JAS-bloggen
Listor

10 lag som underpresterat denna säsongen: ”Den tidigare stormakten håller på att återhämta sig”

Efter att ha listat 10 lag som stått för positiva insatser, så vänder vi nu blickarna mot motsatsen, 10 lag som inte motsvarat de förväntningarna som fanns eller kommit upp i en förväntad nivå. Tufft, men sant!

Warberg IBF, HJ – Nog för att Erheden inte nyttjats alls (en match) och Bengtsson enbart spela hälften, men att man inte kunde vara med längre i kampen känns ganska svagt. Att förlora med 10-0 mot Lindås i en match där man hade chansen att haka på så föll man igenom helt. För drygt två år sedan gick man vidare till USM-steg 2 med denna kullen och det finns kvalité i flera av spelarna. Mer kan man förvänta sig!

Alunda/Rasbo, DJ – Inför säsongen kom Jonna Westerholm, Elvira Danielsson och Frida Ågren, tre starka nyförvärv som gjorde att förväntningarna blev högt ställda. En brokig start dock där man inte riktigt kom överens på flera plan gjorde att dessa ”stjärnspelare” inte nyttjades och först när man gjorde förändringar där så fick man något bättre träff. Detta var dock försent och man stannade på åtta poäng vilket är skralt och alldeles för dåligt. Full trupp hade förmodligen inneburit ett fler par poäng.

Väsby AIK, HJ – Föredetta Grimsta blev Väsby. Nog för att man var nya i dessa sammanhang, men man hamnade samtidigt i en ganska svag grupp. Man hade med fem spelare i Stockholms stadslag, en duktig 02:a i Jesper Jonsson samt flertalet 04:er som knackar på dörren, men 15 poäng känns alldeles för klent. Nu har man två år framför sig där man lär kunna aspirera på playoff och även om de förväntningarna kanske var högt ställda i år så borde man kunnat plocka 2-3 segrar till. 

Rönnby Västerås IBK Ungdom, DJ – Den tidigare stormakten håller fortfarande på och återhämtar sig efter ett par starka år med 97-98 kullen. Förhoppningarna fanns nog i år om att kunna nypa fler poäng i en ganska svag grupp överlag utan någon supertydlig dominant. Flera duktiga 03-er, men Elin Stillman hade behövt göra dubbelt så mycket poäng för att man skulle vara nära playoff ens. Synd! Men 14 poäng på 15 matcher tycker jag är för skralt och man borde kunna åstadkomma mer, även om man kanske har ett starkare år framför sig nästa säsong.

IBK Lockerud Mariestad, HJ – Nog för att man tappade sin 00-kull där 5-6 spelare var kuggar deluxe och bar hela laget. Samtidigt så finns det flera spelare födda 01 som varit med och fått tid i Allsvenskan och som vann USM för några år sen och skapade sig en viss rutin. Det är många 01-02 som varit med i SDF-SM och spelat tuffa matcher och som borde kunna prestera bättre här. Enbart nio poäng på 13 matcher i en grupp där inget av lagen nämnts som en potentiell guldfavorit. Jag kräver inte att man ska nå playoff, men ett par poäng fler borde man kunnat få ihop. Ett snitt på 3,3 gjorda mål framåt imponerar heller inte från detta rödklädda gäng!

Jönköpings IK Ungdom, DJ – På förhand kändes man spännande. Ett ungt lag med bra resultat i cuper, kryddat med ett par nyförvärv från konkurrenten Östra och inte då minst supertalangen Mira Markström. Några surrade om topp tre med en gång (så även bloggen), men nu står vi här efter säsongen och landar på blyga sex poäng. Lagen före som Landvetter, Partille och Lerum är inte några lag som ses som ”Festen-lag” och man borde gett sig chansen bättre där man spelat en innebandy som inte varit alltför utvecklande alltid. Bottenappet kom här i slutet när man förlorade med 2-0 mot Fristad!

Wibax Piteå/Bergnäsets AIK, HJ – Jag tippade laget som en playoffkandidat, men oj vad fel jag fick. Flertalet nya spelare med rutin från division 2 och SDF-SM anslöt inför säsongen och även om det är svårt att ersätta Zerpe och övriga 00:er så borde man kunnat skrapa ihop mer än 11 poäng. Mot Öjebyn och Skellefteå borde man kunna ta fyra segrar bara där och i övrigt finns det lag man ska kunna nypa poäng mot. Speciellt sett till att flera av spelarna även spelar i division 2-laget och där ligger i toppen. Nja, bättre kan man!

Storvreta IBK, HJ – Kan tyckas tufft. En fjärdeplats på 26 poäng, fyra poäng upp till en playoff som förmodligen hade blivit större då man hade en tuff match mot Skälby/Tillberga i sista omgången. Detta är andra året som har 02:erna från Sirius med i truppen, spelare som Melvin Alm och Axel Bäckström t.ex. som hade nyckelroller för Uppland i SDF-SM förra året. Offensiv kraft finns i Emil Persson Fondelius och Johannes Rönnmark och Sveriges bästa 02-målvakt i Emil Lindblom. Man borde kunnat få bättre träff på dem och även om man kanske har ett bättre år framför sig, så kommer även konkurrenterna ha det också. Sett till att Sirius spelat utan Eriksson långa perioder, att Strängnäs kom igång sent så borde man nyttjat chansen bättre!

Thorengruppen, DJ – Vänta nu tänker ni. Thorengruppen kom ju inte ens till spel denna säsongen? Nej precis!! Att förra året vinna ett SM-guld under IKSU-flaggan och sedan flytta verksamheten och inte komma till spel? Maja Lindsjö gick till RIG och orsaken till att man drog sig ur var att man inte hade en målvakt att nyttja i dessa sammanhang. I Umeå City har man nyttjat tre målvakter, samt har en fjärde reglad i truppen. Umeå Västra har två och Gimonäs har två. Utöver det så finns det fler lag i närområdet. Jag är helt övertygad om att regerande SM-guldvinnaren i JAS ställer frågan om att bli förstamålvakt i laget så hade någon garanterat tackat ja. Jag köper det fortfarande inte helt och tycker det är oerhört synd sett till kvalitén på truppen man hade.

Huddinge IBS, DJ – Kan precis som Storvreta herr tyckas tuff, men jag trodde man skulle kunna utmana Åkersberga bättre och även sno platsen före Täby. Förra året var ett succéår som kröntes med att slå RIG på Festen. Visst, Linn Ljungh, Petrén-Lantz och Linn Maxen Jordal är tre namn som hade betydande roller, men man har flera duktiga 02:er i truppen, fick in Emma Ekenlinde och Elin Barbus och slutar sex poäng efter Täby. Det är framförallt de fyra kryssen som smärtar, speciellt då man ser att två har kommit mot Åkersberga där man istället förlorat mot Nykvarn och Hammarby som exempel. Nja, lite mer förväntade jag mig här faktiskt!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar