JAS-bloggen
Intervjuer

Dåtidens JAS-spelare – Christian Reichenberg: ”Många juniorer är för dåligt skolade när de kommer upp”

Vi fortsätter att hitta profiler från förr och denna gången är det en spelare födda 1991 som under sina sista juniortid var med i ett framgångsrikt lag.

Spelaren vi pratar om är Christian Reichenberg som har Älvstranden som moderklubb där han nådde ett JAS-playoff med laget innan han inför året 07/08 valde att byta till Pixbo. – Kändes som rätt steg i min utveckling, samtidigt som jag hade många kompisar som spelade i Pixbo sedan distriktslagstiden, säger Reichenberg till bloggen.

Där var det främst 91-kullen kombinerat med ett par spelare födda 1990 som skördade framgångar ihop. Säsongen 07-08 blev det ett brons i USM, för att året efter ta en tredjeplats i JAS. Guldet kom till sist och det var under 91:erna sista JAS år man vann finalen mot Huddinge med 4-2. – Väldigt bra ledarstab runt omkring laget och sedan fanns det en inre drivkraft inom laget och det fanns en tydlig målbild att vinna JAS-guldet under en ganska lång tid. Sedan hade vi såklart många talangfulla spelare!

Man spelade precis som nu, i grupper oftast med Göteborgslag, men även inslag från Jönköping och Västra Götaland där det fanns ett par lag som var mer intressanta att möta än andra. – Mullsjö, Husqvarna och Lindås. Det var alltid roliga matcher mot Mullsjö och Husqvarna var ett svårslaget lag. I göteborgsområdet var det Lindås.

Gör man en snabb överblick i IBIS från den tiden så ser man att antalet anmälda lag från Göteborg inte är riktigt lika många som nuförtiden, där resultaten skvallrar om att ”bottenlagen” sällan återfanns. – Så var det absolut!

Det är drygt 10 år sedan Reichenberg spelade JAS och har därefter hunnit med ett par år till under sin karriär. Frågan är hur hans spelstil skiljer sig idag, kontra då? – Under min juniortid var jag ju forward och poängspelare och nu är jag omskolad till back och har det defensiva som min styrka. Under min tid i Lindås hade jag Joakim Bernvid som tränare och enligt honom fick jag inte gå över halva plan, för det skulle bli synd om målvakterna på grund av mitt hårda skott haha 😉

Efter juniortiden spelade han flera år i Pixbos SSL-lag innan han istället hamnade i Lindås där han spelat både Allsvenskan och året i SSL. Han har under sina år fått se flertalet spelare komma upp och även om han inte tycker skillnaden är stor, så menar han istället att det finns andra viktiga förbättringspunkter. – Det tycker jag faktiskt inte. Jag tycker tyvärr att många juniorer är för dåligt skolade när dem kommer upp och det är är ofta för mycket egna lösningar. Offensivt kan det vara bra, men i det defensiva kan det straffa sig.

Ser man till laget han spelade JAS med under sina sista så finns det relativt få av dem som är aktiva på en högre nivå idag och många av dem har till och med slutat helt. Just ett par av dessa nämner Reichenberg från sitt gamla lag. – Jag skulle väl nämna tre stycken, Christoffer Axelsson Uggla, Philip Laurizohn och sist Jonas Ågren (90:a).

Om du följt JAS under den sista tiden, vad tycker du man bör se över och förändra för att kunna förbättra kvalitén? – Jag tycker inte att det ska vara så många lag med, då det blir många betydelselösa matcher för elitlagen, samtidigt så försvinner ju bredden, men juniorallsvenskan är ju elit och då tycker jag att man ska spetsa det så. Vad gäller innebandyfesten är jag lite kluven till dagens upplägg när det är så många matcher under så kort tid även om det är kul att många lag får uppleva det.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar