JAS-bloggen
Tippningar

Så kunde playoff slutat – bloggen siar om utgången

Bloggen har försökt sia hur HJ-playoff kunde ha slutat om resultaten hade infallit som jag beräknat. I flera grupper fanns det faktiskt placeringsstrider som gällde hela vägen in i sista omgången.

Nedan ser ni hur jag tror de hade gått, baserat på de sista omgångarna och lottningen därefter. Håll till godo!

Playoff 1: 

Match 1: RIG Umeå IBF – KAIS Mora UIF

Kommentar: I år var det tightare för RIG där Thorengruppen jagade in i sista omgången, men RIG löste det tillsist precis som man ska. KAIS nöp en tredjeplats vilket är starkt med tanke på att plats ett och två redan kändes avsatta för Falun och Sundsvall på förhand sett till vilken kvalité de hade. Här hade RIG gjort sitt jobb och vunnit hyfsat bekvämt med sitt man-man spel.

Match 2: Bele Barkarby IF IBF – Strängnäs IBK

Kommentar: Även om Bele inte haft samma tyngd som tidigare så gjorde man sitt jobb som man skulle i en relativt ojämn grupp. Strängnäs har under säsongen fått in flera intressanta spelare och under det sista verkligen fått träff. Man låg på en andraplats när allting stannade, men hade i sista omgången Sirius på bortaplan. Där tror jag Sirius hade nyttjat Filip Eriksson, tagit tre poäng och gått förbi just Strängnäs däremot som hade slutat på en tredjeplats. Väl här hade det känts öppet tycker jag, men jag tror Strängnäs med sin avslutade fina form hade kunnat skrälla!

Match 3: IBF Falun Ungdom – Rotebro IS IBK

Kommentar: Falun har kört över sitt motstånd, trots att man använt mycket olika spelare och vilat stjärnorna ofta. Årets solklara guldfavorit har under säsongen växt fram som än mer solklar. Rotebro innehade en andraplats, men jag tror att Järfälla/Ekerö hade tagit tre mot Hässelby i sista omgången och därmed förpassat Rotebro till en tredjeplats. Nitlott deluxe och det här hade förmodligen blivit förstarundans ojämnaste match.

Match 4: Ingarö IF – Huddinge IBS

Kommentar: Ingarö hade en såpass bra målskillnad och oavsett hur sista omgången hade slutat i princip så hade man nypt förstaplatsen. Från F-gruppen finner vi en tight historia, men jag tror att Linköping i sin sista omgång hade slagit Åby och därmed seglat förbi Huddinge i tabellen på en andraplats (förstaplatsen var utom räckhåll sett till Ledbergs målskillnad) Huddinge hade därmed puttats ner till en tredjeplats och mött Ingarö. Ett högintressant Stockholmsderby med säkerligen lite lagom ”go” hets inför, men Ingarö hade varit starkast i längden.

Match 5: Skälby IBK Ungdom/Tillberga IK – IBF Offensiv Lidingö/Älvsjö AIK

Kommentar: Skälby/Tillberga som har varit mycket intressanta att följa de två senaste säsongerna och som detta året varit väldigt starka i C-gruppen. Det ska tilläggas att man har en bra säsong till framför sig sett till när toppspelarna är födda. Offensiv Lidingö hade via sitt poängsnitt lyckats ta en av platserna som bästa 3:a och sett till det geografiska läget hamnar man här. Även om det är starkt att med en sådan prestation sett till att ha mött Ingarö och Tyresö så hade resan slutat här för samarbetslaget.

Match 6: Sundsvall FBC Ungdom – Järfälla IBK/Ekerö IK

Kommentar: Får nog erkänna att jag hade lite högre förväntningar på Sundsvall. Inte sett till placering i gruppen, utan mer poängen och att man skulle störa Falun något bättre. Järfälla/Ekerö räknade jag med att de skulle vinna sin sista som sagt och därmed ta andraplatsen. Synd för D-gruppen att man lottats mot just B-gruppen, som är en stark sådan. Sundsvall hade med sina spetskvalitéer ledda av Hammarstedt sopat hem den här matchen, även om Stockholmslaget hade kunnat hänga med bra halva matchen iallafall.

Match 7: Ledberg IBF – IK Sirius IBK

Kommentar: Ledberg hade tack vare sin målskillnad klarat sig i sista omgången, oavsett om Linköping hade vunnit och man själva hade förlorat borta mot Salem (vilket absolut hade varit möjligt). Sirius hade som sagt gått upp på en andraplats vid vinst mot Strängnäs, men det hade i sin tur inneburit en tuffare lottning då Ledberg är ett klart mycket bättre lag än Bele i mina ögon. Märkligt? Förmodligen en av matcherna som på förhand känns mest ovissa, men med hemmaplansfördelen hade jag haft Ledberg som en knapp favorit.

Match 8: Team Thorengruppen Ungdom SK – Tyresö Trollbäcken IBK

Kommentar: Thorengruppen som länge pressade RIG och gjorde det väldigt bra. En klart positiv överraskning och i och med det hade man fått gått in som favoriter här. Tyresö var den förväntade utmanare till Ingarö sett till de intressanta nyförvärven från Vendelsö man gjorde innan säsongen, men räckte aldrig till. Jag hade tippat på Thoren här, med Axel Hjälm i spetsen!

Match 9: IBF Örebro Ungdom – Linköping IBK Ungdom

Kommentar: Utgår här från att Örebro hade tagit tre poäng i sin sista match mot Hagfors, även om det inte hade varit helt lätt. Det i sin tur hade då inneburit match mot Linköping, där vi tidigare klargjorde att Linköping skulle nypa den andraplatsen om man slog Åby. Även om Örebro skulle bli gruppvinnare så känns det som en av de svagare gruppvinnarna och Linköping med fullt lag (Lögdberg t.ex.) hade nog både kunnat utmana och vinna.

Match 10: Hovslätts IK – IBK Kungälv

Kommentar: Märklig utgång där man nästan som grupptvåa i H-gruppen fick en enklare lottning än om man vann gruppen. Här mot Kungälv, en grupptvåa som tidigare haft en bra 01-kull samt några intressanta 03:er, men där 01:erna splittrats/skadats osv. Ledande hade Oskar Liberg varit, men på tok för ensam för att rå på Hovslätt som med sin förstafemma hade vunnit matchen i klar stil.

Match 11: Pixbo Wallenstam IBF – Karlstad IBF Ungdom

Kommentar: Har här utgått från att Karlstad vinner sin match, samtidigt som Örebro gjorde detsamma och att man därmed slutade på en andraplats med Lillån bakom sig. Det hade inneburit en resa till Göteborg mot gruppettan Pixbo, ytterligare en gruppetta som känns som en av de svagare i landet. Pixbo blev dock lite piggare när man dels lyckades förstärka laget, samtidigt som man vågade testa flera 04:er som känns bra mycket mer intressanta än både 02 och 03-kullen man haft. Då räknar jag inte Lucas Dahlström, Albin Wikström-Linders, Viktor Green och Elias Rosenklint som samtliga är invärvade och bidrar med kvalité. 01-kullen i Karlstad är dock relativ starkt och jag tror det hade varit nästintill 50-50 i utgång! Karlstad ”skräller”. 

Match 12: Malmö FBC / Lomma FBC – Varla IBK

Kommentar: Malmö/Lommas andraplats hade räddats av att Höllviken hade slagit Munka i sista omgången, vilket känns relativt sannolikt sett till Höllvikens form. Varla däremot är en klar positiv överraskning som gjort fina resultat. Hade man stått sig även här? Inte omöjligt, men jag hade ändå haft hemmalaget som favorit här! Det finns mycket rutin från SDF-SM och liknande i Malmö/Lomma som absolut inte ska underskattas i dessa sammahang. 

Match 13: FBC Lerum Utveckling – Lillån IBK

Kommentar: Lerum, laget där jag har min egen inblandning, har gått starkt under säsongen och hade endast en plump borta mot Hovslätt. Nu var ju inte gruppsegern klar, men att förlora borta mot Fristad/Rydboholm när man hade chansen att mönstra fullt lag hade inte skett. Lillån hade blivit bästa 3:a förutsatt att man hade vunnit sin sista match och därmed åkt på denna tuffa nöt. Hemmalaget hade fyllt hallen, skapat stämning och med sin spets och bredd inte varit möjliga att rå på för Lillån i slutändan.

Match 14: Växjö IBK Ungdom – Bjärreds IBK

Kommentar: Här får vi sia ordentligt – jag tror att Växjö trots oväntat hårt motstånd mot CL98, hade rett ut det och tagit sig vidare. Om vi även siar L-gruppen så nämnde jag tidigare att Malmö/Lommas andraplats skulle räddas av att Höllviken slog Munka. Det i sin tur hade öppnat upp för Bjärred som vid seger mot Lund hade tagit tredjeplatsen. Ett Lund som inte hade något att spela för där Nils Nordlund hade sänkt sitt gamla lag. Växjö-Bjärred då? Växjö med Öberg i spetsen hade löst det till sist.

Match 15: Lindås IBK – Jönköpings IK Ungdom

Kommentar: Lindås med en stark 01-kull har gjort det man förväntades göra inför den här säsongen så sågs man som ett ganska givet lag till Festen. Jönköpings tredjeplats hade kunnat rycka, men då hade Fagerhult/MAIS varit tvungna att slå Hovslätt i sista matchen. Det i sin tur tror jag Hovslätt aldrig tilltåt, sett till att man fortfarande hade en teoretisk chans på förstaplatsen. Jönköping har kanske sina bästa chanser om ett år eller två, då det egentligen enbart är fysiske Ronnemo som tillför något på 01-sidan, där övriga lämnade för Östra SK inför säsongen. Lindås hade vunnit denna.

Match 16: IBK Höllviken – Hovshaga AIF

Kommentar: Höllviken som efter en något svajig period i höstas, ökat och tokkört hela vägen in i mål. Starkt! Dock är jag osäker på L-gruppens kvalité då jag under försäsongen såg Höllviken och inte var superimponerad. Man har säkerligen spelat upp sig ett par nivåer, men Hovshaga som jag räknar med hade tagit sig vidare från förkvalet är ett humörlag med en intressant offensiv kraft ledda av Noah Alex. Jag tror Hovshaga, som känns som ett lag som älskar just dessa matcher, hade fixat det här.

Playoff 2:

Match 1: RIG Umeå IBF – Strängnäs IBK

Kommentar: RIG vann sin match lätt och Bele slapp resa upp till Umeå för jag vet inte vilken gång i ordningen då Strängnäs ledda av Aldeeb och Lindgren hade skrällt lite. Här hade man dock inte lyckats lyckas skrälla och även om RIG har en svagare upplaga på ett tag så räcker det. Man är såpass välskolade,ihopspelade och har ett visst tempo som absolut gynnar dem i dessa sammanhang. Säker etta!

Match 2: IBF Falun Ungdom – Ingarö IF

Kommentar: Högintressant match! Om Falun inte hade haft fullt lag i omgång ett mot Rotebro (Som även kunde varit Järfälla/Ekerö), så hade man definitivt haft det här. Ingarö hade självklart bjudit upp, men har inte gått helt smärtfritt under säsongen med tränarbyte och liknande och Falun som på pappret hade Sveriges bästa trupp hade garanterat löst sin plats med sin spets man hade i den här truppen.

Match 3: Skälby/Tillberga Ungdom vs Sundsvall FBC Ungdom

Kommentar: En mycket intressant match, då det är två lag som utan problem skulle kunna gå till Festen, men som kanske inte nämns hela vägen fram som en given guldkandidat (även om många nämnt Sundsvall som en utmanare med rätt träff).  Jag skulle säga att mycket tightare match än så här hade vi inte fått, men jag tror mycket väl att Skälby/Tillbergas finna säsong hade kunnat fortsätta och Festen hade varit ett faktum!

Match 4: Ledberg IBF – Team Thorengruppen Ungdom SK

Kommentar: En rolig geografisk lottning då vi äntligen får en större spridning. Kul match för Ledberg på hemmaplan som säkerligen hade kunnat locka folk! Sett till kvalitén så skulle jag säga att det hade varit i klass med Sirius och kan man slå Sirius så borde man kunna slå Thoren. Sirius hade haft Filip Eriksson, Thorengruppen Axel Hjälm. Hade man lyckats slå Sirius med Eriksson i spetsen som tillhör Sverigetoppen så hade man även kunnat slå Thorengruppen till sist. En etta!

Match 5: IBF Örebro Ungdom – Hovslätts IK

Kommentar: Tuff lottning för Örebro. Att vinna gruppen och ändå åka på Hovslätts IK i runda två. Hemmaplanen hade inte hjälpt då Hovslätts förstafemma precis som så många gånger förr gör sina 4-5 mål när det behövs. Se t.ex. på fjolåret match borta mot Hovslätt! På det så har man även Philip Axelsson, Sveriges bästa 01-målvakt i mina ögon. Örebro som har en bra 02-03 kull och får sn chans där!

Match 6: Karlstad IBF Ungdom – Malmö FBC/Lomma FBC

Kommentar: Jag tror Karlstad hade löst sin 50-50 match borta mot Pixbo. 01-kullen har sin sista chans och hade till sist löst det med minsta möjliga marginal. Malmö/Lomma hade fått en lång bortaresa som hade satt sig i benen in till det här och man hade även spelat en tuff omgång innan mot ett överraskande starkt Varla. Oliver Sandberg hade lett sitt lag till seger, för det är just offensivt som Karlstad har sina starkaste kort enligt mig.

Match 7: FBC Lerum Utveckling – Växjö IBK Ungdom

Kommentar: En av de klart intressantaste matcherna på pappret. De möttes under försäsongen i Linköping då Lerum fick draghjälp av utvisningar och gjorde ett tidigt ryck i powerplay i början och vann till sist. Växjös förkval var dock inte helt smärtfritt och frågan är om man hade kunnat stå emot Lerums offensiv med förstafemman i spetsen? Tveksamt. Rätt dag på Gustav Bäckevall så hade bollarna till sist slunkit in och hemmalaget hade nått Festen.

Match 8: Lindås IBK – Hovshaga AIF

Kommentar: En match med känslor! Noah Alex och Victor Lövdahl är två spelare som inte backar ifrån en diskussion och det hade satt karaktären. I Salming Arena, en hall och plan med möjligheter till fin innebandy så hade publiken fått valuta. Ser vi till bredd så vinner Lindås, men Hovshaga hade rent spetsmässigt kunna matcha göteborgarna. På 3×20 så kan dock bredden vara avgörande då Hovshaga ofta spelat på 10-12 gubbar och Lindås tre femmor där en tredje skulle kunna innehålla Bergqvist, Anderberg och t.ex. Andersson eller Jonsson på centern så hade det absolut kunnat vara en femma som hade levererat poäng. Lindås vinner!

Lilaklädda Salem hade missat playoff denna gången enligt bloggens tippning.

Foto: Ulrika Lindström. 

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar