JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

USM:kollen – Dessa tog sig vidare!

I helgen så avgjordes den första rundan av USM där 24 lag sig vidare till regionslutsspelet som avgörs efter årsskiftet. Här har ni en kort sammanfattning och lite utropstecken från helgen som är värda att uppmärksamma!

Grupp 1: 

Sundsvall gjorde succé förra året och är på nytt ett lag att räkna med i år. Umeå City var på förhand de tuffaste motståndet och 3-1 målet kom under matchens sista minut vilket vittnar om hur tight den var. Mot Thoren blev det något enklare och man kunde i period 1 punktera matchen med en 0-3 ledning. Kan man återupprepa fjolårets succé i steg 2 tro? Återstår att se!

Klara för steg 2: FBC Sundsvall Ungdom

Utropstecken: Kul att se att Sundsvall fortsätter att vara starka i dessa sammanhang. 02-kullen känner de flesta till och nu flertalet 03:er som redan är uppe och spelar division 2 vecka ut och in. Det finns flertalet föreningar i Sundsvall och under de senaste åren har det varit sammanslagningar och mer därtill, men nu verkar det som en klart positiv trend. 

Grupp 2:

Att Falun är en solklar guldfavorit denna säsongen i både JAS och USM råder inga tvivel. Melker Hemmingberg, Samuel Dahlberg Demir, Lukas Bemström, Laban Blomkvist, Viktor Hultqvist är några av spelarna som tillkommit. Då har vi inte ens nämnt Leo Sagmander Kjell, Cazper Millard, Victor Frisch, Simon Wedberg eller August Swärdh. Det skulle till sist bli en ordentlig överkörning 27 gjorda mål på tre spelade matcher och det var bara Sandviken som orkade stå upp i lite mer än en period innan man tog en 2+10 och Falun dödade matchen i powerplay. Intressant att se i Sandviken att de yngre spelarna födda 2004 och 2005 var de som levererade poäng överlag!

Klara för steg 2: IBF Falun Ungdom

Utropstecken: Samtliga spelare i Faluns trupp är alltså nya inför säsongen. Imponerande att se vilket intresse staden har skapat, att man kan tillgodose både elit, men även fylla på med en hel del breddspelare på många sätt som vill fortsätta sin utveckling. 

Grupp 3:

I den här gruppen var det just derbyt som lockade extra mycket. Gävle i alla ära, men rivaliteten mellan Sirius och Storvreta, att spelare gått lagen emellan de senaste åren gjorde det till en extra krydda. Inte helt oväntat var det två spelare, en i vardera lag, som var inblandade i det mesta rent offensivt. Emil Eriksson i Sirius och Gabriel Kohonen i Storvreta. Eriksson var dock snäppet värre med sina 2+1 och såg till att blåsvart vann med 3-2. Samme Eriksson stod för 1+1 mot Gävle där kapten Jajke var värre med sina tre mål. 

Klara för steg 2: IK Sirius FBC

Utropstecken: Johannes Rönnmark, Storvretas duktige lagkapten slog till med två mål mot Gävle i den obetydelselösa matchen, men hade behövt göra dem mot Sirius. En sådan spelare kan vara skillnaden mellan vinst och förlust i dessa sammanhang. 

Grupp 4:

En oviss grupp där Borlänge inför säsongen har fått in flertalet nya spelare från Samueldals som klivit rakt in och gjort det bra i både JAS, men även i seniorserierna. Täby kom till spel med en 04-kull som lär kunna hävda sig bättre nästa år. Samma sak gäller lite med Västerås där har man har spännande 04:er i Kazper Vanninen och Felix Enberg. Två uddamålsvinster för Borlänge la upp för matchboll i avgörande mot Sala vilket man klarade med bravur och vann med 6-2. 

Klara för steg 2: Borlänge IBF

Utropstecken: Borlänges galna vändning mot Västerås skulle bli dagens viktigaste. Från 3-0 till 3-4 på en period gjorde att det blev just Borlänge istället för Västerås som tog sig vidare. 

Grupp 5:

Farsta var den solklara favoriten och höll till sist för trycket. Varken Arlanda, Järfälla eller Duvbo kunde rubba laget och närmast var Arlanda som föll med 2-3. Där hade Farsta dock en 0-3 ledning som man var nära att slarva bort. Man har en fin kombination av spelare födda 2003-2004 där flera av de yngre bidrar ordentligt. Flera har testats i JAS, däribland Ludvig Stegius som stod för fem poäng där samtliga kom i samma match. 

Klara för steg 2: Farsta IBK

Utropstecken: Domarna verkar varit sugna på pipan i den här gruppen. Mycket utvisningar i flertalet av matcherna och en hel del protester och liknande. Stökiga tillställningar?

Grupp 6:

En grupp där Väsby på förhand var en av uttalade favoriterna med tanke på att man lyckades få med flertalet spelare i Stockholmslaget, t.ex. Lucas Helle och Emil Björkman. Att slå Vallentuna med 6-0 i första matchen var ett styrkebesked innan man avfärdade AIK och Rotebro. Tightast  blev det lite oväntat mot Rotebro där man vann med enbart uddamålet och var i gungning vid ett 2-4 underläge. Vallentuna med en del duktiga 04:er lär bli intressanta nästkommande år.

Klara för steg 2: Väsby AIK

Utropstecken: Trots att man gick vidare så var man enligt statistiken ganska värdelösa i powerplay. Inte ett enda på tre försök mot Rotebro och mot Vallentuna, blev det bara ett mål på tre försök där då en av utvisningarna var en femma. Förbättring där kommer krävas om man ska ta sig än längre!

Grupp 7:

En klart jämn grupp på förhand där ingen av klubbarna är överrepresenterade i Stockholms stadslagstrupp. Det skulle till sist bli en ren gruppfinal mellan Bele och Salem under söndagskvällen. Bele hade målskillnad till sin fördel och kunde därmed spela på ett kryss vilket inte behövdes. Vinst med 3-1 där Jesper Hillborg visade framfötterna mot framförallt Salem med sina två viktiga mål. Svårt att se att denna gruppen kommer ha en SM-vinnare i slutändan. 

Klara för steg 2: Bele Barkarby IF IBF

Utropstecken: Bele avgjorde båda matchen mot Salem samt Vendelsö relativt sent. Punkteringen i vardera match kom med enbart några sekunder kvar och med lite andra marginaler kunde lika gärna gruppen slutet på ett helt annat sätt.

Grupp 8:

Ingarö med flertalet spelare uttagna i Stockholms stadslagsgrupp klev in som favoriter och höll för trycket. Med en sprudlande offensiv, 27 mål gjorda på tre matcher så var det Djurgården som rent resultatmässigt var närmast att störa laget. Spelare som Emil Mattsson och Viktor Berg levererade ordentligt och även i nästa steg ska Ingarö vara en klar utmanare till att ta sig vidare med de namnen man har i laget. Djurgården hade nog kunnat utmana mer i en annan grupp, t.ex. grupp 7.

Klara för steg 2: Ingarö IF 

Utropstecknet: Ingarös imponerande starter där man i samtliga matcher i princip hade säkrat segern med en stark förstaperiod. Den relativt tunna truppen gör även att man får mycket speltid på nyckelspelare som tackade för förtroendet. 

Grupp 9:

Talangfabriken Nykvarn som tappat flera tongivande spelare inför den här säsongen (Lukas Bemström, Viktor Hultqvist och Sebastian Theorin), skulle bli utmanade av Huddinge. När Nykvarn hamnade i en 1-5 ledning så orkade Huddinge aldrig resa sig och närmare än 3-5 kom man aldrig. Nykvarn hade sedan inga problem med att avverka Hässelby med 8-2 och därmed ta sig vidare till steg 2. Strongt av Nykvarn trots samtliga tapp inför säsongen. Hade man fått behålla sina spelare hade man denna säsongen varit en guldaspirant utan tvekan. 

Klara för steg 2: Nykvarns IF

Utropstecken: Huddinges ineffektivitet i powerplay mot Nykvarn blev tungt. Två missade försök och istället kunde Nykvarn göra 1-4 kort därefter. Direkt avgörande!

Grupp 10:

Inte helt oväntat så hamnade Ledberg och Linköping i samma grupp, men det fanns även ett Telge som ville blanda sig i. Om Ledberg hade behållt sitt lag från fjolåret så hade man varit en solklar favorit till guldet i år, men nu ser det lite annorlunda ut. Ledberg vann till sist tre tighta matcher och kunde därmed sluta på full pott. Uddamål mot Linköping och Trosa, samt en 5-3 seger mot Telge. 

Klara för steg 2: Ledbergs IF

Utropstecken: Arvid Äse, Ledbergs IF – Ett år yngre, men trots det ett framtidsnamn. Tre viktiga poäng i matchen mot Telge som såg till att man avancerade till steg 2.

Grupp 11:

Lillån har en stor dominans i Örebros SM-trupp, men även flera intressanta 04:er. ÖSK har under flera år haft en 03-kull som varit intakt, men inget av dessa lagen skulle stå sig emot Skoghall. Skoghall inledde dock med att torska mot jumbon Kristinehamn, för att sedan slå både ÖSK Ungdom och Lillån. Märklig utveckling på gruppen, men här snackar vi om att ”vinna rätt matcher”. Mot Lillån kvitterade man, tog ledningen och punkterade matchen under de sista 2,5 minuterna.

Klara för steg 2: Skoghalls IBK Utveckling

Utropstecken: Kristinehamn släppte in 16 mål mot Lillån och Örebro, men lyckades alltså nolla Skoghall i första matchen. Vad hände där?

Grupp 12:

Av tradition så ska Karlstad vara starka och få fram duktiga ungdomskullar, vilket även gäller Hagfors till viss del med sitt framgångsrika gymnasium. När Karlstad i sin första match kryssade mot GS blev det genast knivigare, men seger mot Filipstad och Hagfors gjorde att man till sist grejade det hela på sju inspelade poäng. GS körde sedan över Hagfors med hela 8-1 i sista matchen, en match som dock var betydelselös då Karlstad redan var klara.

Klara för steg 2: Karlstad IBF Ungdom

Utropstecken: Imponerande bredd i Karlstad där flertalet spelare stod för 4-5 poäng vardera under lördagen. Ingen som stack iväg ordentligt, men just bredden kan bli viktig på många sätt och vis. 

Grupp 13: 

Förhandssnacket var att det skulle stå mellan Lerum och Zenith. Landvetter har tappat sin spets till Pixbo/Partille och Vänersborg inte starka nog att utmana. Självklart så avgjordes den matchen lagen emellan under fredagen där det blev 3-3 vilket gjorde att lördagen skulle sluta i målskillnadsaffär. Även om Lerum lyckades med 13-0 på Landvetter så räckte det inte då Zenith lyckades göra 13 även dem på Vänersborg. Lerums Victor Johansson gjorde 16 poäng under helgen och laget som består av största delen 04:er lär bli starka nästkommande säsong.

Klara för steg 2: Zenith IK

Utropstecken: Victor Johansson, FBC Lerum – enormt poängsnitt och bar sitt lag som förväntat. Med rätt marginaler hade han gjort 5-6 poäng till utan problem och kanske då sett sitt lag spela steg 2. 

Grupp 14:

Alingsås som redan under fjolåret lyckades ta sig vidare till steg 2 trots att man har sina starkaste kort i spelare födda 2004. Här var tanken att det skulle bli en gruppfinal mot Lindome och så blev det, ett Lindome som förra året pressade guldvinnaren FBC Aspen ordentligt i första omgången. Stor matchhjälte blev Charlie Axede, född 05, blev stor matchhjälte med sina två mål mot Lindome där det sista kommer drygt två minuter kvar. Alingsås visar styrka i år igen, men nästa år lär man bli ännu ruggigare om man får behålla alla spelare.

Klara för steg 2: Alingsås IBK

Utropstecken: Charlie Axede, Alingsås IBK – Två år yngre, men trots det som bäst när det gäller. Mot fysiska och tunga Lindome gjorde de två målen att man på nytt avancerade. 

Grupp 15:

En trelagsgrupp som var hyfsat oviss inför. Lindås som tappade sin duktige målvakt till Göteborg inför säsongen, Pixbo som värvat en stark duo från Landvetter och Floda som tappat ett par spelare under åren från sin tidigare framstående 03-kull. Att Lindås skulle köra över Pixbo med 1-6 i första matchen var inte helt väntat och man hade därmed allting i egna händer inför Flodamatchen. Tim Larsson i Floda kunde blivit Lindåsdödaren, men i period två så kunde Lindås vända och vinna med 4-2. Pixbo slog sedan Floda i en obetydlig match, men känslan är att denna gruppen kunde slutat lite hur som.

Klara för steg 2: Lindås IBK

Utropstecken: William Rosberg, Lindås IBK – ett år yngre, men trots det laget bästa målskytt mot Pixbo, matchen som gjorde att man hade allt i egna händer mot Floda.  

Grupp 16:

En grupp som haltade då rapporteringen kom in väldigt sent. Lockerud som vann USM för snart tre år sedan har sedan dess haft det tuffare, men kunde i denna grupp dra det längsta strået före just Fristad som snacket var på förhand. Just den matchen lagen emellan var den sista för dem under lördagen och Lockeruds 0-3 ledning blev tillslut en 1-4 vinst. Lockerud har via sitt NIU fått in ett par spelare som bidrog ordentligt, t.ex. Fabian Skålerud och Martin Frisk, men även unge Noel Eriksson är ett klart intressant namn!

Klara för steg 2: IBK Lockerud Mariestad

Utropstecken: Noel Eriksson, IBK Lockerud Mariestad – Väljer att lyfta 05:an som slog till med sju poäng i helgen. Helt klart sevärd och värd att kika extra på om ni är på plats i nästa steg!

Grupp 17:

Getingbo deluxe. Till sist slutade tre lag på sex poäng där man hade turats om att slå varandra. När Partille slog Kärra i första matchen hade man allt i egna händer och trots förlusten mot Herrestad så räckte målskillnaden för att ta sig vidare i en ganska blek grupp överlag. Partille som framförallt har en stark 04-05 kull kommer vara som bäst nästkommande säsong och då bli klart att räkna med! Kärras två sista insläppta mål mot Herrestad blev tunga sådana där man annars hade kunnat dra jämnt med Partille. 

Klara för steg 2: Partille IBS

Utropstecken: Alla utvisningar Ale drog på sig mot Partille blev en nyckel. Partille var effektiva i den spelformen och lyckades där skaffa sig en bra målskillnad vilket man till sist gick vidare på. 

Grupp 18:

Denna gruppen innehöll en av årets stora favoriter, IBK Göteborg. Laget som inför denna säsongen fått in flertalet intressanta spelare, som gick starkt i Prague Games och som haft USM som uttalat mål. Utmanaren skulle vara Kungälv och det blev just Kungälv som förstörde Göteborgs drömmar om guld. En 3-0 ledning lyckades aldrig Göteborg vända och Kungälv kunde sedan avverka Varla med 1-6 i sista matchen. Inte helt oväntat var Calle Björkdahl Carlsvärd inblandad i mycket av det offensiva, även om Erik Andreasson var den som sänkte Göteborg med sina två mål. 

Klara för steg 2: IBK Kungälv

Utropstecken: Erik Andreasson, IBK Kungälv – tog sitt ansvar som kapten och gjorde de två viktiga målen i toppmötet mot Göteborg. 

Grupp 19:

En högintressant grupp, en tuff Jönköpingsgrupp där Jönköping själva var den förväntade favoriten med framförallt Hovslätt som utmanare. Dessa två möttes i första matchen där JIK vann med 3-2 efter ett avgörande med tre minuter kvar. När Jönköping dock kryssade mot Mullsjö så blev gruppen intressant på nytt, men i sin sista match visade man styrka och körde över Fagerhult med 7-0 och säkrade därmed gruppsegern. Hovslätt gled in på en andraplats och hade säkerligen i flertalet andra grupper tagit sig vidare. 

Klara för steg 2: Jönköpings IK

Utropstecken: Max Dahlén, Jönköpings IK –  gjorde inte mest poäng, men klev fram när det som mest behövdes mot Hovslätt och gav laget en bra start. 

Grupp 20:

Ett Öjaby som tappat flertalet tongivande spelare inför säsongen skulle ändå se till att spela om ett avancemang mot Westervik i sista matchen. Det såg länge ut som man skulle fixa det, men med 1,5 minut kvar så kunde Westervik kvittera, ett kryss som gjorde att man slutade på samma poäng och då hade Westervik målskillnaden till sin fördel. Öjaby hade dock haft marginalerna med sig på sin sida tidigare under dagen och nu var det istället Westerviks tur.

Klara för steg 2: Westervik IBK

Utropstecken: Joakim Klintorph, Westervik IBK – Gjorde båda målen mot Öjaby vilket ”bara” var hans andra och tredje mål under dagen. Ack som viktiga dock. 

Grupp 21:

En grupp som innehöll mötet mellan Växjö och Hovshaga som en solklar höjdpunkt. Det finns historia mellan lagen där spelare gått mellan lagen och även i år. Amadeus Carlström, Erik Bersbo är två spelare som gick till Växjö i år t.ex. Lottningen var perfekt så klockan 16.30 så ställdes man emot varandra där Hovshaga behövde en vinst för att avancera då Växjö hade en klart bättre målskillnad. Man lyckades kvittera med 1,5 minut kvar och valde därefter att chansa, men istället kunde Växjö punktera matchen via Ludvig Dahlin.

Klara för steg 2: Växjö IBK Ungdom

Utropstecken: Erik Bersbo, Växjö IBK Ungdom – Tillbaka i Växjö och fick utdelning direkt. Tog utvisningar, levererade poäng både i powerplay och 5 mot 5 och gjorde det som behövdes. Ska vara en ledare och visade det!

Grupp 22:

En intressant grupp där kampen mellan Lund och CL98 var den som det pratades mycket om på förhand. Även om CL98 stod för en viss missräkning och kryssade mot Kalmarsund, så visade man istället kvalité och körde över Lund med hela 1-6 i sista matchen. Man visade upp en stor bredd där flertalet olika spelare levererade poäng, spelare födda både 2003, men även 2004. Lunds vändning mot Kalmarsund i match ett var i övrigt imponerande där man vände 1-4 till 5-1 på drygt åtta minuter. Starkt!

Klara för steg 2: CL 98

Utropstecken: Att CL98 fortsätter utmana Kalmarsund ordentligt och på ungdomssidan nu har flera kullar som varit lyckade. Annars vanligt att den ”större” klubben alltid går segrande, men här finner vi ett häftigt scenario!

Grupp 23:

Träslövsläge var ordentligt uträknade inför och istället var många blickar riktade mot Warberg. Just dessa två Hallandslag ställdes mot varandra i omgång ett. Träslövsläge som hemmalag kunde till sist vinna med 4-3 efter att ha haft en 4-1 ledning inför period två. Mot Munka blev det istället ombytta roller där man vände ett 1-3 underläge till 5-4 vinst. Träslöv som är ett 04-lag har redan under fjolåret haft spelare uppe i seniorserierna vilket kan ha varit guld värt i dessa sammanhang. En skräll, men en rolig sådan!

Klara för steg 2: Träslövsläge IF

Utropstecken: Hugo Vinberg, Träslövsläge IF – Två viktiga mål mot Warberg, två viktiga assist mot Munka. Hade ett fint poängsnitt förra året och ser ut att återupprepa det igen!

Grupp 24:

Ett ungt satsande Genarp i Juniorallsvenskan skulle få utdelning här. Känslan var att man skulle utmanas av både Helsingborg och Höllviken och så blev det. Man inledde med en promenadseger mot Bjärred för att sedan vända och vinna mot Helsingborg med uddamålet. Lika tight blev det mot Höllviken där man till sist vann med 4-5. Inte helt oväntat så var Ebbe Nordbäck inblandad där med två mål framåt. Den unga satsningen gav fortsatt resultat och vi lär så mer av Genarp framöver, främst då i USM, men även i JAS!

Klara för steg 2: IBK Genarp. 

Utropstecknet: Emil Wahl, IBK Genarp – imponerande fem assist mot Bjärred i första matchen! Slutade till sist på 1+6 gjorda poäng.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar