JAS-bloggen
Intervjuer

Tränaren får ordet: ”Hade en väldig tung förstaformation”

Mycket fokus på Stockholm det senaste där övergångarna har duggat tätt, men vi vänder istället blickarna mot vår andra storstad, Göteborg.

IBK Göteborg har sedan tidigare haft Elias Johannesson som ansvarig tränare för sitt JAS-lag, men till hösten är det klart att Johannesson även kommer coacha klubbens A-lag i divison 2, en förening där han varit många år trogen i först P03-laget för att sedan växlat upp.  – Det ska bli riktigt roligt, att få ta revansch för den gångna säsongen, släppa fram lite sköna talanger och samtidigt få testa på en ny roll, säger Johannesson till bloggen.

Trots sitt unga lag gjorde man fina resultat i JAS förra säsongen och störde flera topplag. I USM däremot där man hade siktet högt inställt tog det stopp redan i första rundan när Kungälv istället avancerade. – Skulle säga att den kändes väldigt ryckig under hösten. Vi hade inte så mycket tid att förbereda för USM utan fokus hamnade på JAS och A-lag där vi hade en hel del spelare. Inget ont om Kungälv men kändes mer som vi förlorade mot oss själva i USM, prestationen var inte tillräckligt bra. JAS gick däremot väldigt bra, vi satte en ambitiös målsättning på topp tre innan säsongen, vilket vi också nådde. En stor drivkraft till denna säsongen har varit att hjälpa John Larsson(allvarlig knäskada i JAS-premiären) och Richard Tran(åkte ur distriktslaget i sista steget) att ta personlig revansch. Det har varit riktigt tungt och behöva se dom lida under föregående säsong. Ska bli otroligt kul att se dom kommande säsong, båda är riktigt taggade.

Ni har ju ett års mer rutin och ett mognare lag, vad tror du om er utvecklingspotential?

– Vi var ett lag som jag tycker var bra med boll redan föregående säsong. Vi hade tre tuffa dubbelmöten mot Lindås, Varla & Warberg som också var lagen vi slogs med om slutspel. Övriga gick vi rent mot, och det var det som gav oss tredjeplatsen. Jag tycker att vi har fått en tydligare identitet till iår, där vi nu har fler rightare som är aktuella för spel och därav kan bygga samma spel och grundtänk med alla formationer. Vi gjorde bättre resultat i alla returmöten utom mot ett bottenlag, så vi har en stadig utvecklingskurva och ett fortsatt ungt lag med flera 04/05-killar som utmärkte sig under våren.

Hittills har man presenterat ett nyförvärv till just JAS-truppen, nämligen Adam Pettersson ifrån IK Zenith, en spelare född 2004. Frågan är om det tar stopp där eller om det kommer mer. – Ser man på förra årets trupp så tycker jag vi hade en väldigt tung förstaformation som kunde hålla boll och föra matcher mot alla lag, och sedan grovjobbare och mindre fysiskt utvecklade finlirare därbakom, som funkade bra i olika matcher. Att John Larsson skadade sig tidigt var ett jättetapp, vi hade varit ett helt annat lag i USM och JAS om vi hade honom under säsongen. Utöver det så hade vi bara en rightforward i Anton Svanberg som var redo för JAS i början på säsongen, så det var ett problem för oss. Dock hade 04an Lukas Nodby hade en fin utvecklingskurva samtidigt som vi gjort klart med en till rightare inför iår, som inte presenterats än (Numera är Simon Jangblad presenterad), så nu har vi helt klart andra möjligheter offensivt. Så där har vi väl kompletterat det vi primärt saknade förra året, utöver det håller vi alltid utkik efter bollskickliga spelare med god spelförståelse, vilket är viktiga attribut för den bollförande innebandyn som vi vill spela. Där är Adam Pettersson ett jättefint tillskott.

Fjolårets starka Lindås kommer på pappret vara ett par snäpp sämre, men det finns andra lag som kan bli tuffa att rå på i distriktet där det säkerligen blir minst en grupp bestående av enbart lag från Göteborg och kanske till och med två. Många lag från samma område som därmed ställer till det något ibland. – Kvalitén i JAS är otroligt blandad vilket stundtals är problematiskt. Man har vissa matcher som man känner inte ger laget särskilt mycket utvecklingsmässigt, men man måste ändå vara där och vinna med X antal bollar för att inte hamna bakom övriga lag i målskillnadsracet. Lerum och Pixbo sticker iallafall ut inför kommande säsong, men jag tror vi, Varla och Lindås är utmanare. Lindås har ju värvat Tim Svan samtidigt som man har Anton Rosberg som vinner matcher på egen hand. Så Lindås blir farliga och ska i mitt tycke inte underskattas. Vad gäller våra chanser så är vi en utmanare oavsett lottning, men det kan såklart göra skillnad vilka man får i gruppen. Adrian Söderberg står även i valet o kvalet om han ska gå till Lerum och Allsvenskan eller spela i Division 1 på dubbellicens med Partille, utöver det har han tackat nej till två andra division 1-lag. Så det är ju klart att det påverkar våra chanser om vi skulle tappa honom.

Det är ju många lag i distriktet som anmäler sig och satsar mot jas, men vi har samtidigt inga övertygande resultat i SDF-SM. Tror du det kan ha något samband?

– Nej, det tycker jag inte. Men att Göteborg/Västsvenska inte presterar bättre i SDF-SM är oerhört tråkigt. Vi har ett av Sveriges största och bästa underlag och då är kvartsfinal ett absolut minimum, något som många gånger inte nås. Kvartsfinal kan vara okej med en oturlig lottning el dylikt, men är det en riktigt bra kull så ska vi gå ännu längre, och det händer sällan tyvärr. Nu kommer dock två spännande årskullar i P04 och P05(som jag själv sökte), så dessa ska bli riktigt roliga att följa som supporter.

Just kring sillyseason så är det ovan nämnda Pixbo och Lerum som varit relativt aktiva, men där ett par andra lag gjort klart med någon spelare till sina trupper. Fabian Janz till Kungälv, Tim Svan till Lindås för att nämna ett par. Johannesson får frågan vilken övergång han tycker är lite extra intressant. – Tim Sandblom som lämnade oss i Göteborg för att testa allsvenskan i Lerum nästa säsong ska bli rolig att följa såklart. Han kommer överraska många. Hans poängskörd sköt i höjden iår men det är fortfarande en otroligt underskattad spelare. Att han bara blev 78:a på Topp 100-listan förstår jag inte alls. Sen ska det bli roligt att se Tim Svan i en ny miljö, om han kan hitta tillbaka till sitt vanliga jag. En riktigt bra kille som ska bli spännande att följa i Lindås där han återförenas med före detta Lerum-tränaren Fredrik Oredsson.

Om vi ser till er försäsong och förberedelser överlag, hur ska den se ut och fortgå framöver?

– Vi tog aldrig någon paus på grund av Corona utan har kört på med tre till fyra gemensamma pass i veckan sen säsongen ställdes in. Utöver detta har killarna parallellt rapporterat egenträning där flera killar utöver lagpassen snittat sex egna pass i veckan. Vi fortsätter fram till midsommar, sen väntar Västsvenskas utomhusserie och egenträning, innan vi går in i hall i augusti igen och har flera cuper och läger innan säsongen drar igång. Vi tror inte så mycket på ledighet utan tar varje chans att växla upp istället.

Foto: Martin Clasborg.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar