JAS-bloggen
Intervjuer

Drog sig ur JAS efter tre storförluster: ”Vi var inte eniga om att anmäla oss till JAS”

Hudik som förra året inte återfanns i JAS, utan bestämde sig för att anmäla i år.- Förra säsongen hade vi ett lag som spelade HJ17.  Majoriteten av spelarna var födda 2002. Under säsongen lyfte vi upp några spelare födda 2003 och 2004 som gjorde det bra. Eftersom vårt A-lag avancerade till Allsvenskan, så diskuterades en elitsatsning på juniorsidan för att höja nivån även där, säger Peter Hermansson till bloggen som var tränare för P16-laget i föreningen, där flera av spelarna skulle flyttas in i JAS-truppen.

Det fanns dock vissa tveksamheter när man skulle anmäla innan beslutet togs. – Vi var inte eniga om att anmäla oss till JAS, eftersom vi såg att det skulle bli en tuff serie. Dock hade vi ett antal spelare som höll bra nivå som såg det som ett måste för sin utveckling.

Med sitt relativt unga lag så fanns det en tydlig plan för hur man skulle ta sig fram år efter år. – Vi ville att JAS skulle bli en långsiktig plan, där vi skulle vara som bäst om 3-4 år. Baserat på att vi har stora kullar på gång. (främst 2004 och 2006). Första året skulle 2002 och 2003 vara basen men spelare från 2004 skulle få känna på nivån, för att kunna växa in i kostymen.

Men med coronan som slog in och mer aspekter att väga in så blev utfallet annat. Ett abrupt slut med dålig uppföljning gjorde att man tappade folk.  Ett par av dem slutade och flera valde spel i Håsta IBK istället. – Eftersom förra säsongen fick ett ganska abrupt slut och även försäsongen drabbades av en pandemi, så missades många signaler(spelare som slutade, spelare som gick till andra föreningar, dålig träningsnärvaro). Veckan innan och samma vecka som premiären så tappade vi ryggraden i laget, vilket resulterade i att endast två spelare födda 2002 och 1 spelare (2003) från fjolårets HJ17 trupp var kvar.

Det skulle visa sig resultatmässigt då man förlorade sina första tre matcher och släppte in 49 mål. – Vi gjorde ett försök, men truppen som vi ställde på planen är vårt P16 lag och ska inte lastas för resultaten. Vi får stå för vårt dåliga beslut, lära av våra misstag och ta ny sats.

Problemet är ju återkommande år efter år, ser du någon lösning på det? – Det vi har lärt oss av detta och som kanske kan hjälpa andra är: Vi, som många andra, har ett stort tapp av spelare vid åldrarna 16-18.  Här behöver vi analysera varför och bli bättre.   Se till att verkligen göra inventeringen av spelare och ha större marginal innan man anmäler. Från föreningshåll behöver man visa på en seriös satsning.  Lika bra om inte bättre förutsättningar än A-laget. (Sportsligt som ekonomiskt)

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar