JAS-bloggen
Intervjuer

Dåtidens JAS-profiler – Felix Lanver: ”Fick aldrig till prestationen i matcherna som var avgörande”

Vi har genomfört en rad intervjuer med före detta JAS-profiler och sist ut är en spelare från 96-kullen, nämligen Felix Lanver som numera finns i Pixbo.

Lanver som under sin tid sågs som en stor talang och redan när 93:erna hade sitt sista JAS-år så fanns Lanver med och deltog i fyra matcher under gruppspelet. En typ av bekräftelse som kan vara viktig i vissa fall. – Bekräftelsen var mindre viktig än den ökade förståelsen för hur spelet förändras på högre nivå. Som ung spelare i matcher och träningar med äldre blev det tydligt att teknik och beslutsfattande behövde fungera i högre tempo för att lyckas, det drog jag nytta av i min utveckling, säger Lanver till bloggen.

Redan säsongen efter fick han en klart mer framträdande roll, där man dock åkte ut mot Mullsjö i JAS-playoff, ett Mullsjö som var starkt på den tiden. I USM-klassen dock var han med och bar laget till ett guld. – Jag kommer ihåg den säsongen som lyckosam, det var svårt att spela mot bra lag i äldre åldersklasser så att åka ur JAS var inte speciellt förvånande eller motivationssänkande.

Till sist hann han med att spela ytterligare två säsonger i JAS-klassen, men något guld blev det aldrig. Närmast kom man med 95:erna då det blev en fjärdeplats för att året efter, som var hans sista, åka ut i playoff på nytt mot Huddinge. – Vi hade ungefär samma kvalitet som lagen vi åkte ut mot men fick inte till prestationen i matcherna som var avgörande så det var det som saknades. Vi var inte tillräckligt bra när det väl gällde.

Under den här tiden så spelades JAS fortfarande i enkelmöten och det blev därmed få matcher varje säsong där dock varje enskild match blev klart mycket viktigare. – Matcherna var hypade och det var roligt och spännande att spela, jag vet inte hur det förändrats men jag kommer ihåg det som väldigt roligt att vara med och spela.

Lanver som spelade vänsterforwards parades oftast ihop med Marcus Karlsson, Tobias Claesson, Jacob Sigfridsson och Karl Henriksson, en av de mest fruktade juniorfemmorna senaste åren när Claesson och Karlsson väl anslöt från Rimforsa. – Vi hade tydliga roller som alla var nöjda med men framförallt hade vi ju skillsen som tog oss långt. Vi fokuserade mycket på spelet med boll och att ha roligt i spelet. Att älska att spela och tävla med hög teknisk ambitionsnivå var våran grej och det gjorde vi bra.

Det har gått drygt sex år sedan han spelade och har därefter inte lagt någon tid på att följa turneringen. – Jag har inte följt det alls.

Lanver är som sagt ny i Pixbo denna säsongen dit han kom från Linköping. Två föreningar med bred och stark juniorverksamhet där han själv fått se yngre spelare komma upp. – Ungdomarna som kommer upp idag är mycket bättre än vad vi var när vi kom upp. Innebandyn har gått framåt enormt och det märks på dom yngre generationer som jag tränat med i Linköping och nu tränar med i Pixbo. Jag kan inte tänka mig att juniorinnebandyn blivit sämre, men såklart är det svårare att ta plats i SSL eftersom lagen är bättre där nu än tidigare.

Om du ser till JAS, hur viktig har den varit för din utveckling och vad tror du man går miste om?

– JAS är viktiga matcher på så sätt att tävlingsmatcher höjer tävlingsnivån och därmed kvaliteten på spelet. Men det går att få på annat håll och överlag är att driva sig själv i vardagen det viktigaste, på alla träningar och matcher.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar