JAS-bloggen
Intervjuer

Kombinerade innebandy med skolarbete: ”Visste att det skulle vara kopplat till sporten”

RIG:s verksamhet är stängd sett till matchspel, men istället hittar vi en grej som varit en pågående process under hela läsåret de haft.

Det vi pratar om är den boken som fyra elever på RIG släppt via sitt UF-företag. Wilmer Entall, Wille Malm, Vilmer Åsenstam och Alexander Ljungström har skapat Innebandy Idoler. Boken från idé till utförande beskriver Entall här. – När vi var yngre så gillade vi att läsa böcker om de bästa spelarna i ishockey och fotboll. Det var spännande att ta del av deras karriärer och vägen till framgång. Tyvärr fanns det inte några liknande böcker om innebandy. Vår tanke med boken är att den ska fylla det tomrummet och att den ska inspirera andra spelare och ge tips och idéer om hur man kan nå sina mål. Vi hoppas också att boken ska öka intresset för innebandy.

Vi har intervjuat 44 av de bästa spelarna inom svensk innebandy och sammanställt intervjuerna i en bok. Till varje spelare har vi även sammanställt en faktaruta. Några av de som har intervjuats är Kim Nilsson, Rasmus Enström, Mika Kohonen, Moa Tschöp, Amanda Delgado Johansson och Malte Lundmark, säger Entall.

UF-företag är ju något som extremt många jobbar med. Var det givet att det skulle vara något kopplat till just innebandyn?

– Vårt stora intresse är innebandy så vi visste direkt att vårt företag på något sätt skulle vara kopplat till sporten. Vi ville skapa och sälja en produkt som vi själva skulle kunna tänka oss att köpa. När vi kom på idén om boken var det självklart att det var det vi skulle göra.

Det är en namnkunnig uppställning i boken där man har tagit kontakt och intervjuat varje spelare. – Vi bestämde att vi skulle intervjua lika många dam- som herrspelare. Spelarna valdes ut utifrån kategorierna stjärnor, framtida stjärnor och legender. Vi kontaktade spelarna via SMS eller Instagram dm och mejlade sedan intervjufrågorna.

Vi har anpassat frågorna efter varje spelare, men avslutar alltid varje intervju med att fråga om vad som har varit deras framgångsnycklar och om de har några tips till spelare som vill bli duktiga på innebandy.

Innebandynörd eller hobby tittare. Vem skulle du säga att boken riktar sig mot och varför?

– Boken riktar sig till alla innebandyintresserade! En del tycker säkert att det är extra roligt att läsa om deras karriärer och vägval i livet medan andra vill läsa om tips på hur man blir en duktig spelare.

Entall har svårt att plocka ut en specifik intervju när frågan kommer utan lyfter fram flertalet intressanta att läsa. – Alla intervjuer är läsvärda och spelarna bjuder på sig själva. Systrarna Kauppi, Måns Parsjö Tegnér, My Kippilä, Niklas Jihde och Alexander Galante Carlström är exempel på spelare som berättar om hur livet har styrts av innebandyn.

Sista frågan – om man vill få tag i boken. Hur gör man och vad kostar den?

– Boken går att beställa via vår webbsida eller via Instagram @ibmediauf. Boken kostar 200 kr.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar