JAS-bloggen
Intervjuer

Dåtidens JAS-spelare – Alexander Galante Carlström: ”Snälla pojkar vinner inga guld och titlar”

Juniorallsvenskan har under många år varit ett inslag i vår verksamhet på juniorsidan och främst då på killsidan. Redan för snart 15 år sedan spelades det och en av våra mest framgångsrika spelare genom tiderna vi har, Alexander Galante Carlström, har hunnit avverka spel där också.

Moderklubben är Skälby IBK, en klubb som har fostrat många talangfulla spelare och säsongen 05/06 noterades han för en match där han året efter istället tog klivet över till Västerås IBF och la då JAS-spelet åt sidan där t.ex. MIK Västerås fanns som alternativ för JAS. – Det stämmer bra, jag bytte från min moderklubb Skälby för att få chansen att spela i division 1 så JAS var inte aktuellt för mig då, säger Galante till bloggen.

Säsongen efter skulle dock flera av de talangfulla juniorerna i MIK Västerås, t.ex. radarpartnern Rasmus Enström, ta samma kliv till IBF och därmed skapa ett starkt lag som till sist tog ett silver. – Det året hade vi ett fruktansvärt bra lag, Winroth (Niklas, numera i Storvreta) som center, Rasmus som back, Thörnroth & Nilsson som var två duktiga lirare, så framgången betydde nog på att vi hade ett riktigt bra lag.

Då spelades Juniorallsvenskan i enkelmöten och grupperna innehöll ofta lag om tio ungefär vilket gjorde att det var ett fåtal matcher där chansen fanns att prestera. Om det däremot var mer ”hype” då än nu har Galante svårt att uttala sig om. – Har faktiskt noll koll på JAS nuförtiden, jag tänkte de var roligt att spela JAS med ungdomslaget eftersom några av oss lirade med divison 1 så var det kul att komma ner och lira mot dem som var lika gamla. Jo, men så var det var kul att det var mindre matcher. Nio stycken tyckte vi var perfekt för oss sen var vi endast två kedjor så det gjorde det ännu mer roligt.

Inte helt oväntat så hade Galante redan då ett ruggigt poängsnitt med 51 poäng på nio matcher och ett snarlikt snitt i slutspelet. Han ser att han hade egenskaper som gav honom rätt förutsättningar. – Jadu, jag har alltid varit en poängsspelare, men främst en målgörare. Under JAS tiden var mitt dragskott det jag förlitade mig mest på, de flesta målen varit dragskott. Så skottet var viktigt och sen hitta ett mönster för att kunna löpa in i rätt ytor och ha bra spelare runt sig som förstår hur man vill spela.

Sedan sin tid i JAS så har han själv fått uppleva flertalet juniorer som gjort samma resa som han, via JAS och upp i en seniorverksamhet, där han tycker att det finns en skillnad nu kontra hur de var skolade förr. – Ja det skulle jag vilja säga att dem har, dem spelarna som kommer fram nu är betydligt mer tekniska än vad vår generation var. Dem kan ju göra saker som vi bara kunde drömma om, men tycker däremot att dem saknar skallen, många som tar för lätt på sakerna. Snälla pojkar vinner inga guld och titlar, man måste kunna grisa och jobba också. Man kommer inte nå toppen om man bara vill showa och sådant, man måste ha viljan att kriga och skita ner sig lite på planen.

Efter ett par år med mer blandade resultat så har Falun under de senaste 2-3 åren etablerat sig klart bättre i JAS och har via sitt gymnasium varit framgångsrika och lockat till sig flertalet intressanta talanger som valt studier på Hagströmska och därmed spel i Falun. – Såklart är det viktigt att ha en framgångsrik juniorverksamhet då kan juniorerna få komma upp och känna på A-lagsspel mycket snabbare än andra juniorer. Det är vi bra på i Falun, vi har 4-5 st lirare från JAS- laget som är med och kör med oss minst en gång i veckan. Gör man det bra så får man lira, bara titta på Melker Hemmingberg som gjort bra ifrån sig i SSL redan.

Om du skulle få tipsa de yngre spelarna som står i valet att eventuellt byta klubb, hur mycket ska de väga in JAS kontra t.ex. seniorspelet? – Jag fick ju chansen att spela både div 1 och JAS så det var ju optimalt för mig. Så kan man göra så är det ju bäst, men man ska inte ha för bråttom ut i seniorlivet, ta god tid på er. Levererar man tillräckligt bra i juniorserierna t ex JAS kommer dem större klubbarna höra av sig förr eller senare. 

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar