JAS-bloggen
Listor

Så rankas lagen på Festen: ”En ganska given favorit”

Jag gjorde nedan ett försöka att ranka lagen som jag tippade till Innebandyfesten, där det självklart är svårt att sia helt med tanke på att mycket beror på lottning och dylikt. Jag är dock helt övertygad om att t.ex. en grupp med Falun, Lerum och Hovslätt inte hade lottats på HJ-sidan och att det därmed mycket väl kunde sett ut såhär.

Nedan har ni lagen i HJ-JAS rankade: 

1. IBF Falun Ungdom

En ganska given favorit, sett till spetsen i 01-kullen, stabiliteten på målvaktssidan och egentligen allt man behöver i en trupp. Hade under säsongen få tillfällen man matchade fullt lag och kunde trots det vinna sin grupp utan problem. Att man även tog sig till Festen i USM-klassen är imponerande. Jag tror att man hade kunnat ta det hela vägen, man visade redan förra året att man var nära nog och när Malte Lundmark fått en radarpartner i Ruud, Hemmingberg kunde axla avlastning på vänstersidan och kanske ta lite fokus. Det tråkiga i det hela? Att ingen (kanske någon enstaka jag missat?), hade haft Falun som moderkllubb.

2. FBC Lerum Utveckling

Hade först och främst haft en tuff nöt att knäcka i ett playoff två där Växjö hade varit förmodat motstånd, men därefter hade man varit oerhört vassa. Oerhört starka på två kedjor, där man t.ex. lämnade styrkebesked och slog Hovslät med klara 8-4 i slutskedet av gruppspelet. Hade samtidigt en bredd i truppen för att kunna klara av ett gruppspelet och ändå hålla toppspelarna fräscha hela vägen in. Haft bra utveckling på många spelare under säsongen och ett rull som hade varit svårt att stoppa.

3. Hovslätts IK

Hade haft rutinen från dessa sammanhang och haft en förstafemma som kunde vinna matcher och titlar åt dem, samt en målvakt av yttersta toppklass. Lägg där till att andrafemman nu är klart starkare kontra t.e.x under USM-guldet och en andrafemma med Sandqvist-Bärbäck-Dahlqvist-Knuthas JR/Diber och Grundel/Larsson hade kunnat spela jämnt mot de flesta lagen och även kunnat hitta på grejer offensivt. Jag tror även att man hade kunnat lufta än mer spelare i gruppspelet och därmed slåss hela vägen in.

4. Lindås IBK

Lite av sin chans hade man denna säsongen med en stor och bra stomme av spelare födda 2001. Lite av ett humörlag där man under sina bästa stunder kunde spela riktigt bra innebandy, men även det motsatta emellanåt. Skulle förmodligen vara det laget som hade kunnat stå upp bäst mot t.ex. ett lag som Falun med ett starkt och fysiskt försvarsspel. Något mer oklart kanske vilka man skulle valt när man skulle spelat på två femmor då t.ex. en spelare som Linus Gustafsson hade det tyngre i JAS, men mosat in poäng i division 2.

5. RIG Umeå IBF

Femma låter långt ner, men jag hävdar fortfarande att RIG har en av sina svagare kullar på längre här och att man istället blir bättre nästa säsong med ett par intressanta 04:er. Pressen hade som vanligt funnits på laget och att lösa deras man-man försvar är absolut ingen lätt nöt att knäcka. Crona hade varit en viktig pjäs i målet och leverans hade behövts från poängspelare som t.ex. Peil bland annat.

6. Ledberg IBF

Börjar göra sig hemmastadda i dessa sammanhang och mer och mer ansedd som en ”talangfabrik”. Tappar spelare på löpande band (Wiggur, Engström, Hemmingberg, Demir), men lyckas få fram nya spännande spelare. Näst på tur att ”exporteras” är Arvid Äse. Jag tycker kanske inte att man riktigt hade haft den offensiva spetsen för att kunna utmana fullt ut här, även om grundspelet i sig är bra.

7. Karlstad IBF Ungdom

Lite i samma sits som Lindås, men kanske inte riktigt samma spets i sin 01-kullar som Lindås enligt mig, även om det finns flera killar som fått spela i Allsvenskan i lite olika roller. När det är gruppspel så är det såpass små marginaler, men då jag tror man hade haft två knappa vinster i playoff så tror jag inte att man hade räckt hela vägen till en semifinal här.

8. Skälby/Tillberga

Baserar mycket det här på att man hade kanske en något svagare grupp och det kunde lika gärna varit Sundsvall här då jag tror den är en 50-50 match. Jag tror Sundsvall hade haft bättre chanser under Festen med en annan rutin och en bredd, då Dahlström, Berglund och ett par andra hade fått bära tunga lass här. Hade inte räckt till i mina ögon!

Nedan har ni lagen i DJ-JAS rankade: 

1. RIG Umeå IBF

Funderade länge här innan jag bestämde mig. En drömfinal mot Lund hade varit det absolut bästa och roligaste att se fram emot. Förra året var något av en flopp, men jag tycker att årets 03:er har mer spets och är mer tongivande än de 02:erna som var med förra året. RIG har ju lite som policy att man spelar ganska hårt på den yngre kullen i JAS-klassen och det tror jag dessa tjejer hade klarat bättre och man får därmed favoritskapet till sist. 

2. IBK Lund / IBK Lund Elit

Laget som tagit Sverige med storm. Tvillingarna Karlsson, Heander, Ebba Törngren, Eriksson, ja vi kan fortsätta. Hade precis som RIG haft lag även i DJ18-SM klassen, men hade haft bredd att klara det också enligt mig. Är det laget tillsammans med Åkersberga som jag ser kunde utmanat RIG hela vägen in och jäklar vilken drömfinal de hade blivit.

3. Åkersberga IBF

Obesegrade i gruppen och stabilt rakt igenom. Fina resultat i cuper och är som sagt det laget jag hade sett kunna utmana RIG tillsammans med då Lund. Hanna Nordstrand är magisk och nyförvärven Lyth och Jernberg har under säsongen fått viktig rutin från Allsvenskan. En tuff nöt att knäcka och defensiven hade lagt grunden till mycket.

4. Pixbo Wallenstam IBF

Här har Eliasson och Larsson gjort ett fint arbete och blivit såpass dominanta som man hade väntat sig. Spets i Eliasson, Axina Pettersson och Frida Hellström och ett starkt lag överlag där Eliassons signum genom åren med det fina försvarsspelet verkar satt sig här med.

5. GS 86 AIF

Varit ett lag att räkna med flera år i rad och detta hade blivit lite av sista chansen sett till att majoriteten och framförallt de tongivande spelarna, är födda 2002. Körde över motståndet i sin grupp, en grupp som jag dock framhåller som en av de svagare. Hade vid en träff säkerligen kunnat nå en semi också, då man borde kunna hota några av lagen ovanför sig i rankningen.

6. Hovslätts IK

Kanske inte varit lika smärtfritt i år när man ändå haft ett par tuffare matcher, även om Fröjered kanske varit bättre än väntat. Har dock bra siffror defensivt och just den delen hade nog många lag fått kämpa för. En galet ambitiös tränare i Max Gustafsson som hade försökt lirka ur varenda procent i spelarna, men jag tror helt enkelt inte att man hade räckt till.

7. Täby FC

Hade stått för en fin prestation bara att ta sig hit enligt mig, men självklart ska man absolut inte vara nöjda. Många duktiga 03:er som kommer ha ett år till på sig och kanske är det egentligen det året man borde satsa på. Har offensiv kraft i många spelare även om Sara Schalin på backen är en mycket intressant spelare. Tror dock inte defensiven hade stått sig mot lag som Lund och RIG t.ex.

8. Örnsköldsvik IBK/IBF

Även om man utmanade RIG i ett par matcher (vilket är ett jäkla styrkebesked), så tror jag det hade blivit tuffare här. Det är svårt att tippa då ett enda mål kan förändra ett helt gruppspel och dess utformning. Kan även vara så att jag underskattar laget då jag sett dem för lite och har lite för dålig koll, men magkänslan säger mig detta. Vem vet, jag hoppas man hade sett det som en chans att motbevisa mig 🙂

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar