JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på DJ-JAS – grupp G samt H!

Vi avslutar DJ-JAS med att avverka grupp G samt H som innefattar de sista Göteborgslagen, Halland samt Skåne där även Smålandslagen har placerats. Här har ni det ni behöver veta!

Grupp G

IBF Backadalen/IK Zenith

IBK Kungälv

Lindome IBK

Lindås Rasta IBK

Onsala IBK

Pixbo Wallenstam IBF

Träslövsläge IF

Warberg IBF

En grupp där det finns en solklar favorit på pappret – Pixbo. Pixbo som här för någon månad sedan vann Novab JAS-cup har knappt några avbräck i 01-kullen utöver Rebecca Larsson samt någon målvakt och har istället unga tjejer som ser intressanta ut. Även om Nellie Lökkeberg valde spel i Lindås så är Axina Pettersson, som spelade förra året också, ett högintressant namn. Andreas Frick från Ale finns på pluskontot.

Lindome har ju nu flera år i rad varit med på Festen och även om man inte nått pallplatserna så har man alltid varit där och nosat. I år ser det dock tuffare ut och enligt rapporter var man nära att dra sig ur på grund av för få spelare. Jonna Karlsson, Lovisa Adielsson och Louise Hedkvist är tunga avbräck och istället är det namn som Karin Backlund, Jennifer Lagerquist, Matilda Eriksson och Nellie Wohlers man får förlita sig på. Man testade några 04:er förra året, bland annat Johanna Lagerquist och Moa Wahlström som lär få klart större förtroende i år när truppen även ser ganska tunn ut. Lindome har ju även flertalet seniorlag i spel där ett par spelare förväntas ha mycket speltid också vilket kan leda till en hyfsat hög belastning.

Backadalen/Zenith tog 17 poäng förra året och hamnade i bottenskiktet. I år kommer man även gå miste om sin bästa spelare i Sandra Hugosson som är för gammal vilket även gäller Linn Backman. Ett par nya spelare in från Ale, men det är inte spelare som ska kunna förändras lagets utgångsläge i den här gruppen något märkbart.

Fjolårets Ale splittras och om jag fattat rätt så kan ett gäng spelare gå till Kungälv som blir de lokalt närmaste. En av de klart mest namnkunniga spelarna, Stella Abrahamsson är klar för Lindås med bland annat Nellie Lökkeberg från Pixbo då. Lindås som deltog i Novab JAS-cup, blandade och gav lite och fick till sist göra upp med Lillån om en femte och sjätteplats där man knep femteplatsen vilket får ses som klart godkänt.

Warberg flyttas upp från ”skånegruppen” till den här Göteborgsgruppen tillsammans med Träslövsläge. En tredjeplats blev det förra året och sedan respass mot Lindome i playoff. Kan man få revansch på Lindome iår? Mycket 01:er försvinner och även Thea Löfborg till RIG är ett tungt tapp. Nellie Wilhelmsson och Estelle Klavberg var två spelare som fick chansen redan förra året, samt som spelade SDF-SM för Halland. Dessa två kommer tillhöra lagets bästa spelare! Man har ett F03 lag som spelade i en division 2-serie som man vann, före tex. Warbergs utvecklingslag (som dock hade ett ganska blandat och spritt lag).

Träslöv hade det tuffare och stannade på sju inspelade poäng i sin första JAS-säsong. Man har ett par 02:er som t.ex. duktiga kapten Julia Gustafsson, men annars är det mycket yngre spelare som är födda 2004. Även om man säkerligen kan ta något poäng mer i år så lär man på nytt få rikta in sig på att slåss mer om platser i mittenskiktet än något annat.

Gruppvinnare: Pixbo Wallenstam IBF

Utmanare: Warberg IBF & Lindås Rasta IBK

Poängligavinnare: Pixbo Wallenstam IBF

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Axina Pettersson, Pixbo Wallenstam IBF
  • Matilda Eriksson, Lindome iBK
  • Thilde Nivalainen, Warberg IBF

Grupp H

IBK Lund/IBK Lund Elit

FC Helsingborg

FBC Kalmarsund Ungdom

FBC Engelholm

Åstorp/Kvidinge IBS

Malmö FBC

Växjö IBK Utveckling

IK Stanstad

Häljarps SK

Lund vann gruppen förra året med nio poäng och lär vara lika överlägsna denna säsongen om man spelar sina kort rätt. Flera av de duktiga spelarna lär ha mycket tid även i Allsvenskan, men kommer säkerligen matchas hårt här med. På pluskontot har man också Filippa Philipsson Eriksson från FCH, en tjej som gjorde 34 poäng i JAS förra året och är en klasspelare.

FCH i sin tur sitter ju på en ung trupp som skrapade ihop 26 poäng förra året. Med ett års rutin så lär man denna säsongen kunna fightas i toppen även om Philipsson Eriksson är ett tungt tapp samt Wilma Holmkvist till Munka Ljungby. Man tog en fjärdeplats i Novab JAS Cup mot tufft motstånd som Hovslätt, Pixbo Wallenstam, Lillån och GS86. På pluskontot har man ett par unga tjejer från Häljarps som på sikt kan bli nyttiga.

Kalmarsund tappar ett par duktiga 01:er men har fortsatt mycket spelare i truppen som kan göra goda resultat. Intåget av Hilma Liebgott föra året blir en klar förstärkning denna säsongen när hon är med från start, förutsatt att hon då spelar fullt ut (vilket jag hoppas). Ebba Johnsson var med i Smålandslaget och blir en nyckelspelare tillsammans med då nämnda Liebgott.

Åstorp blir klart svagare när Maja Ekström försvinner till Malmö och Jenniefer Cedervall blir för gammal. Smilla Ikonen sitter på rutin från Allsvenskan, men att nå playoff blir nog svårt denna säsongen. Malmö i sin tur kommer komma in med ett oerhört ungt lag där alla är födda 2003-2005 och jag har svårt att se att Maja Ekström ska kliva ner och spela alltför många matcher här där laget får det tungt.

Växjö är ytterligare ett nytt lag som kommer komma in med ett F03-lag som under fjolåret vann sin serie i distriktet, 02-serien som var den högsta flickserien. Man återfanns även i DJ18-serien där man hamnade i mittenskiktet. Man tappar Ella Johannesson till RIG vilket är ett klart avbräck och med sitt unga lag så lär man inte tillhöra topp två utan snarare en mittenplacering.

Häljarps har tappat en del spelare och lär inte vara ett topplag, vilket även gäller Engelholm. Engelholm tog en sjundeplats förra året och har ett par namn som spelade SM med Skåne där Ebba Eek är den offensiva spetsen som även återfinns i klubbens D1-lag.

Gruppvinnare: IBK Lund/IBK Lund Elit

Utmanare: FC Helsingborg

Poängligavinnare: Minna Karlsson, IBK Lund Elit

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Filippa Öberg, Växjö IBK Utveckling
  • Emma Heander, IBK Lund/IBK Lund Elit
  • Ebba Håkansson, FBC Kalmarsund Ungdom

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar