JAS-bloggen
Listor

10 lag som överraskat denna säsongen: ”Var en klar jumbo förra säsongen”

JAS-säsongen är slut, men desto mer tid att lista och sammanfatta en del av det som varit. Först ut så tar vi fram tio lag som stått för starka prestationer och överpresterat sett till förväntningarna på förhand!

Team Thorengruppen, HJ – Bildades med stora delar av Dalens JAS-lag kryddat med bland annat Axel Hjälm. Efter de ganska sporadiska poängen förra året för Dalen så kanske man inte vågade hoppas alltför mycket, men till sist utmanade man RIG in i den sista omgången. Om det beror på RIG:s svagare kull eller Thorens framfart är något osagt, men oavsett en mycket fin genomförd säsong! Hade man spelat ett playoff hade man förmodligen var en svår nöt att knäcka. Tyresö i första omgången tror jag ma hade slagit!

Onsala IBK, DJ – Förra året spelade man i en stor grupp, hela 10 lag där man på sina 18 matcher vann sex av dem. Att man skulle nå något liknande i år var inte helt otänkbart, man att man skulle öka sitt poängsnitt från drygt 1 poäng/match till 1,78/match kanske man inte hade räknat med. 25 poäng och en tredjeplats vilket är klart positivt och starkt. Kan bli än mer intressanta nästa år!

Höllviken IBK, HJ – Jag såg laget på försäsongen i Linköping Invitation, visserligen tidigt, men var inte särskilt imponerad då. Jag trodde mer på Bjärred, Lund och Malmö/Lomma som etta. Höllviken har verkligen presterat starkt och även om det började tyngre så har man höjt sig allt eftersom och visat sig vara oerhört svårslagna. Om jag inte har helt fel så är det ett par av spelarna som även tränar i SSL-miljön, vilket självklart utvecklar spelarna samt gruppen överlag när tempot höjs och sätter sig.

IK Sirius IBK/FBC, DJ – Inför säsongen så var det snack om att man skulle få svårt att få ihop folk. Maja Olsson la av, Westerholm till Alunda och 01:erna tackade för sig. Hammar har inte använts i dessa sammanhang, men trots det så kunde man spela in sig på en delad andraplats innan serierna bröts. Sett till motståndet i sista så hade Bele en klart lättare lottning, men chanserna fanns absolut att nå playoff. En mer än godkänd säsong enligt undertecknad!

Sandviken AIK, HJ – På förhand var självklart snacket kring Falun och Sundsvall, där inte ens Sundsvall kunde rå på Falun. Därbakom mer öppnare, men Gävle och KAIS Mora kändes som klara kandidater till en tredjeplats och även Insjön. Istället har Sandviken klivit upp och utmanat KAIS Mora ordentligt, bland annat med William Johansson och Hugo Jonsson som varit en offensiv fruktad duo under flera år. Man har gjort livet surt för Falun två gånger om och pressat dem och även pressat Sundsvall med en uddamålsförlust samt ett kryss. Starkt!

Skälby/Tillberga, HJ – Fjolårets 19 poäng räckte till en tredjeplacering och förväntningarna inför den här säsongen var högre ställde. Jag tippade till och med laget som etta, men att man skulle dominera såpass mycket och vara obesegrade under hel säsong trodde jag knappast. Mycket imponerande och om Anton Dahlström är nuvarande stjärnan så kommer Jonathan Berglund ta över framöver!

Fröjereds IF, DJ – I den här gruppen var det mycket prat om Hovslätt som den klara favoriten (inte helt oväntat) och att Landvetter kanske kunde utmana efter flera säsonger som ”Up-and-coming”. Fröjered som förra säsongen var en klar jumbo, fick ett år extra på sina unga spelare, fick med Flippa Löfborg en hel säsong från start och två nyförvärv i Ida Larsson och Ida Ödéhn och var länge nära att ta hem hela serien. Chansen fanns fortfarande, men Hovslätt hade till 99 % slagit Jönköping i sista omgången.

Jäbo/Moälven, DJ – Nykomlingar i år och ett otroligt ungt lag. Egentligen enbart spelare födda 2004 och 2005. Trots det har man nypt åt sig 20 poäng och enbart en poäng upp till tredjeplatsen med en match mindre spelad. Nästa säsong lär man bli än mer intressant och även om man kanske inte kan störa RIG fullt ut i en A-grupp så kommer man utan tvivel kunna aspirera på en andraplats.

Varla IBK, HJ – Ett lag som jag underskattat en del. Trodde inför säsongen att man skulle kunna nypa ett par matcher mot lagen längre ner, men inte hävda sig såpass bra i toppen. Man har haft fin kurva på flera spelare och Torkelsson har offensivt varit den kraft man behövde. Att Warberg underpresterat något kan man ta med i beräkningarna, men Varlas insats ska absolute inte förminskas på något sätt!

IBK Lund Elit, DJ – Motsvarar Skälby/Tillberga lite på herrsidan. Absolut tippade att vinna och vara favoriter, men att gå rent, stå för såpass mycket mål och samtidigt slå Kalmarsund borta med sju spelare och säkra segern, det påvisar klass! Det ska tilläggas att toppspelarna inte har gjort fullt antal matcher heller. Minna Karlsson noterad för nio, Heander för elva vilket även gäller Philipsson Erisson där 14 är max antal matcher.

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar