JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Den stora USM-kollen – Dessa tar sig vidare!

Första steget i USM avgörs under helgen och det är totalt 24 grupper där 24 lag ska ta sig vidare till nästa steg. Självklart gör vi ett kortare nedslag i varje grupp inför helgen. Det ska tilläggas att allt skrevs innan en grupp drogs igång under fredagskvällen.

Grupp 1:

Gruppen innehåller Gimonäs, Umeå City, Öjebyn och Skellefteå. Hade Umeå City behållt samtliga spelare i truppen hade man varit en solklar gruppfavorit, men nu när Herman Karlsson, Arvid Granvik och Filip Norman bland annat gick till Thoréngruppen blir det något tightare. Kvalité finns dock i Philip Da Rocha Eriksson och Jöns Redin för att nämna två och jag tror man kniper förstaplatsen. Skellefteå har flera spelare födda 2004, men även 2005 som fått testa på JAS där Viktor From är den solklara ledaren. Gimonäs har börjat stabilt i JAS, men har ganska få spelare från den här USM-truppen fått chansen där. Spelaren som ska leda är Felix Rhodin, men troligtvis är man inte bra nog att hota i toppen som borde stå mellan Umeå City och Skellefteå till sist.

Vinnare: Umeå City

Utmanare: Skellefteå IBK

Poängkung: Viktor From, Skellefteå IBK

Grupp 2:

Fyrlagsgrupp med Sundsvall, Timrå, KAIS Mora och Falun där just tre av lagen möter varandra i en HJ-GUD serie som knappt hunnit gå igång dock. Sundsvall har en fin trend och så även bland de här kullarna som absolut inte gör bort sig. Framåt står Matheus Jansson och Viktor Näsman för mycket spets och laget ser ut att bli favoriter. Falun har inte haft samma lycka likt man t.ex. hade med både 01 och 03-kullen med spelare utifrån utan här är det lite nya förutsättningar. Visst, någon från Hässelby, Västerås och Sundsvall, men vi pratar inte alls samma stjärnkvalité och jag skulle säga att ingen av de nya spelarna är på någon topp 30-40 lista i Sverige i 04-kullen. Ett par nya spelare har också kommit från KFUM Falun, men jag tror inte man rår på Sundsvall. KAIS Mora har även de via gymnasiet ett par nya spelare, men en ganska tunn trupp och jag tror Timrå kan blixtra till, men inte ta det hela vägen sett till hur man stod sig emot Sundsvall förra året.

Vinnare: Sundsvall FBC Ungdom

Utmanare: IBF Falun Utveckling

Poängkung: Viktor Näsman, Sundsvall FBC Ungdom

Grupp 3:

Sirius, Gävle, Sandviken och Alunda slåss i den här gruppen. Sirius har flera spelare födda 2004 som fått testa på division 2 och JAS och även om Sakarias Ulriksson är ett tungt tapp så har man ett bra lag som kommer slåss om förstaplatsen. Gävle har ett intressant namn i Arvid Hansson som noterats i Allsvenskan, men i övrigt inte så mycket mer och har nog istället yngre kullar som ser starkare ut framöver. Sandviken har två duktiga 04:er i Kalle Hagsjö och Max Lindborg, men även en offensivt intressant 05:a i Olle Ström som är inne på sitt tredje JAS-år. Jag tror dock man inte räcker hela vägen sett till att flera spelare som inte fått spela JAS, enbart är reggade för träningsmatcher hittills. Uppsalakollegan Alunda ska inte ha något i toppen att göra här, utan blir troligtvis jumbo.

Vinnare: IK Sirius FBC

Utmanare. Sandvikens AIK

Poängkung: Kevin Rosenvald, IK Sirius FBC

Grupp 4:

En grupp som på förhand känns oerhört tight och tuff. Storvreta med ett intressant lag på pappret ledda av bland annat Emil Matsson på backen ska bli svårslagna. Hagunda har ju ett kombinationslag i JAS med Stenhagen, men få spelare har fått testa den miljön och Liam Tullberg som var ett framtidsnamn har för stunden slutat vilket gör det än tuffare. Tittar vi mot Roserbergs så finns det ett par spelare som spelat JAS, men även division 1. Bindeln kommer sitta på Viktor Forsberg som ska vara en toppgubbe, men även Jonas Rosén och 06:an Joel Lundell ska följas noggrant. Bele representerar Stockholm i den här gruppen och blir även de starka sett till att man redan förra året nådde Regionsspelet där flera spelare födda 2004 fick chansen redan då att få vara med. Utöver det något enstaka nyförvärv och toppen känns absolut rimlig.

Vinnare: Storvreta IBK

Utmanare. Bele Barkarby IF IBF

Poängkung: Mattias Svedberg, Storvreta IBK

Grupp 5:

Stockholmsgrupp som egentligen bara kan sluta på ett sätt – Farsta borde vara den solklara favoriten där 04-kullen gjort flertalet fina resultat i cuper och dylikt. William Forsman Eklund är tongivande framåt och bakåt har man en av Sveriges mest lovande målvakter, Samuel Dolke Jönsson. Kan sträcka mig till att det är ett fiasko om man inte går vidare då konkurrensen inte är av tuffaste slag. AIK har ett 05-lag som är väldigt ungt i dessa sammanhang då man heller inte har mycket rutin från JAS eller dylikt, men som känns intressanta för framtiden. Snarlik sits för Djurgården som även har ganska få spelare med i truppen och man får nog svårt att orka till sist. Vendelsö har ett 04-lag, men som inte alls har uppnått samma rykte som Farsta och det blir tufft även här.

Vinnare: Farsta IBK

Utmanare: AIK IBF

Poänkung: William Forsman Eklund, Farsta IBK


Grupp 6:

Ytterligare en Stockholmsgrupp, men med tre lag och som känns något jämnare. Täby borde vara den knappa favoriten dock, flera 04:er som fått chansen i JAS och ett gediget lag överlag. Nacka Wallenstam är också ett 04-gäng överlag, men som hör hemma i de lägre lokala serierna och som inte alls har samma spets. Värmdö är isåfall laget som borde kunna hota, men frågan är om bredden finns för att göra det? Nej, det blir Täby som tar det.

Vinnare: Täby FC

Utmanare: Värmdö IF

Poängkung: David Johansson, Täby FC

Grupp 7:

Lagen från Stockholm är många och här har vi fyra nya lag – Järfälla, Väsby, Hässelby och Vallentuna.

Väsbylaget här är alltså IBK, ett duktigt 05-gäng med någon enstaka 06:a som coachas av legendaren Magnus ”Binge” Jäderlund vars son Wille tillhör en av toppspelarna. Som sagt, ett duktigt lag, men räcker man till? Vallentuna har gjort överraskande fina resultat i JAS under försäsongen och här finns ett par av de spelarna med. Jag tänker främst på Kim Giulotte, Julius Ivars och Hugo Filander som kommer ha bärande roller. Är man bra nog för att ta förstaplatsen? Absolut, känslan är att man med spetsen kan nypa den.

Ser vi till Hässelbys lag så är det många med JAS-rutin, men samtidigt kan man ställa sig frågande till JAS-lagets kvalité där. Både Johan Hagberg och Robin Lidmyr har dock haft offensiv lycka där som kan räcka långt här till sist. Ser vi till Järfälla är det ett ganska blandat lag i ålder och även om man inte ska räknas bort så tror jag man får det svårast här.

Vinnare: Vallentuna IBK

Utmanare: Hässelby SK IBK

Poängkung: Kim Giulotte, Vallentuna IBK

Grupp 8:

I den här gruppen vinner vi det andra Väsby, nämligen AIK, som har flera spelare som tillhör det intressanta JAS-laget på frammarsch. Jag tänker främst på William Holmgren och Ville Lorendal, där den sistnämnde är det offensiva stora hotet. Mycket speltid på dessa två bland annat borde vara chans till segern. Utmanas gör man nog av Tyresö främst med kapten Morrisson där det i övrigt är ett ganska blandat lag i ålder och hemmatillhörighet i seriespelet. Älvsjö ser ut att sakna den ordentliga spetsen som behövs under dessa kvalspel och Ingarö är något tunna sett till att ett par spelare istället finns under Värmdöflaggan och deltar.

Vinnare: Väsby AIK

Utmanare: Tyresö Trollbäcken iBK

Poängkung: Ville Lorendal, Väsby AIK

Grupp 9:

Till sist börjar vi röra oss utanför Stockholmsgränserna, men det är bara knappt. Vi har Salem, Huddinge och Sköndal, men då även Nykvarn i den här gruppen där mötena mellan Nykvarn och Salem alltid känns intressanta.

Ett Salem utan Oscar Magnusson dock som hade varit en enorm skillnad gör att man förmodligen inte kan rå på varken Nykvarn eller Huddinge. Det är ett blandat 04-05 lag som möter Nykvarn i öppningsmatchen som kan avgöra utgången ordentligt. Nykvarn hade en ruggig 03-kull som splittrades inför fjolårets USM och lär vara sugna på att prestera här istället. Mycket av kvalitén ligger dock i 05-kullen då även William Jansson försvann till Strängnäs förra året, en mycket lovande 04:a. Anton Green och Adam Ögren får viktiga roller.

Sköndal kommer ha svårt att rubba toppen och har mycket 05:er som istället nästa år kan vara snäppet starkare, bland annat ett par intressanta backar. Huddinge är nog laget som gör upp i toppen med Nykvarn med flera 04:er som troligtvis kommer representera Stockholm framöver, bland annat kan Per Sundgren och Theodor Svensson vara två av dessa.

Vinnare: Huddinge IBS

Utmanare: Nykvarns IF

Poängkung: Eliaz Eriksson, Huddinge iBS

Grupp 10:

Nu är vi utanför Stockholm på riktigt där vi istället hamnar i Östergötland/Södermanland med Linköping, Ledberg och Trosa Edanö. Kul med derbyt, men tråkigt att man inte någon gång skulle kunna få se hur långt dessa två kunde gå om de hade funnits i olika grupper. Två lag som oftast presterar och har duktiga ungdomsverksamheter. Just Ledberg har tappat ett par spelare (som oftast), t.ex. Arvid Äse till RIG, men även Gustav Ydreborg till Bergs IK och Caesar Karlsson till Linköping. Man har dock fler duktiga 05:er och på 04-kullen så finns backpjäsen Martin Schill och något mer offensivare Adrian Wirsén att ha koll på. Linköping har då en stark sista utpost i Caesar Karlsson, men även en backkugge i Tim Rosell som tillhör klubbens division 1-trupp. I övrigt har man en drös med spelare som ska representera Östergötland i SDF-SM vilket skvallrar om något. Vinner man gruppen? Tight. Trosa i sin tur kommer med en 05-stomme som står sig bra runtom i Sverige och smyger med som outsider. Inte minst finns Benjamin Lindskog, men även Oscar Snell framåt.

Vinnare: Linköping IBK Ungdom

Utmanare: Ledbergs IBF

Poängkung: Oscar Snell, Trosa Edanö IBK

Grupp 11:

Fyrlagsgrupp med Lillån, Torshälla, ÖSK Ungdom och Västerås. Lillån med flera spelare födda 04, men även 05 nu som fått vara delaktiga i den fina JAS-öppningen och jag håller laget som favoriter. Emil Carlsson t.ex är en av de nya som fått en stor roll direkt och som lär bli än viktigare här. Utmanas gör man främst av Västerås där lagen redan förra året stötte på varandra i en HJ17-serie. Här finns Felix Enberg som en potentiell poängkung och matchvinnare och bakom honom Kazper Vanninen. ÖSK Ungdom har sin bästa 05-back skadad vilket är ett stort avbräck och jag tror inte man kommer ha något med toppen att göra. Torshällla är ett 04-lag med ett fåtal JAS-spelare, men bristen på spets gör att man inte lyckas haka på de två andra lagen i toppen.

Vinnare: Lillån IBK

Utmanare: Västerås IBS Ungdom

Poängkung: Felix Enberg, Västerås IBS Ungdom

Grupp 12:

Värmlandsgrupp i princip där vi finner en av de stora utmanarna till guldet iår – Karlstad. Man dominerar Värmlandstruppen och har en solklar favoritstämpel här. Isac Hauge, William Cervall och Erik Lenhult är tre tongivande namn. Lokalkonkurrenten Skoghall kommer med ett mer blandat lag och har några individuellt skickligt spelare, men ska i slutändan aldrig räcka hela vägen här. Detsamma gäller för Hagfors och Billingsfors där loppet bakom Karlstad känns mer öppet. Hagfors har ett par nya spelare utifrån till NIU-verksamheten, men inget som lyfter laget till den nivån att man ska kunna hota Karlstad i slutändan.

Vinnare: Karlstad IBF Ungdom

Utmanare: Skoghalls IBK Ungdom

Poängkung: William Cervall, Karlstad IBF Ungdom

Grupp 13:

Även här har vi ett lag som förväntas gå långt i år – Alingsås. En bra 04-kull med spets i Simon Johansson och Hugo Jensen och där bakom en än mer intressant 05-kull med spelgeniet Hampus Nydenfeldt och avige Melvin Korpås. Man har gjort resultat under en längre tid och ska kunna vinna gruppen här och även hota i ett regionsslutspel. Utmanas gör man av Lockerud som fått in John Ershede från Skara, en kille som länge var aktuell på RIG-uttagningarna och som fått stort förtroende i klubbens A-lag. En rightad, storväxt poängspelare. Både Skövde och Karlskoga får snällt stryka på foten här och finna sig i att de andra lagen helt enkelt är starkare.

Vinnare: Alingsås IBK

Utmanare: IBK Lockerud Ungdom

Poängkung: Simon Johanson, Alingsås IBK

Grupp 14:

Vi fortsätter på temat och har i den här gruppen två starka lag som inte hade gjort bort sig i regionsspelet. Partille gick dit redan förra året och har ett par toppspelare i både 04 och 05-kullen. Inte minst backen Tobias Törn och centern Oscar Hammarqvist som är två ledande spelare. Fighten i toppen lär gå mot Lerum som leds av Victor Johansson i en stark förstafemma. En skada på Hampus Flodmar är dock kännbart som annars hade varit given i förstafemman och sett till att det andra backparet hade stärks ytterligare. Kärra har Oliver Kristiansson som haft en sjuk start på årets JAS-säsong, men som till sist blir för ensam för att de ska kunna störa de andra två lagen när det drar ihop sig.

Vinnare: FBC Lerum Utveckling

Utmanare: FBC Partille

Poängkung: Victor Johansson, FBC Lerum Utveckling

Grupp 15:

Kungälv, Lindås och Utbynäs. Hade Lindås fortsatt haft William Rosberg och Oliver Engström i spel hade man varit en klar favorit då även Daniel Kalentun återfinns, men jag tror ändå Kungälv kan nypa förstaplatsen. En ganska tunn trupp, men med det som krävs för att vinna gruppen i Charlie Johansson, Albin Boqvist och Tim Vegelius. Utbynäs är för klena i dessa sammanhang och har en blandad ålderskull där för få är testade i tuffare miljö.

Vinnare: Kungälv IBK

Utmanare: Lindås IBK

Poängkung: Tim Vegelius, Kungälv IBK

Grupp 16:

Ett Pixbo som tagit kliv senaste åren och som slog Lerum i genrepet och har många spelare som under säsongen kommer spela både JAS och SDF-SM. Det talar för ett favoritskap där kanske Landvetter eller Lindome kan störa mest. Landvetter är dock ett 05-lag och har sitt bästa år framför sig, där nye Emil Carlsson från Pixbo just är ett offensivt tillskott att verkligen hålla ögonen på. Kan han sänka sin gamla klubb? Lindome är som vanligt ett gediget och svårslaget gäng där Rasmus Lindwall är vård att se upp för. Backadalen har bland annat en duktig målvakt, men kommer inte räcka till.

Vinnare: Pixbo Wallenstam IBF

Utmanare: Landvetter IBK

Poängkung: Emil Carlsson, Landvetter IBK

Grupp 17:

Ale, Mölndal och Göteborg. Inte den starkaste gruppen då lagen inte tillhör toppen inom distriktet för stunden i USM-klassen. Mölndal är ett 05-lag som satsar på den här kullen just i JAS, men som  behöver tid på sig. Här är man något mer ”rätt”, men jag tror till sist att man inte rår på Göteborg som borde ta hem gruppen. I Göteborg är främst Miki During, energispelaren värd att lyfta fram och enligt IBIS så är även John Larsson tillbaka efter en tuff skada. Larsson är en matchvinnare och det återstår att se formen på honom, men tre poäng i första JAS-matchen säger sitt. Kan dessa två matchas med Lukas Nodby i en tung förstaline? Ale ska ha det tuffare här och även om Hugo Runerås lär göra sina poäng så ska det inte vara tillräckligt.

Vinnare: IBK Göteborg

Utmanare: Mölndals IBF

Poängkung: John Larsson, IBK Göteborg

Grupp 18:

Warberg, Onsala och Varla finner vi i den här gruppen när vi börjar hamna söder om Göteborg. En öppen grupp där Warberg med sin stämpel borde få agera favoriter. Samtliga klubbar har spelare med i Hallandslaget vilket gör det än mer intressant. Varla har en Gabriel Hultén som kapten som är en klassisk poängmaskin, men som har fler spelare som kan avlasta honom. Onsala har ett par spelare med en viss seniorrutin, men frågan är hur mycket den är värd i slutändan här? Detsamma gäller för Warberg, där jag dock ställer mig väldigt frågande varför man inte nyttjar någon av de duktiga 05:erna som finns i klubben, t.ex. Filip Holmér där det enligt mig borde vara bästa laget som spelar i dessa sammanhang.

Vinnare: Warberg IBF

Utmanare: Varla IBK

Poängkung: Gabriel Hultén, Varla IBK

Grupp 19:

Jönköpings ses som den klara favoriten där man till den här säsongen har nyförvärv som Hobbe Janefrid, Elliot Kronstrand, Gabriel Kaindl och Ludvig Dahlin. Man har spetsen och bredden som finns för att göra det här till en ganska behaglig resa. Hovslätt har inte riktigt samma styrka här som de senaste åren, även om Melvin Sjökvist och Olle Erkenhed redan testat på JAS-spel och lär vara viktiga. Varken Vetlanda eller Westervik ska i slutändan ha det som krävs för att hota och känslan är att det blir en Jönköpingsfinal redan i första omgången.

Vinnare: Jönköpings IK Ungdom

Utmanare: Hovslätts IK

Poängkung: Melvin Sjökvist, Hovslätts IK

Grupp 20:

En igenkännande grupp med Vara, Fagerhult, Bankeryd och Mullsjö. Klubbar som haft samarbeten, spelare som känner varandra och som öppnar upp för härliga matcher.

Fagerhult som alltså kombinerar lag med Bankeryd i en serie, har en blandning av spelare födda 2004-2005 och har en del spelare med ruskigt starka poängsnitt samt bra resultat under årens gång.Bankeryd är i en snarlik sits, men bristen på spel i tuffare serier kan ställa till det något även om man har en viss bredd. Ser vi till Mullsjö så har man en relativt tunn trupp och även om Isac Holmér håller hög klass så tror jag inte man räcker till mot de andra konkurrenterna. Vara då? Ska man ta exempel så placerade man sig bakom både Fagerhult och Mullsjö i fjolårets P15-serie och har även tappat Strandell till Mariestad vilket gör det än tuffare och ett stort ansvar ligger på Hugo Ahlstedt.

Vinnare: Fagerhult Habo IBK

Utmanare: Bankeryds Skid o MK

Poängkung: Pontus Rogö, Fagerhult Habo IBK

Grupp 21:

En fyrlagsgrupp som blev tre när Värnamo drog sig ur. Växjö gör troligtvis upp i toppen med Hovshaga där även Nässjö finns med. Växjö har under inledningen gett flera 04:er chansen i både division 1 och JAS, däribland Otto Revelius, Emil Nyh och tvillingarna Christiansen. Det plus ett par spelare till leder till ett favoritskap mot antagonisterna Hovshaga. Där finner vi en av Sveriges mest spännande spelare, Adam Axelsson, som lär vara ruggit sugen på att sänka Växjö. Klarar han det? Risken är att laget i övrigt inte orkar det till sist och ser vi istället till Nässjö så har vi ett ungt lag där Anton Curhed blir intressant att följa. En spelare med fin teknik och avslut.

Vinnare: Växjö IBK Utveckling

Utmanare: Hovshaga AIF

Poängkung: Adam Axelsson, Hovshaga AIF

Grupp 22:

Här vi vi främst emot den förmodade toppfighten mellan CL98 och Kalmarsund, där vi även har med Nybro och Lönsboda. Även om CL tappat Hobbe Janefrid så har man fått in Noah Karlsson från Westervik och har till det snipern Lukas Nordén och unge Emil Hellgren som gjorde avtryck redan förra året. Kalmarsund i sin tur kan kontra med Hannes Alvarmo, Melvin Folke och Hannes Slöjdare och har även en fin bredd. Känslan är att Nybro och Lönsboda får slåss där bakom, även om Nybro förra året skuggade Kalmarsund i sin serie.

Vinnare: CL98

Utmanare: FBC Kalmarsund Ungdom

Poängkung: Lukas Nordén, CL98

Grupp 23:

Nu hamnar vi i Skåne där Munka, Helsingborg, Engelholm och även Träslövsläge kommer göra upp. Träslövsläge som redan förra året tog sig vidare till regionsspelet och med det i bakfickan och ett intakt lag så lär man på nytt finnas där i toppen. En intressant blandning av spelare födda 2004-2005! Utmanas gör man troligtvis mest av Munka Ljungby och till viss del Helsingborg som ska kunna störa där Munka har ett par intressanta yngre namn, bland annat 06:a Liam Ahlin. Engelholm däremot får det nog tuffare bland Skånelagen.

Vinnare: Träslövsläge IF

Utmanare: Munka Ljungby IBK Akademi

Poängkung: Hugo Vinberg, Träslövsläge IF

Grupp 24:

Den här gruppen känns klart intressantare sett till Skånelagen. Genarp tappar några 03:er sen fjolåret samt Nisse Åkesson till RIG, men fortsätter fylla på med yngre spelare som tar kliv. Höllviken har ett gediget 04-lag som toppas av intressanta 05:er och självklart storstjärnan Theo Nysten. Jag tror att det kommer stå mellan dessa två lagen och att Lund och Malmhaug får finna sig därbakom.

Vinnare: Höllvikens IBF

Utmanare: IBK Genarp

Poängkung: Theo Nysten, Höllvikens IBF

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar