JAS-bloggen
Okategoriserade

Höjer rösten för förändring: ”Stora problemet just nu känns som förbundet”

Trots att det fortsatt trillar in flertalet storsegrar, urdragningar och W.O matcher så verkar förbundet ovilliga att diskutera eller komma med en förändring för att förbättra produkten Juniorallsvenskan. En av de som vill göra sin röst hörd är Linus Rönnlund.

Rönnlund går in på sin andra säsong i Rotebro dit han anslöt från Bele Barkarby halvvägs in i förra säsongen. Rönnlund har själv flertalet säsonger bakom sig i JAS och i Bele så var han själv med och vann flertalet matcher med förkrossande siffror. Nu anser han att det har kommit till en gräns där man behöver göra något. – Det absolut största problemet är att det inte finns några som helst kriterier överhuvudtaget för att få spela serien. Detta har lett till att matcher mellan top och mitten/bottenlag konstant  slutar typ 23-4. Detta gör att man i sämre lag förlorar spelare som annars hade fortsatt spela och serien tas inte på allvar av mer prominenta spelare och ledare. Men framför allt förstör det underhållningen i matcherna för såväl publik som spelare och ledare, säger Rönnlund till bloggen.

Han har en klar idé vad den första förändringen kan vara och att man behöver se över anmälningssystemet. – Man borde minska antal serier dramatiskt, personligen tycker jag man bör likna fotbollens ungdomsallsvenska så mycket man kan. Dvs en sydlig och en nordlig serie samt nedanstående serier från Div 1 och neråt. Detta sätt ger alla lag en ärlig chans att få tävla på en nivå som är rimlig. Dessutom blir seriespelet mer prestigefyllt och det skulle därmed bli fler än typ 13 matcher per säsong!

Du tror inte att längre resor och mer tid skulle avskräcka lag och föreningar?

-Jag tror och hoppas på att man tycker att något sådant är värt för att skapa en spännande och mer utvecklande serie. Det skulle såklart innebära höga kostnader för föreningarna, men det har fungerat i fotbollen väldigt länge, så varför skulle det inte funka i innebandyn, tänker ja lite.

Tidigare har det diskuterats om den senaste tiden avsaknaden av framgångar på juniorsidan rent internationellt haft att göra med den relativt ojämna kvalitén på våran inhemska Juniorallsvenska där vi t.ex. missat chansen till guld i de tre senaste U19-VM turneringarna. – Det kan det absolut göra. Har inte stenkoll på det tidigare upplägget, men som det är nu så finns det väldigt få matcher som är utvecklande på juniornivå. Antingen vinner man med 23-4 eller så är man en konstant slagpåse. Det tar bort motivation och är inte givande för varken de som vinner eller de som blir slagpåsar.

Om en förändring skulle ske, vad är steg ett för att göra förändringen?

– Det stora problemet just nu känns som förbundet. Efter man fick kritik senast om JAS-upplägget gick man ut och sa att ännu fler lag skulle gå vidare till playoff för att göra säsongen mer givande. Men om man ska se realistiskt på saken så hade en 5a i vilken grupp som helst fått agera slagpåse mot vilket top 2 lag som helst. Det känns generellt som att man på förbundet tror att man satsar på bredd genom det här upplägget, medan man egentligen bara drar intresse bort från sporten. Att ha ett nytt seriesystem med jämnare matcher skulle gynna alla. Så det handlar väl rent konkret om att man måste tänka om helt på förbundet.

Ytterligare ett problem utöver kvalitén är ju att lag drar sig ur och att det även nu sker att man lämnar W.O vilket gör att målskillnadshistorier kan bli väldigt ojämna i slutändan. – Tror att man får en mindre böter om lämnar WO idag, antar iallafall det. Men jag tror inte ett hårdare straff mot lag som lämnar WO kommer att lösa problematiken i seriespelet. Om man inte har en trupp nog att ställa upp i en match så bör man helt enkelt inte spela i juniorallsvenskan. Det tar bort all professionalism och är egentligen respektlöst mot juniorinnebandyn enligt mig.

Varje säsong så drabbas vi även av att flera lag drar sig ur och så även ett par omgångar in i serierna ibland vilket kan ställa till det. – Om man har ett bättre seriesystem, där mer seriösa föreningar spelar i de högre serierna så blir dessa föreningar mer attraktiva och kommer på så sätt ej ha ett problem med för få spelare. De som vanligtvis drar sig ur serier är de lag som har antingen en för liten trupp eller en för dålig trupp. I och med att dessa föreningar skulle spela i de lägre serierna hade det ej påverkat elitaspekten av innebandyn och är enligt mig, inte heller ett problem.

Diskussionen lever vidare och det finns flera som tycker. Om du vill göra din röst hörd, gästblogga och skriva en krönika eller vad som, hör av dig!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar