JAS-bloggen
Intervjuer

Favoriten höll för trycket: ”Med hårt jobb så kommer resultat”

Om vi fick en något oväntad segrare på killsidan så var det en allt mer väntad segrar på tjejsidan i slutändan.

Man hade under november och december månad jobbat hårt för att vara optimalt förbereda inför årets SDF-SM. Det är Stockholm vi pratar om denna gången. – Vi har under hösten haft flera tränings och match tillfällen där vi har gnuggat vårt spelsystem och spelat in oss i våra formationer.I tränings matcherna har vi möt riktigt bra motstånd vilket har varit en bidragande faktor till att vårt spela har utvecklats. Vi har blivit testade på olika saker och blivit satta i olika situationer där vi måste komma på nya lösningar. Vi kände därför att vårt spel absolut var en trygghet när vi klev in i turneringen. Men det absoluta fokuset var att bara ta match för match och kämpa för varandra, säger Sara Schalin till bloggen.

I sin grupp lottades man mot Östergötland, Halland, Örebro och Västmanland. – När man representerar Stockholm läggs det en stor favoritskap och förväntan på en som lag. Vi har sedan start bara fokuserat på att ta match för match. Vi visste att alla lag var spelskickliga och duktiga så därför la vi inte en så stor vikt på vilket lag vi spelade mot utan på vilken prestation vi ville åstadkomma. Alla var lika taggade på att gå ut och visa vilka Stockholm var. 

Man inledde med en uddamålsvinst mot Halland, där man sedan följde upp med en klart tydligare vinst mot Örebro med hela 8-0. – I första matchen var det ganska nervöst. Vi försökte att spela vårt spel och trycka på de taktiska sakerna vi hade snackat om inför turneringen. Men det är klart man blir nervös i första matchen men jag tyckte vi alla slet och framför allt peppa varandra. Sedan i matchen mot Örebro tyckte jag att vi gjorde en riktigt bra insats. Få misstag i spelet gjorde att vi kunde styra matchen. Många olika målskyttar vilket såklart och viktigt men framför allt roligt kul när tjejerna får sätta en balja. 

Gruppspelet avslutades med dubbla kryss mot Östergötland och Västmanland, något som ändå räckte till en förstaplats med totalt åtta poäng. – I de sista gruppspelsmatcherna mötte vi bra lag som som oss gick in med inställningen att vinna. Vi höll fokus på vår prestation. Vi hade en rad med chanser som vi inte riktigt tog till vara på. Trots det steppade vi inte ner i tempo utan fortsatte mala på med vårt sätt att spela, för vi visste att om vi fortsätter att kämpa och spela boll kommer målen allt eftersom. Så en riktigt krigar insats i de båda matcherna. 

Om gruppspelet avslutades något knackigt så blev kvartsfinalen mot Dalarna, som blivit grupptvåa, klart bättre. Seger med hela 6-1. – Den största skillnaden tycker jag var att vi satte våra lägen, vilket vi inte var lika bra på de två sista matcherna i gruppspelet. Inför kvarten samlades vi och gick igenom det vi hade gjort bra men också saker som kunde förbättras. Vi satte upp en tydlig plan på vad vi skulle fokusera på inför slutspelet  då det gällde att vara på tårna. Det lyckades vi med och kund därför styra och vinna matchen mot ett bra Dalarna. 

Uppland i semin, ledda av Juni Söderqvist och flertalet duktiga Björklingespelare stod för motståndet i semifinalen. – Som inför alla matcher pratade vi om saker vi hade gjort bra och saker som kunde förbättras. Det var en styrka som vi hade i hela turneringen, att alltid vilja göra olika spel moment lite bättre hela tiden. Det var bara att gå in och spela vårt spel och njuta.

Klart tuffare blev det då man med enbart två sekunder kvar att spela av matchen kunde göra det förlösande 2-1 målet via Alicia Berggren. – Oavsett vad det stod på tavlan skulle vi alltid ge vårt bästa tills matchen var slut, vilket vi gjorde och kunde dra det längsta stråt mot ett riktigt bra uppland. Även fast det bara var några få sekunder kvar av matchen slutade vi aldrig att spela vilket resulterade med Alicias riktigt fina dragskott med två sekunder kvar.

Skåne stod för motståndet i finalen och Stockholm kunde i period två gå upp till 2-0 och såg ut att ha matchen under kontroll. – Jag tyckte att vi ägde bollinnehavet och hade kontrollen. Men det gällde att hålla koncentrationen och spelet mot ett skickligt Skåne som lätt kunde komma in i matchen. Men vi lyckades stänga ute dem och spela vårt spel fullt ut. En 2-0 ledning är egentligen ingen ledning, allt kan hända i innebandy, men vi fortsatte spela och våga vilket gjorde att vi vann. 

Till sist 2-1 och guld. Vad tycker du gör att ni drar längsta strået i slutändan och tar guldet om man ser till hela turneringen? – Vi har en otrolig bra känsla i laget. Alla var där för att spela och vinna. Vi var starka som ett lag och peppade varandra. Vi har en riktigt bra bredd i laget där många kan göra poäng vilket har gjort att lagen vi mött har svårt att markera en specifik person. Men framför allt har vi lärt oss att matchen inte är slut förrän signalen ljuder, ingenting kan tas för givet utan med hårt jobb kommer också bra resultat vilket avspeglades i matcherna. 

Stockholm har ju dominerat senaste åren på damsidan. Vad tror du det beror på och hur länge kommer det fortsätta så?

– I Stockholm har vi många duktiga lag så att det blir bra konkurrens i seriespelet, vi får därmed många bra matcher på hemmaplan. Vi får alltid utmana oss på nya sätt i seriespelet vilket gör att man kan utvecklas både som lag och som spelare. Det kommer fortsätta så länge det finns ett engagemang och vilja bland spelare och ledare.

Foto: F.O.D Sport Foto.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar