JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på DJ-JAS – grupp E samt F!

Vi avverkar ytterligare två DJ-grupper nämligen E och F. Vi tar oss ner i Värmland, Örebro, Västergötland i den ena gruppen för att därefter hamna i Göteborg och Jönköping i den andra.

Grupp E:

BKI Sunnanå/Fagerås BK

GS86 AIF

IBK Lockerud Mariestad

Karlstad IBF Ungdom/Skattkärrs IK

Lillån IBK

Skoghalls IBK Utveckling

Återigen hittar vi en relativt tunn grupp i dessa områden där dock Fröjered placerats om till en Göteborgsgrupp istället.

Förra året körde GS tillsammans med Fagerås, men väljer nu att köra solo istället. Man har tappat Stina Johansson till RIG, men har fått in ett par spelare från Skoghall, samt Moa Strandberg från Sunnanå som är ett klart starkt nyförvärv vilket även Maritha Lidén från Skoghall får räknas som. Man kommer även få tillgång till Nora Pettersson och Matilda Larsson från Hagfors som kommer spela JAS här, men på en dubbellicens till Hagfors A-lag sedan (där de kommer ifrån). Förra året blev det bara tio spelade matcher i JAS med 21 spelade poäng vilket inte är ett överdrivet starkt poängsnitt. Dock har man mycket kvalité i många spelare vilket man visade när man även tog sig Festen i DJ18-klassen utöver då JAS-klassen. Många av spelarna har även nyttig rutin från seniorspel, även om det är division 2 så finns det positiva aspekter att ha med sig. Klart starka i år och klara favoriter!

Lockerud var ju ganska bortskämda med sin 99-kull där man vann JAS och även 00:erna till en viss del då det fanns spets i ett par tre spelare. 01:erna var en något mer jämnstark kull där spetsen fanns i Stålhammar och Jönsson, men även kapten Esther Fredriksson är ett avbräck. En oerhört stabil och lugn back som är nyttig för sitt lag. Man har dock ett par 02:er som var med förra säsongen, men det är framförallt 03-kullen man siktar på att spela in och känslan är att det kan bli ett mellanår.

Efter att inte ha deltagit alls förra året så kommer Karlstad till spel med Skattkärr denna säsongen. Karlstad har ett gäng 02:er som deltog i DJ20 förra året med den fjärdeplats, troligtvis dessa tjejer som kommer kombineras med Skattkärrsspelare som spelat i flickserier, alltså en del yngre tjejer som får förtroende. Dock ska man ha flera intressanta 04:er som kan bli att se upp med.

Lillån inledde starka förra året, men tappade i slutet då man bara tog två poäng på sina sista fyra matcher. Man har en bra stomme av 02:er som lär kunna ta stora kliv denna säsongen där man i princip haft hela JAS-laget i en division 2-serie också. Julia Engström är den offensiva ledande spelaren, men det finns ett par 03:er som också fyller på och som vill visa upp sig.

Hagfors var anmälda med Edebäck, men kommer inte komma till spel detta året. Oerhört synd dels för att gruppen blir såpass liten, men även för att Hagfors känns klassiska på damsidan sedan sina gyllene år när man var oerhört vassa i SM-klasserna innan JAS kom. Framförallt med spelare som Amanda Berggren, Klara Danielsson, Mathilda Jansson och Jenny Axelsson.

Gruppvinnare: GS86 AIF

Utmanare: Lillån IBK & Karlstad/Skattkärr

Poängligavinnare: Nora Pettersson, GS86 AIF

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Saga Thorén, GS86 AIF
  • Clara Dagobert, Karlstad/Skattkärr
  • Julia Engström, Lillån IBK

Grupp F:

FBC Lerum

Fristads GOIF

Fröjereds IF

Hovslätts IK/Hovslätts IBK

IBF Linköping/Hjulsbro IK

Jönköpings IK Ungdom

Landvetter IBK

Partille IBS

En hyfsat utspridd grupp där Linköping/Hjulsbro har åkt på nitlotten deluxe sett till resor, där grupp E hade varit mer rimlig.

IBF Linköping har ju under de senaste åren varit ett starkt lag som inte lyckats hela vägen till Festen. Man hade en bra 00-kull, flera intressanta 01:er och nu är det ett par 02:er tillsammans med Hjulsbros 03:er som på nytt kamperar ihop. En del av både 02:erna samt 03:erna var med Östergötland i SDF-SM som t.ex. Maja Hagenbrant, Emelie Samuelsson och Ida Strand. Man har bra kvalité på sina första två femmor, där man i övrigt har spelare från en DJ-serie samt en flickserie.

Fristad hade en tuff säsong förra året och mycket lättare ser det inte ut att bli i år. Enbart en poäng och man gjorde heller inga jätteimponerande resultat i sin F15/16 serie som man spelade i. Ida Svan som spelade i klubbens division 2-lag i en Göteborgsserie har ett bra målsnitt, men blir alldeles för ensam

Hovslätt har ju under ett par säsonger bakom sig som är imponerande. Max Gustafsson gör sitt andra år och har säkerligen en hel del nya ideér som han vill jobba med där man la mycket fokus på anfallsspelet förra året. Thea Lindén väljer flytt till RIG, men i övrigt så har man en i princip intakt trupp där Amanda Axelsson och Emma Thorsson försvinner på grund av åldern. Man har en uppsjö av 02:er som var med i Smålands distriktslag där Elsa Hag är en av de klart tongivande spelarna, Hag som även kommer spela på en dubbellicens i JIK i SSL. En klar gruppfavorit även denna gången!

Nya i det här sammanhanget är Jönköpings IK som är en stomme med spelare födda 2004. Man har ett par spelare födda 2003 också, men mest intressanta spelaren är nyförvärvet Mira Markström som kommer från Östra. En poängmaskin som även är en multitalang och ska vara duktig i såväl hockey som golf också. Man har utöver det flertalet nya spelare från Östra och man lär kunna aspirera på en playoffplats med en gång.

Partille har ett par år bakom sig med mittenplaceringar, men har litat mycket på sin 02-03 kull som nu har sitt år framför sig. Tea Kralj, Amanda Thors och Lina Grönqvist blir avbräck, men flertalet 02:er fick chansen i klubbens A-lag redan förra året där Isabella Fröberg är ett namn att hålla ögonen på. Även unga Tilde Enqvist kan fortsätta ta kliv och bli en nyckelspelare. En tjej med bra fart, ett bra avslut och en ganska orädd spelstil.

Lerum hamnar i en snarlik sits som Partille och har knappt en 02:a utan har mycket 03:er istället. Eleonora Björnum, Sofia Brydolf och Josefine Wallberg är tre avbräck födda 2001 där man framförallt tappar en hel del poäng framåt. Överlag är det spelare som spelat i en högre flickserie där man dock hamnade i bottenskiktet. Känslan är på nytt att det blir en mittenplacering och att man på nästa år kan försöka utmana toppskiktet.

Landvetter har ju brakat fram de senaste två åren med ett ungt gäng som spelat sitt spel och stört många bra lag. I grund och botten ett 04-lag där man även har ett par 03:er med i truppen. Ella Zetterstedt och Ester Lind är den klart fruktade offensiva duon där man inte blir förvånad om någon av dem vinner poängligan. Känslan är att Landvetter denna säsongen på riktigt kommer vara med och utmana om playoffplatserna efter ett par ”se och lära år”. 

Fröjered försvarar Västergötlands färger här tillsammans med Fristad då och hade en tuff säsong förra året. Endast en poäng då, men då med mycket 02-03:er. Med tanke på A-lagets hyfsat tunna trupp är frågan hur mycket man kommer kunna nyttja Clara Svahn, Filippa Löfborg, Ida Ödehn och nyförvärvet Ida Larsson. En klar skillnad på lag man kan mönstra med eller utan dessa. Toppskiktet ska man dock inte ha någon chans på utan mer en mittenplacering.

Gruppvinnare: Hovslätts IK/Hovslätts IBK

Utmanare: Landvetter IBK & Partille IBS

Poängligavinnare: Ella Zetterstedt, Landvetter IBK

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Tilde Engqvist, Partille IBS
  • Mira Markström, Jönköpings IK Ungdom
  • Alma Karlsson, Hovslätts IK

Foto: Sportfoto – Christoffer Sturesson. 

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar