JAS-bloggen
Intervjuer

Dåtidens JAS-spelare – Therese Gustafsson: ”Såg mig aldrig bättre än någon annan”

Efter att ha uppmärksammat ett par spelare på killsidan som spelat JAS under någon gång tid i sin karriär så tar vi nu istället en damspelare som gjort samma resa.

DJ-JAS har inte under lika lång tid varit ett stadigt inslag får våra juniorer, utan spelades tidigare istället i ett DJ18-SM och ett F16-SM, där man alltså valde att ersätta F16-SM med JAS. En förändring som valdes att göra säsongen 2015-2016 där Therese Gustafsson, då spelandes i Huddinge IK, fick chansen under sitt sista år. – Det var nog lite hype minns jag, kul med nytt koncept och en möjlighet att få möta lite andra lag än i vanliga serien. Även att vi också fick ha JAS och inte bara killarna, dock lite tråkigt kan man tycka att det är olika åldrar på serierna, främst för oss som bara fick ett år i JAS…, säger Gustafsson till bloggen.

Huddinge var då ett starkt lag som redan första säsongen tog sig hela vägen till Innebandyfesten. – Vi var ett starkt lag under flera år med 98-kullen, så stommen var extremt samspelta. Man hade spelat med varandra sedan vi var jättesmå de flesta så man visste alltid vart de andra va på banan och vilka krav man kunde sätta på varandra. Riktiga vinnarskallar hela bunten också, det var några fördelar vi hade skulle jag säga. Vi hade en bra kemi utanför planen, och sen spelade 8-10 av oss även i samma fotbollslag vilket gjorde att vi spenderade extremt många timmar tillsammans i veckan och kände varandra otroligt bra på flera olika plan.

Gustafsson som redan då var en lovande spelare sett till att hon skulle snitta ett poäng per match under sin debutsäsong i SSL, gjorde ingen besviken i JAS där hon gjorde 38 poäng på 13 matcher. Att hon skulle vara så dominant trodde hon inte. – Nja inte speciellt, handlade nog mer om att jag hade med mig lite självförtroende från matcherna SSL. Det var ett helt annat tempo än i SSL såklart, man behövde släppa bollen snabbare och komma till snabbare avslut för att få till målen och det blev nog undermedvetet att jag använde mig av det även i JAS.

Kände du själv att du hade egenskaper eller styrkor som gjorde det enklare att ”dominera” i en serie som JAS? – Jag vet inte riktigt, för mig handlade det aldrig om att se mig själv som att jag skulle vara bättre än någon annan bara för att jag spelade i en högre serie. Jag är och har alltid varit en extrem vinnarskalle som sätter väldigt höga krav och förväntningar på mig själv och det är väl det som hjälpt mig i karriären, jag är nog aldrig riktigt helt nöjd utan det finns alltid något att jobba på och alltid något jag känner mig missnöjd med efter en match, på gott och ont.

Ur det laget som då spelade tillsammans under Huddinge IK:s flagg så fanns t.ex. Madeleine Schedin och Maja Bergbom som idag spelar med Nacka i SSL och ett par andra som spelar Allsvenskan. När frågan kommer kring spelare som var duktiga, men som idag har en anonym tillvaro eller slutat så kommer det ett par namn. – Det finns ju några som spelade med mig i Huddinge som inte spelar innebandy alls i dagsläget, Johanna Frid & Victoria Söderström bland annat.

Efter Huddinge blev det spel i Telge där hon var med och sköt upp laget till SSL. Även om Gustafsson på nytt stod för en bra säsong då så blev det respass för laget och hon har därefter gjort två säsonger i Rönnby innan hon på nytt återvände till Telge. Två föreningar med ungdomsverksamhet, framförallt Rönnby och där Gustafsson fått se andra juniorer komma upp och göra resan likt henne. Hon kan tycka sig se vissa mönster, men inte fullt ut. – Ska jag vara helt ärlig så har jag inte upplevt något speciellt så som jag tänkt på. I Rönnby så var det inte jättemånga juniorspelare som körde med SSL-laget, utan dem var mer i allsvenskan. I Telge nu är vi ett rätt ungt gäng, men de yngre tjejerna vi har tycker jag har något liknande man önskar från de som kommer upp som juniorspelare, de vågar ta för sig och viker inte ner sig bara för att vi äldre “ska” vara bättre i olika delar. Visar att dem vill ta en plats i A-laget och jobbar hela tiden på att visa framsteg och vågar fråga om råd och tips angående olika saker.

Om du följt JAS något efter din tid, tycker du det är någon annan stämpel på turneringen nu kontra hur det var när ni spelade? – Jag ska vara ärlig med att jag har lite sådär koll på JAS senaste tiden, men det känns väl naturligt att det svalnat lite efter “vårt” år eftersom vi spelade första året som serien existerade, men annars så är det nog som vilken annan serie som helst i mina ögon. Extra kul med festen i slutet av säsongen, så det är väl mest där man märker av JAS – inte så mycket under själva seriespelet.

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar