JAS-bloggen
Intervjuer

Fjolårssuccén tappar spelare och ledare till grannen: ”Vill fortsätta resan”

Kombinationslaget Jäbo/Moälven var under förra säsongen ett klart överraskande lag i damernas A-grupp där man när säsongen avslutades, hade chans på en tredjeplats.

Man han hade i sista omgången vid en vinst mot Umeå City, klivit förbi Umeå Västra och tagit tredjeplatsen bakom RIG och Örnsköldsvik på 23 inspelade poäng. – Det var ett speciellt år eftersom vi alla visste att detta skulle troligen vara sista året med Jäbo i och med att laget bestod mestadels utav 04or som börjar gymnasiet hösten 2020 och många utav tjejerna har valt att gå NIU utbildningar med olika inriktningar, det skulle även vara svårt för oss att driva ett JAS lag ytterligare en säsong. Jäbo Ik är en ”kvartersklubb” och det finns ingen tanke på elitsatsning utan det är utveckling och ge barn och ungdomar möjlighet till en bra idrottsutbildning så att fortsätta med ett JAS lag där vi hade behövt värva spelare samt utmana Jäbo IKs värdegrund var inget alternativ. Inför säsongen kände vi att tjejerna behövde en större utmaning och när vi sedan fick igång ett samarbete med en annan lokal klubb, Moälven, för att kunna spela i JAS så var det självklart att vi skulle ta chansen trots att vi var ett ungt lag där merparten var 04-05 or. Vi ledare var inte så överraskad att vi gjorde bra matcher i JAS, laget har haft en fantastiskt utveckling med bra skolade spelare. I vissa matcher såg man att vi var lite orutinerad och inte kunde spela av matcher vid ledning men vi ledare är imponerade av tjejerna och hur laget har hanterat steget upp till JAS.  Med tanke på att vi endast såg JAS som en ren utveckling och inte har matchat laget (alla spelar, ingen toppning) så var JAS säsongen riktigt bra och tjejerna har fått en mycket bra utbildning som de kommer att ha stor nytta av framöver, säger tränare Peter Selin till bloggen.

Selin har en dotter i laget och har följt gänget och dess utveckling under flertalet år. – Jäbo Ik är en liten kvartersklubb utanför Örnsköldsvik och de flesta av tjejerna bor och går i skola i samma område och jag har varit ledare för de  flesta utav tjejerna i nio år och det har varit en fantastiskt resa som vi ledare har haft med detta lag. Tjejerna har utvecklats för varje år och det är just utveckling som vi har haft som röd tråd. Ingen matchning eller toppning utan utveckling tillsammans och som grupp har laget varit otroligt stark och det en stor bidragande orsak att laget har varit så framgångsrikt. Vi har ända från start förespråkat en offensiv innebandy med mycket rörelse och passningsspel, detta har lagt grunden till att förutom få bra utveckling så har det varit roligt att spela i Jäbo.  Laget har haft en bra ledarstab med tydliga ansvarsuppgifter och likasinnad syn på hur laget skall utvecklas och i kombination med en föräldragrupp som varit ett stort stöd så har laget haft bra förutsättningar. Ett bra bevis på utvecklingen har varit på en hög nivå är att tre tjejer blev inbjudna till RIGs uttagningar i Umeå.

När grupperna kom ut för JAS så fanns Jäbo inte med, man har alltså inget lag och tränare Selin är därmed klar för en flytt till just Örnsköldsvik. – Min dotter Wilma ska gå NIU Innebandy i Örnsköldsvik och man samlar samtliga NIU elever i ÖIBs regi och då Jäbo lägger ned sitt 04-lag så fick jag frågan om jag ville ta en roll som coach för JAS-laget i ÖIB. Jag känner efter åren i Jäbo att jag vill fortsätta resan med dels de tjejer jag haft i Jäbo, som också byter till ÖIB, men även får chans att dels satsa mot ett SM slutspel samt vara med och utveckla tjejerna vidare i deras innebandykarriär. Nu har vi i ÖIB ett mycket bra upplägg med två olika juniorspår, ett JAS lag samt ett utvecklingslag, DJ-17 och vi kommer att ha samarbete mellan lagen, b la kommer vi att ha ett gemensamt lag i en utvecklingsserie. På detta sätt ger vi spelare möjlighet att fortsätta med innebandy och då på den nivå man själv väljer. Det finns även en röd tråd från damlag nedtill juniorlagen och med starka ledarstaber som jobbar tajt mellan varandra samt stöd från NIU så ser framtiden väldigt ljus ut för ÖIBs dam -och juniorverksamhet.

