvis har. Än så länge har jag varit stabil bakåt, men inte skapat så mycket framåt. Jag ser SSL som en rolig utmaning och jag lär mig för varje minut som jag får spela! Jag har mer att visa! Jag vill ta en ordinarie plats i SSL och siktar sedan på U-19 och A-landslaget.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar