Ser sig själva som underdogs efter premiärvinst: ”Jag är gärna lillebror”

Vi avslutar helgens rapportering med att ta en titt på ytterligare ett derby, det mellan Kalmarsund och CL98 som avgjordes under söndagen.

Derbyt har på senare år blivit än mer intressant är känslan när CL har blivit en stark organisation och Kalmarsund sällan vill vara sämre. – Ett derby är alltid ett derby. Det är tufft och hårt, mycket känslor och en del fulspel precis som det ska vara. Innebandyns julafton! Men när det är premiär blir det såklart extra speciellt. I premiärer får man verkligen se vilka lag som fått ihop sin trupper bäst under försäsongen och det tycker jag verkligen vi visar upp detta derby. Vi vet vad vi är bra och gnuggar vidare på det. Det var väl ungefär såhär jag tänkte mig att ett premiär-derby skulle se ut, extremt skönt att få inleda med derby seger och sätta på ”mama laudaaa” i omklädningsrummet efter matchen, säger Fabian Rydell till bloggen.

Matchen har som sagt en viss karaktär där känslan är att rivaliteten vuxit sig starkare under de senaste åren efter lagens framfart. – Visst är det infekterat det går inte att undgå. Finns inget annat, det är bara vinst som gäller. Dem här derbyna är mer en bara derbyn, det är dem viktigaste matcherna på hela året oavsett. Det snackas konstant både innan, efter och under matchen från alla håll mellan oss. Men jag älskar det. Synd bara att endast 50 fick titta annars hade det varit ett jäkla liv.

CL som stod som bortalag gjorde första periodens enda mål när Hugo Lindeborg hittade målet tidigt. – Ganska lugn första period skulle jag säga, ganska jämn men tycker nog ändå vi hade bra koll på dem, inte mycket vi släpper igenom. Vi är effektiva framåt med få målchanser lyckas vi ändå trycka in 0-1 efter snabbt frislag från mina kedjekamrater. Skönt att gå in i andra perioden och spela på 1-0 ledning.

Period två blev hetare – utvisningarna började komma, men efter Kalmarsunds kvittering så kunde CL göra tre raka där Lindeborg på nytt höll sig framme två gånger om. Det hetlevrade gynnade gästerna. – Mycket utvisningar absolut, sju totalt under matchen vissa är billiga ,men det får man ta, svårdömt för domarn stundvis. Vi är fysiska i vårt spel det ska vara jobbigt att möta CL så absolut gynnar det oss när matchen blir mer hetlevrad.

Sista 20 innehöll än mer utvisningar och Kalmarsund reducerade tidigt. Därefter så dröjde det till matchens sista minut innan sista målen föll. Tre mål under sista minuten där Kalmarsunds 4-5 reducering kom med en sekund kvar och fastställde slutresultatet. – Vi gör det vi ska, vi behöver inte så mycket boll för att göra mål. Många av målen görs tack vare deras misstag eller av att vi i försvaret bryter bollen med ett skottäck och sedan kan kontra in mål efter mål. En stor eloge till vårt försvar som räddade oss ett flertal gånger med skottäck som ibland även ledde till mål framåt. Så ja jag tycker ändå siffrorna missvisar lite, klart bollar kan trilla in på slutet när man är desperat framåt. Efter 60 minuter är ändå vi det bättre laget och förtjänar att vinna, kanske med lite mer än 5-4.

Ofta pratar man ju om storebror och lillebror. Vad säger du om det i dessa sammanhang?

– ”Lillebror vinner över storebror”. Låter väldigt mycket roligare än tvärt om. Jag är gärna lillebror!

Gruppen överlag, där t.ex Växjö förlorade sin premiär. Vad tror du om fortsättningen?

– Om jag skulle tippa tror Skånelagen kommer få det tufft i tabellen. Etta tror jag blir Hovshaga/Gransholm tätt följt av Växjö Vipers trots sin förlust i premiären. Plats 3 och 4 är svårare! Genarp ser starka ut tror dem kan slåss om en topp fyra placering med oss, Höllviken och Kalmarsund. I botten tror jag Bjärred, Lund och Malmö kommer kämpa. Tycker det är mycket som talar för att vi ska kunna nå en topp-fyra placering. En nygammal kedja med mig, Hugo Lindeborg och David Carrington som har varit heta nu innan säsongen och som jag tror kan göra stora avtryck denna säsong. Tycker flera av våra backar besitter några av dem bästa försvarsegenskaperna i serien, tex Daniel Ekman som vad jag tror är den mest underskattade spelaren i Sverige. Vi har även fått en del fina nyförvärv i Noah Karlsson från Westerviks IBK och Max Antonsson från Slätafly/SK IBK som kommer ge oss en större bredd detta år. CL98 är ett lag att räkna med.