Jäbo har under åren mött Örnsköldsvik ett par gånger om med tanke på att det är grannklubbar och förra året ställdes man mot varandra två gånger om i JAS i mer prestigefyllda matcher där man en av dem. – Vi har spelat derbyn förut men då i utvecklingsserie men nu skulle vi möta satsande ÖIB i JAS och tjejerna var såklart lite nervösa. Det blev en mycket bra match med högt tempo och det slutade med att Jäbo vann vilket var väldigt stort för tjejerna och ett bevis för att det var helt rätt beslut att ta chansen i JAS. I andra matchen var ÖIB det bättre laget och segern var rättvis men vi gjorde trots allt en bra match.  JAS spelarna i ÖIB är bra skolade och har ett stort driv för att utvecklas och bli bättre så det ska bli riktigt roligt och inspirerande att få möjligheten att coacha laget kommande år.

Kan du redan nu se och precisera vad du vill utveckla och förbättra i laget?

– Vad gäller den röda tråden som löper från damlag ned till juniorlagen så är det tydligt vilken typ av innebandy vi vill spela, nästa steg är att gå in på mer detaljer och se över spelsystem mm. Det kommer att bli mer individuell utveckling samt att vi behöver utveckla passningskvalitet och rörelse med boll då dagens innebandy går fortare och det behövs snabbare beslut. En annan stor utmaning blir att få tjejerna att börja prata och supporta varandra mer i spelet, både med och utan boll.

Örnsköldsvik var det laget som förra säsongen lyckades pressa RIG och nypa en poäng i bortamatchen när resultatet blev 3-3. En bedrift man har chans att upprepa enligt Selin. – Absolut, vi har som mål att ta oss vidare från JAS serien till SM slutspel och vi ska vara med och göra upp om SM guldet. Att få möta RIG är bara roligt och utvecklande och med det lag ÖIB kommer att ha i år så vet jag att vi kommer att vara en stor utmaning för RIG.

Med tanke på att Jäbo tvingas lägga ner och att tränare kliver över så är det naturliga att även flera spelare kommer göra samma val och spetsa Örnsköldsvik trupp än mer. – Det är tre tjejer från Jäbo som kommer att gå NIU så de hamnar i ÖIB, sedan har vi dels några som vill  fortsätta satsa på innebandy och då har man valt att försöka ta plats i ÖIB, dels är det några som vill fortsätta spela men på en utvecklingsnivå. Blir naturligt att man söker sig till samma förening som sina kompisar men kanske även att man vet att jag kommer att vara en del av ledarstaben. Jag har dock inte försökt påverka spelarna utan de har tillsammans med föräldrarna fått förslag på vilka möjligheter som finns om man vill fortsätta med innebandy, sedan har det varit upp till spelarna själva att besluta.

Er JAS-grupp i övrigt, hur tror du den kommer se ut med botten och toppskikt?

– Botten har jag svårt att säga något om,  man vet av erfarenhet att det trupper förändras från år till år, framför allt i Umeå och denna säsong kommer även 04-årgången att ta plats i de flesta lag. RIG kommer att vara topptippade men både vi i ÖIB och jag tror att även Umeå Västra kommer att ge dem en utmaning. Nu är väl serieindelningen klar för vår JAS grupp men man vet inte vad som händer med Thorengruppen och IKSU, möjligen kan de ställa upp med ett lag och då kommer de nog att vara topptippade även de.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar