JAS-bloggen
Intervjuer

Nykomlingarna vill utmana konkurrent: ”De har länge varit dominerande på flicksidan”

När gruppindelningarna presenterades på DJ-sidan så kunde vi sett ett par nya lag som gör debut denna säsongen.

Ett av dem var CL98, som under flera år varit ett intressant inslag på HJ-sidan, men som nu även gör premiär och intåg på DJ-sidan. – Det stämmer, premiär för CL98 i JAS på tjejsidan, vilket både föreningen och vi själva ser fram emot. CL98 gör en satsning på tjejerna och tanken är att de tjejer som kommer spela i JAS ska vara grunden i A-laget inom en snar framtid, likt den resan föreningen gjort med herrarna som gick upp i div 1 inför denna säsongen med i princip enbart egenfostrade spelare. På tjejsidan har det varit ett glapp, men från årskullen födda -05 och yngre ser det väldigt bra ut. De flesta CL-lag på tjejsidan spelar mot äldre och vinner de flesta serier de ställer upp i. FBC har länge varit dominerande på flicksidan, men från -05 och yngre är CL98 betydligt starkare, säger en av tränarna, Tomas Jagodzinski till bloggen.

Det är ett ungt lag som känner varandra väl sedan en tid tillbaka och som haft kontinuitet i tränarstaben likväl. Till hösten har man även ett par nyförvärv. – Många av tjejerna har spelat ihop sen de började med innebandy i 6-8 års ålder. Laget startades av Tobias Johansson, som fortfarande är tränare. Anette Svensson anslöt som tränare kort därefter och jag för tre säsonger sedan.I grund och botten består laget av tjejer födda 05-07. Till kommande säsong kommer laget att delas upp i en JAS-trupp och ett trupp bestående av 05-07. Till JAS-truppen har vi dessutom fått väldigt fina nyförvärv. Stella Milton (-04, Vimmerby) och Linn Boman (-04, Böda/Högby) börjar på innebandygymnasiet i Kalmar och har valt att vara med på vår satsning. Evelina Johansson (-04) och Hedda Strömbäck (-05) ansluter också från Böda/Högby och Johanna Svensson (-03), Julia Arenberg (-04), Elin Johansson (-03) och Elsa Sebyhed (-03) är CL-tjejer som kommer från vårt äldre tjejlag. Möjligtvis att det blir något nyförvärv till, men i grund och botten är vi oerhört nöjda med de tjejer som valt att komma till oss. Våra tjejer har spelat ihop länge och det behövs nya spelare för att bryta den invanda dynamiken och på så sätt ta steg framåt i utvecklingen.

En ständigt pågående diskussion kring JAS är just om den ”fria” anmälan, där det inte ingår någon typ av kval eller liknande eller att samtliga lag oavsett vart man är i sin utveckling, har möjlighet att anmäla sig. Något som gjort att det ibland kan bli väldigt stora skillnader och resultat. – Det finns såklart risk att lag anmäler sig för tidigt. Att se resultat som 21-0 i JAS är inte optimalt, men samtidigt är det så många grupper att det är ofrånkomligt. För vår del är jag inte direkt orolig. Vårt premiärår kommer vi förmodligen ha den yngsta truppen, men samtidigt har vi och föreningen en väldigt stor tilltro till tjejerna och anser att de måste få en ordentlig utmaning för att fortsätta utvecklas. 

Om vi ser till ert eget lag som ”nykomlingar” vad tror du kommer krävas av er för att ha chansen att ta poäng? – Vi är väl medvetna om att det kommer bli en större utmaning än vad tjejerna stött på tidigare. Det är inte bara att motståndarlagen kommer vara bättre, utan det är längre resor och en ökad kravbild på tjejerna då satsningen är kostsam. Med det sagt, vi kommer inte vara där enbart för att se och lära, utan vår målbild är att göra ett avtryck redan första säsongen. Om det är fyra lag som går till playoff så ska vi vara med och slåss om en plats. 

Vad hoppas du att ni som lag kan lära och få ut av serien?

– Det vi garanterat kommer lära oss är hur bra kollektivt försvarsspel som krävs för att utmana de bästa lagen. Vi har genom åren fokuserat på att spela väldigt offensivt och lära tjejerna att tänka framåt hela tiden. Även vårt försvarsspel har varit väldigt offensivt. Till kommande säsong kommer vi behöva arbeta mer med att anpassa vårt spel efter motståndet. Offensivt kommer vi behöva bli mer direkta i spelet. Dessutom krävs det att vi lägger mer träningstid på moment/detaljer i spelet, såsom BP, PP, frislag etc. Den viktigaste lärdomen tror vi ändå blir det mentala, då tjejerna är vana vid att vinna i princip varje match de spelar. Här kommer vi som lag och även tjejerna individuellt att få bekänna färg. Just denna delen kommer till stora delar vara avgörande för hur pass väl vi lyckas första året.

Man kommer spela i den sydligaste gruppen och där ställas mot lag som Lund, Helsingborg, Växjö och Kalmarsund för att nämna några. – Ganska så väntad grupp med tanke på var vi finns geografiskt. Lund är en given favorit till förstaplatsen. Även om några väldigt duktiga 02´or försvinner så kommer de ha ett  starkt lag. FBC känner vi givetvis till och det ska bli väldigt roligt att möta dem i premiären. Tror att de är snäppet vassare än oss kommande säsong, men det blir nog den sista. Växjö har ett duktigt lag och det ska bli intressant att se hur många av deras duktiga 05´som tar plats i JAS-laget. Malmö hade det tufft förra året med sitt unga lag, men har ändå ett år i bagaget. Engelholm har i princip alltid duktiga lag på tjejsidan. Helsingborg och Åstorp har vi ingen direkt koll på. Jag tror att Lund vinner serien, FBC tvåa, men sedan är det svårare att sia om placeringarna.

Gänget som till hösten gör debut. Foto: Tobias Johansson.

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar