JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på DJ-JAS – grupp C och D!

Vi rör oss vidare neråt mot Stockholmsområdet samt Västmanland och Södermanland. Vi finner ett par föreningar som är solklara kandidater till en plats på Festen.

Grupp C:

AIK IBF

Bele Barkarby IF IBF

Grimsta AIK

Hagunda IF

Hässelby SK IBK

IK Sirius IBK

Rönnby Västerås IBK Ungdom

Surahammars IBF

Vaksala SK

Västerås IBS

Här finner vi på nytt en grupp som återspeglar mycket av fjolårets liknande. Nya lag har vi dock i AIK och Grimsta bland annat där Sirius flyttas över från en av de andra grupperna.

Grimsta AIK är ett nytt lag med en ganska tunn trupp där man hämtat in spelare från närområdet som t.ex. Vallentuna och Täby.

Rönnby har ju ett par års tradition att vara starka där man under fjolåret tog en andraplats, men säsongen 17/18 floppade man något faktiskt. Kan man vara på väg tillbaka till sin peak nu igen? Man föll i playoff mot ett Nacka under våren där man enligt rapporter blev något bortcoachade då man inte tryckte högt på ett lag som kom till spel med väldigt få spelare. Ett par 01.er faller ifrån där Filippa Nordmark, Elin Hellström och Joanna Silva Skoog är de tuffaste avbräcken på pappret. Man har ett gäng 03:er på tur och ett par 02:er som var med Västmanlands 02.er, men frågan är hur dessa kan ta klivet i år.

Sirius tog en tredjeplats förra året med mycket 01:er i truppen och man tappar även Jonna Westerholm som hade varit en av de klart lysande stjärnorna denna säsongen. På pluskontot får man istället Lisa Åkerfeldt från Björklinge som spelade med Uppland i SDF-SM. I övrigt så sägs det att Sirius har svårt att få ihop folk till hösten, men får man behålla Maja Olsson och Frida Ågren så är det två offensiva spelare som kan åstadkomma en hel del. Om inte bredden finns så har jag svårt att att man ska kunna utmana hela vägen. Kan vi få se Linnea Hammar någon match?

Hagunda kom sist förra året och hade även svaga resultat i både DJ-serie samt i en flickserie. Även om man fått in duon Sanna och Julia Oljemark från Alunda så är det inga spelare som lyfter laget till helt nya höjder och man får nog på nytt rikta in sig på ett tufft år.

Bele har ju varit ett av de starkare lagen i Stockholmstrakterna under ett par år och hade ett gäng duktiga tjejer födda 1997, 1999 och även 2001. Förra året blev det det en femteplats, men bara fyra poäng upp till andraplatsen i en tight grupp. I år lär det ligga mycket ansvar på Wilma Sundqvist och Olivia Chercho, men det blir intressant att följa ett par av de yngre tjejer födda 2004-2005 som man provade lite lätt redan under den gångna säsongen. Bele känns på nytt som ett lag som kan slåss i toppen!

Hässelby deltog inte förra året, utan spelade istället i diverse olika Stockholmsserier. Där har man dock haft svårt att räcka till och även om det blev en andraplats i DJ-serien så hade man mycket överåriga spelare födda 2001 eller äldre som inte kommer kunna komma till spel i JAS denna upplagan.

Även om Västerås förra året inte överpresterade i någon form så satt man på ett ungt lag och har detta intakt till årets säsong. Om man kollar till lagets resultat förra året hade man egentligen bara en plump och det en 3-14 förlust mot Täby, där man annars imponerade och slog Åkersberga bland annat. Man lyckades också vinna sin DJ-serie för lag som Rönnby och Surahammar och lär kunna vara ett lag för det absoluta toppskiktet här.

Gruppvinnare: Västerås IBS

Utmanare: Rönnby IBK Västerås Ungdom & Bele Barkarby IF IBF

Poängligavinnare: Elin Stillman, Rönnby IBK Västerås Ungdom

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Elin Stillman, Rönnby Västerås IBK Ungdom
  • Elin Lindberg, Västerås IBS
  • Olivia Chercho, Bele Barkarby IF IBF

Grupp D:

Endre IF

FBI Tullinge

Hammarby IF IBF

Huddinge IBS

Nykvarns IF

Telge SIBK

Trosa Edanö/IFK Gnesta

Täby FC

Åkersberga IBF

Här finner vi en grupp som är en blandning av fjolårets grupp C och D.

Huddinge knep en fjärdeplats förra året trots att man i gruppspelet blandade och gav lite. Förlust mot Trosa Edanö och poängtapp mot Onyx under de sista omgångarna, men man knep trots det en andraplats efter Nacka. Även om ett par duktiga 01:er kommer bli avbräck så har man flertalet 02:er som var med och vann SDF-SM med Stockholm. Där tänker jag på Jennifer Arvidsson, Mathilda Ekenlinde och Tiffany Risshall. Även om man inte gjorde några superresultat i sina andra DJ-serier, så har man ett gäng 04:er som placerat sig i mitten av sin tuffare serie, samt vann den lite lättare. Där lär man få fylla på. Återigen att räkna med!

Åkersberga vann sin grupp förra året, men fick tuff lottning mot IKSU i playoff. Nu har man fått in fyra spelare från Täby i Emilia Jernberg, Melinda Lämber, Minna Lyth och Kajsa Malmsten, där Jernberg tog guld med Stockholm i SM. Man fick även ett in ett par spelare mitt under förra säsongen som nu är med fullt ut från start. Lägg där till sen att man vann DJ-division 1, kom trea i DJ-division 2, vann pantamera röd medelsvår och tvåa i pantamera röd svår så förstår ni att man har bra resultat, men även en bra bredd. I år blir man klart att räkna med!

Täby blev ju extra intressanta när man klev upp med en fin 01-kull och gjorde succé, en kull som sedan splittrades. Zachrisson till RIG, några till Falun, Berggren & Baizano till Åkersberga och några få blev kvar. Förra året blev det en tredjeplats där man missade slutspelet med minsta marginal. I år är dock Maia Kollberg och Carolina Myrvoll för gamla, fyra spelare till Åkersberga, Hanna Modigh till RIG och genast ser det mycket tuffare ut. Tvillingduon Adna och Adla Hasanagic är dock hyperintressanta och testades redan i ett par matcher förra året. Se upp för dem! Men på pappret, ett klart svagare Täby denna säsongen.

Om vi istället kollar lite med söderut så finner vi ett Telge som fyra poäng upp till slutspel förra året där en förlust mot Huddinge var enda skillnaden. Ella Lindström och Agnes Lundberg bidrog med en del poäng som kommer saknas och Boyaci som sista utpost är avbräck, men det finns mycket kvalité i de tjejerna födda 2002 och även 2003 i Frida Rosander, där ett par av dem var med i Sörmlandslaget. Dock ett frågetecken för bredden och vad man egentligen kan fylla på med underifrån.

Nykvarn hade en tuff säsong förra året och vann bara en tredjedel av sina matcher vilket gjorde att man slutade tredje sist i en ganska tuff grupp dock. Till sin fördel dock så spelade man med ett ungt lag som därmed har skaffat sig värdefull rutin inför i år. Känslan är dock att man i den här tuffa gruppen får svårt att räcka till även om man säkerligen i ett par andra grupper hade kunnat placera sig högre.

Endre och Trosa Edanö kommer inte ha något i toppen att göra, även om Trosa Edanö har ett i princip intakt lag så är det just i konkurrensen man ser ut att falla bort här. Man har trots allt ett par spelare med SDF-SM rutin och man gjorde även bra resultat i sin DJ-serie där man knep en andraplats bakom Katrineholm. Man lär kunna störa flertalet lag, men inte räcka till i det absoluta toppskiktet.

Hammarby spelade in 10 poäng förra året i en relativt tuff grupp, men gjorde fina resultat i sin DJ-serie där man tog en andraplats bakom Åkersberga. Man har ett par intressanta namn som fått testa Allsvenskan som tex. Tyra Müller-Nord och även 03:an Saga Emtell. Man lär inte bli en slagpåse, men säkerligen få svårt att plocka poäng i rätt mängd för att aspirera på topp 2-3.

Gruppvinnare: Åkersberga IBF

Utmanare: Huddinge IBS & Täby FC

Poängligavinnare: Tiffany Risshall, Huddinge iBS

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Hanna Nordstrand, Åkersberga IBF
  • Stina Höög, Nykvarns IF
  • Adna Hasanagic, Täby FC

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar