JAS-bloggen
Intervjuer

Generationen som är framtiden i blåsvart: ”Varit ett långsiktigt mål man jobbat mot”

Sirius har under de senaste åren genomgått en generationsväxling där spelare som Peter Berlin, Dan Johansson, Johan Eriksson och Niklas Wallén tackade för sig. Därefter har förväntade potentiella nya ledarfigurer valt att lämna, spelare som Filip Eriksson, Mattias Jansson, Jakob Drews, Filip Björk, Tobias Steineck och nu även Daniel Stenlund. Sirius har därefter värvat ungt och spännande, spelare som Michael Jansson, Kasper Broby, Isak Palmén och Filip Gillberg har inkommit och ses på sikt som framtida tongivande A-lagsspelare.

Inte att förglömma i processen så finns den blåsvarta ungdomsakademin, där det genom åren fostrats spelare som antingen tagit klivet genom ungdomsverksamheten som t.ex. Andreas Lundell eller valt spel i närliggande föreningar som passat förutsättningarna bättre. Nu är nästa generation på väg in där spelarna födda 2003 har klivit in och fått förtroende under den tidigare säsongsupptakten.

Spelarna vi pratar om är Emil Thorwid, Emil Eriksson och Isak Forsberg, samtliga födda 2003 som spås en lysande framtid. Ingen av spelarna flyttades officiellt upp inför säsongen, men hade ändå en plan framför sig. – Tanken var att vi skulle träna nån gång i veckan för att lära känna grabbarna och vänja oss med miljön där uppe. Det skulle leda till att vi skulle få det lättare att övergå från juniorerna till A-laget dvs att det inte skulle bli ett sådant stort steg, säger Isak Forsberg till bloggen.

Forsberg som redan förra året spelade division 1 med stort förtroende och speltid, men där denna miljön självklart är flera snäpp tuffare. – Det finns många skillnader, men jag skulle säga farten i spelet är största skillnaden. Sen finns det andra skillnader som tex att det är mer ledarroller i A-laget och mer fysiskt spel.

Redan på under försäsongen fick spelarna chansen att visa upp sig och backen Emil Thorwid fick lira både mot Lillån och Djurgården. – Det var riktigt roligt att få spela dem två matcherna, att få känna på det höga tempot och ta så mycket lärdom av det som möjligt. Sedan så är det ju självklart otroligt roligt att få spela med A-laget då det vart ett stort mål sen jag börja spela innebandy, säger Thorwid till bloggen.

Chansen och speltiden gav självklart blodad tand inför fortsättningen och säsongsinledningen som skulle komma. – Såklart man hoppades på att få starta i en SSL match men det var inget jag hade räknat med under försäsongen. Jag tyckte det var riktigt kul att få va en del av laget under försäsongen och det som händer nu är bara en bonus vad jag ser det.

Emil Eriksson har varit Sirius trogen hela sin karriär, förutom en kort sejour på ett par månader i konkurrenten Storvreta. Målet att få dra på sig den blåsvarta tröjan för A-laget har funnits sedan många år tillbaka. – Jag skulle säga att de är något man haft som mål redan från när man såg sin första A-lagsmatch vid ca 7-8 års ålder nånstans där. Sedan har det ju bara funnits kvar där som ett långsiktigt mål som man jobbat vidare med för varje dag. Det är ju såklart något man drömt om väldigt länge, säger Eriksson.

Som vi nämnde tidigare så har man och håller på att genomföra en föryngring. Även om spelarna som lämnade inför den här säsongen inte var överdrivet gamla så fanns det en klar rutin och kvalité som nu ersatts med nya yngre förmågor. En spännande satsning enligt Eriksson som självklart blir en del i den. – Jag tyckte att det skulle bli otroligt spännande och se på vad truppen har att bjuda på, den är ju ung och de flesta är helt nya och därför skulle det bara bli spännande hur truppen skulle formas. Jag visste ju redan innan att de är en ung trupp men också väldigt talangfull. Finns många spelare i truppen som är väldigt bra på olika saker och jag ser de bara som en bra sak att de finns talang  och olika roller. Sen är ju truppen ett bygge för ett speciellt mål och många är nya och de tar lite tid för alla att lära sig spela med varandra osv så jag trodde som på förhand att det skulle bli tufft och ta sin lilla tid.

Till den föryngringen så har man även en ny tränarstab som har desto mer meriter – Stefan Forsman som tidigare varit framgångsrik med Storvreta har tagit över efter David Ahlmark och tar till sin hjälp Jonas Värm. En positiv injektion enligt Forsberg. – Jag har fått en jätte bra bild av honom. Han är väldigt bra på att lära ut och han besitter mycket kunskap då han har god erfarenhet sen tidigare. Han vet vad han vill och han vet vad som krävs för att lyckas. Jag är jätte nöjd över honom än så länge, säger Forsberg kring den nya bekantskapen. 

De skulle inte dröja länge innan de tre tilltänkta skulle nyttjas. Redan i första omgången när Sirius ställdes mot Falun borta så skulle Thorwid kliva in på en backplats i andrafemman bredvid Anton Loklint med Christian Sandsund, Filip Gillberg. – Jag fick beskedet två dagar innan match i samband med en träning. Jag kommer ihåg att jag blev lite smått chockad men annars var det en otrolig glädje och mycket nervositet.

En roligare debut kunde han dock ha fått. Ett Falun på hemmaplan på spelhumör skulle sluta med 14-5 förlust. – Att jag skulle spela en sådan match var riktigt nervöst. Högt tempo matchen igenom men jag tyckte ändå att det gick helt okej och att jag kom relativt bra in i matchen.

Även om laget fortsatt haft det tungt så har Thorwid fått förtroende gång på gång i olika konstellationer och roller. – Det har känts bra. Jag har fått mycket med speltid vilket är otroligt kul och det bevisar att jag gör nånting bra. Så det känns väldigt bra.

Näst på tur att debutera var Emil Eriksson som i vinstmatchen mot Höllviken på hemmaplan i omgång sex (omgång fyra med tanke på att de två första sköts på) då han fick ett par byten inför de tomma läktarna. – Det var ju såklart jättenervöst när man fick hoppa in för första gången, men de släppta ganska så snabbt. Det är ju alltid tråkigt när de är tomt på läktarna och publiken saknas ju enormt mycket, men man får vara glada att vi får spela överhuvudtaget.

Hans riktiga start kom två omgångar senare när han borta mot Växjö fick chansen att starta tillsammans med Joakim Alvinder och Billy Nilsson, två rutinerade herrar. – Innan matchen var jag sjukt nervös, tidigare hade jag bara gjort några inhopp mot Höllviken och skulle nu få spela från start. Känslan var ändå bra och jag var glad över att jag skulle få starta. Efter mitt första byte så försvann nervositeten helt och det var bara att köra på.

Och debuten skulle bli lyckad utifrån att han själv hittade nätet i slutet av första perioden framspelad av Billy Nilsson. Dock blev det förlust med 10-7 i matchen. – Det är alltid kul att få göra mål men aldrig roligt att förlora så hade hellre sett att vi vunnit matchen. Vi kommer inte riktigt upp i någon hög prestation matchen igenom och det är de som gör att vi inte vinner. Det känns såklart surt efter matchen att vi inte vunnit men man får se det som ett ytterligare steg i våran utveckling istället.

Efter Växjömatchen så fick Eriksson även förtroende att starta hemma mot Thorengruppen där Sirius stod för en mäktig vändning och tog tre tunga poäng. Matchminuter och tid som gjort Eriksson medveten om vad han behöver fortsätta jobba med. – Jag känner att jag dels måste börja ta för mig mycket mer på planen och inte vilja vara liten. Sen finns det ju viktiga saker som att bli snabbare med att passa bollen och tekniska saker man alltid vill utvecklas mer med. Men till störst del så måste jag våga ta för mig mer och våga spela mitt egna spel.

Och som om inte det räckte så slängde man in i nästa debutant från start i omgången efter, trots en tuff hemmamatch och ett svårt tabelläge. Isak Forsberg fick alltså debutera på centerpositionen hemma mot Kalmarsund. – Det var såklart jätteroligt. Det var något något man hade längtat efter. Det var lite nervöst innan men när väl första tekningen blåstes igång vände det till att man blev taggad.

Och tufft blev det – Kalmarsund som börjat otroligt starkt under hösten vann till sist med 5-10. Forsbergs glädjeämne var att han noterades för sitt första mål. – Det var väldigt tråkigt att torska. Vi kände att vi började fatta ett grepp om matchen i andra perioden men i tredje så gjorde de två snabba och vi hade en uppförsbacke direkt och det blev för svårt att kämpa sig tillbaka.

Forsberg har dock fått starta även de två efterföljande matcherna och noterats för mål i samtliga, alltså i samtliga tre han startat vilket är ett imponerade facit. Men självklart så har även han saker han ser att han vill förbättra såhär i inledningen av sin karriär. – Jag behöver få upp blicken lite mer för att läsa av spelet. Något jag kan förbättra är mitt skott

Hittills så står Sirius på enbart sex poäng och placerar sig i de nedre regionerna med lag som Höllviken, samt de båda nykomlingarna, Thorengruppen och Fagerhult. Redan nu är det nio poäng upp till slutspel och sju poäng upp till laget ovanför som är Jönköping. Man ser därmed ut att få fokusera på att hålla de andra tre lagen bakom sig för att klara sig, något som dock diskuteras mer i media än inom laget. – Det är inget som vi lägger speciellt mycket fokus på. Vi fokuserar hela tiden på nästa match för att göra den så bra som möjligt och försöka kamma hem tre poäng till Sirius, säger Thorwid kring den tuffa sitsen.

Det återstår att se framöver hur det går för detta ungdomliga Sirius, de tre 03.erna och om man till sist lyckas rädda sig kvar i årets upplaga av SSL. Klart är att man under lördagen presenterade att samtliga tre har skrivit på sina första seniorkontrakt.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar