JAS-bloggen
Intervjuer

Dåtidens JAS-spelare – Marcus Ekengren: ”Vi hade bäst lag i Sverige”

Då nästintill samtliga grupperna numera är stoppade på grund av den ökade Coronapspridningen, så introducerar bloggen ett nytt inslag - ”Stjärnor från förr” där tidigare JAS-spelare får chansen att ge sin syn och story.

Markus Ekengren, född 1994 är numera en tongivande spelare i det IBF Örebro som varit uppe en sväng i SSL och vänt. Ekengren som även prövat spel i SSL via dubbellicens med t.ex. Dalen. När han själv var i JAS-åren så var Örebro ett framstående lag då man två år i rad, både för 93:erna och 94:erna tog guld i JAS. – Det som låg bakom våra resultat var framförallt att vi hade ett jättebra lag. Sen hade vi också ungefär halva laget kvar till andra året. Vi var samspelta och hade en man-man-taktik med högpress som funkade, säger Ekengren till bloggen.

Då spelades JAS-grupperna i enkelmöten, men redan då upplevde Ekengren att det finns mycket status kring turneringen. – Det fanns mycket hype tyckte jag. Det kan ju känts så för att man själv var med i JAS, otroligt svårt för mig att jämföra mot idag men då var det iallafall mycket hype skulle jag säga.

Just förändringen till dubbelmöten är något som introducerats senaste åren, en förändring som Ekengren ser kan ha både positiva och negativa fördelar. – Många av de bästa spelarna i lagen spelar ju oftast i viktiga roller i sina a-lag så nackdel är väl att matcher kan krocka. Annars när man var 17/18 år så orkade man ju spela flera matcher på helgerna utan att få ont i kroppen överhuvudtaget.

Under sitt sista år i JAS hade Ekengren ett stark poängsnitt i JAS-serien under de åtta matcherna i gruppspelet vilket mynnar ut i frågan om han ansåg att hans typ av spelstil passade ”bättre” i just JAS eller vad som låg bakom framgången. – Gjorde nog fler poäng i A-laget de åren än i JAS, men som sagt vi hade bäst lag i Sverige.

Sedan dess har han alltså varit Örebro trogen och har sett många yngre spelare kommit upp via JAS-verksamheten där han kan uppleva en viss skillnad. – Det är självklart skillnad. Vi som kom upp samtidigt tänkte likadant.

För de som inte varit insatta lika länge inom innebandyn eller följt just JAS såpass ingående så kan det vara enkelt att missa spelare som då var väldigt framgångsrika, men som på senare år har lagt av eller har en mer anonym tillvaro där en spelare lyfts fram som numera har slutat. – Vi hade en back, Fredrik Josefson som var extremt bra.

Om du ser till din utveckling, hur viktig tror du JAS-matcherna med tuffare juniormatcher har varit? – JAS var nog mer rolig än viktig ändå. Däremot hjälpte det väl för mig att se var man stod sig i Sverige gentemot alla andra i samma ålder.

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar