JAS-bloggen
Intervjuer

Går skilda vägar med toppklubb: ”Det vi kom överens om blev inte utfallet”

Även om Juniorallsvenskan står helt still så finns det lite att rapportera. Innebandysthlm gjorde en intervju för någon månad sen med en JAS-tränare som gått skilda vägar med sin förening.

Tränaren och klubben vi pratar om när David Grossmann, som inför den här säsongen var ny i Huddinges verksamhet kring JAS-laget där man nu alltså avbrutit samarbetet. – Som ni säkert hört tidigare så var det att jag och Huddinges ledning i slutändan inte hade samma bild hur vårt samarbete såg ut. Det vi kom överens om i våras blev inte utfallet i höstas och då valde vi att avsluta samarbetet, säger Gossmann själv kring sin situation. 

Huddinge som inför säsongen var relativt uppsnackade sett till värvningarna man gjort, truppen man hade och de förutsättningarna som fanns. Man hann med att spela fyra matcher där det blev tre vinster samt en förlust mot Tyresö. – Jag tyckte vi gjorde det väldigt bra utifrån förutsättningarna, som vi tog upp i vår senaste intervju så hade vi ett lag med många nya spelare inför säsongen och målsättningen i början av säsongen var ju för oss att hitta känslan mellan dessa nya spelare i en ny miljö med nya tränare och spelare runt om kring sig. Målsättningen var kanske inte riktigt att vinna JAS-cupen i Örebro utan mer att hitta kemin i gruppen. Något som jag tycker att vi verkligen fick ut från den helgen i Örebro. Men även fortsatt i träningsmatcherna vi lirade inför säsongen samt de första matcherna i serien tyckte jag att vi såg väldigt farliga ut. Hade varit väldigt spännande att se vad tiden hade gjort med den truppen vi hade.

Grossmann får frågan om han själv upplever att det är ett problem att föreningarna överlag roterar för mycket på tränarfronten och att man har för dåligt tålamod i vissa situationer. – Jag har alldeles för dålig koll på hur det ser ut i andra delar av landet men min upplevelse innan detta just inom ungdomsinnebandyn och även upp till en viss nivå hos herrarna att tålamodet och förtroendet mellan tränare och styrelsen varit stort. Just eftersom innebandyn inte har de där ekonomiska musklerna och vi mer eller mindre jobbar ideellt. Tyvärr visste jag sen tidigare att Huddinge kanske varit de laget som historisk några säsonger bort varit de laget som roterat flest tränare på kort tid. Något som jag fick upplevelsen var annorlunda då vi tyckte så lika när vi först träffades, men som sagt blev något annat.

Huddinge hade ju för ett par år sedan, utöver ett framgångsriks juniorlag, även ett herrlag som befann sig högre upp i seriesystemen. Idag så finns klubbens A-lag i division 3 och man har därmed många spelare på dubbellicens eller samarbetsavtal i föreningar högre upp (t.ex. Djurgården) för att kunna tillgodose deras utmaning. Ett måste enligt Grossmann, men där det optimala självklart är att A-laget kan ta sig uppåt för att stilla behovet. – Som jag ser det blir de såklart väldigt svårt att behålla spelare kortsiktigt då de flesta spelarna som Huddinge utbildar håller högre klass än div. 3. Målsättningen med A-laget har förmodligen inte varit lika tydlig som den har varit med juniorverksamheten där man ska aspirera på att va det bästa laget i Stockholm. Det är klart att då Stockholms bästa juniorer inte kommer vara kvar när de kommer upp i ålder.

Jag skulle säga att man skulle behöva få upp sitt A-lag till div. 1 eller åtminstone div. 2 för att ändå ge de flesta juniorerna en bra utmaning inom samma förening. Så att man avvara dubbellicenserna till de som redan nu ligger på Allsvensk nivå och där en dubbel licens behövs. Men det gäller samtliga föreningar i hela landet. Desto fler juniorer som stannar inom samma förening en längre tid desto mer kommer detta hjälpa föreningens egna intressen och dess varumärke.

Huddinge spelade som sagt i D-gruppen med lag som Tyresö, Värmdö, Täby och Åkersberga bland annat, en ren Stockholmsgrupp. Om säsongen återupptas så återstår det att se vad Huddinge kan ställa på banan, ha för tränarlösning och vad utfallet blir. – Ja först och främst får vi verkligen se om den drar igång nu till våren. Håller mina tummar för det men vågar dessvärre inte hoppas på för mycket. Sen vet jag inte riktigt hur truppen kommer se ut nu när den väl dragit igång då du har spelare som spelat kontinuerligt i Allsvenskan och kanske inte har samma möjlighet att spela JAS när ett allsvenskt slutspel nalkas i slutet av våren. Men om vi säger att förutsättningarna är desamma som de var när seriespelet avbröts så tror jag att utfallet blir att Huddinge vinner sin serie då jag tycker att det inte finns ett lag som matchar dem i samtliga omgångar. Sen så har jag väldigt stor respekt för lagen utanför Stockholm och ser en svårt kval framför mig där detaljerna kommer avgöra. Vad som händer där får vi se.

Det finns ju flera unga duktiga killar i Huddinge. Vem väljer du att lyfta som innebandysverige borde ha koll på framöver? – Oj bra fråga, det hade såklart varit lätt att lyfta fram vissa spelare idag som fått rätt mycket rampljus på sig utifrån sina framträdanden i Allsvenskan nu under hösten. Men efter att ha lärt känna samtliga spelare så finns de så oerhört många duktiga spelare att vilja lyfta fram. Alla spelare vet vad jag tycker om dem och vilken respekt jag har för var och en av dem, så väljer faktiskt att passa på den, inga namn nämnda ingen glömd som man säger haha.

För din egen del, vad för uppdrag hade du haft som dröm att ta framöver?

– Det är såklart att mitt val att avsluta med Huddinge inte riktigt var förväntat när man föreställde sig denna säsong i våras. Så för min del så kom nog detta Covid-uppehåll rätt lägligt för att inte hamna utanför en säsong med innebandy. Det har varit en del klubbar som hört av sig och kollat läget och visat intresse men har väl mer eller mindre valt att ta ett break fram tills detta årsskifte så vissa dialoger lär nog ploppa upp här i januari så vi får se vad det blir framöver. Ett långsiktigt mål för egen del är i alla fall distriktslagsinnebandyn. Försöker ligga på som en igel på vårt förbund inför varje år för att visa intresset för att få uppdraget som distriktslagstränare. Än har lotten inte fallit på just mig men jag hoppas att framöver blir en verklighet. För det är något jag verkligen skulle vilja testa för att kunna ta ännu ett steg i min utveckling som tränare. Men annars är det inom juniorverksamheten som jag fortfarande vill verka inom och utbilda spelare. Blickar inte mot seniorinnebandyn de närmaste åren i alla fall. En sak är säker i alla fall, ni har inte sett de sista av mig i en innebandyhall!

Här har ni Innebandysthlms läsvärda intervju med Grossmann.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar