JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på DJ-JAS – grupp A samt B!

Vi inleder DJ-grupperna med grupp A samt B, där vi täcker Norrland, samt Dalarna och även en del av Uppsala. Läs nedan och bli expert!

Grupp A:

Gamla Stan IBK/Kågedalens AIF

Gimonäs Umeå IF

Jäbo IK/Moälvens IBK

RIG Umeå IBF

Umeå City IBF

Umeå Västra IF

Öjebyns IBF

Örnsköldsvik IBF

Den ”klassiska” A-gruppen men där vi denna säsongen byter ut t.ex. Gullänget Kroksta och Dalen mot lag som Gimonäs, Umeå City och Umeå Västra istället. En uppsjö med Umeå-lag och det kommer vara derby var och varannan vecka. Lite synd att just själva ”derbystämpeln” då försvinner lite.

RIG floppade ju under våren på Festen, även om man vann DJ18-klassen. Man hade kapacitet och lag för att gå klart mycket längre i JAS-klassen och lär vara sugna här. Som vanligt kommer säkerligen 03-erna få mycket speltid här, särskilt sett till att flera 02:er redan nu är ledande i det Allsvenska laget som t.ex. Nellie Öhgren och Linnea Hammar. Det är nog mer troligt att spelare som Matilda Lindgren, Ellen Hansson och Sanja Johansson matchas lite hårdare i vissa matcher här. Thea Löfborg lär vara en av de nya som direkt kommer gå in och leverera poäng i de här sammanhangen!

Thorengruppen var ju fjolårets IKSU som alltså tog guld, men här i dagarna kom beskedet att man drog sig ur. Enligt det som sades så grundades beslutet i att man bara hade en målvakt och inte vill köra på det. Att man istället väljer att spela DJ18-SM och att många av spelarna kommer ha speltid i Allsvenskan och därmed inte ”hamna i kläm”. Dock sa man även i intervjun att det fanns ett par spelare i ”gränslandet” som kan hamna lite utanför, som alltså inte är bra nog för att spela i Allsvenskan i nuläget. Enligt mig ett mycket märkligt beslut och alldeles för dåligt. Hur kan man inte tänkt över det här tidigare, HUR kan man inte ha lyckats hitta EN målvakt född 2002-2005 i närområdet som kan ingå i truppen som en reserv. I annat fall får väl klubben agera och värva utifrån. Att vinna SM-guld, sitta på en riktigt bra trupp även inför stundande säsong med bland annat Sanja Johansson tillbaka från RIG, men sen att ge upp det på grund av en målvakt. Alldeles för svagt och en klar såg.

Örnsköldsvik var laget som jagade toppduon förra året, men som inte räckte till. Ett par tapp i form av Elin Vedin och Johanna Eriksson, men fortsatt en stomme med spelare födda 2002 där flera spelade med Västernorrland i SDF-SM. De spelarna man har att tillgå här har dock placerat sig fint i division 1 samt i utvecklingsserien med F02/03 så flera av dessa 03:er lär få chanser som t.ex. Tindra Byström. Till laget har man även fått en del spelare från Gullänget Kroksta där ett par av dem kommer vara klart positiva förstärkningar.

Umeå Västra IF är ett nytt lag som till stor del består av tjejer födda 2003 från Dalen, samt ett par andra föreningar. Man gör ju även en satsning i sitt A-lag och tanken är att involvera dessa spelare som på sikt ska vara med när klubben når Allsvenskan.

Gamla Stan/Kågedalen hade mycket yngre tjejer i spel förra året och lär kunna mönstra något snarlikt i år igen. De 17 poängen lär man kunna nå igen, även om känslan är att det finns flertalet 50/50 matcher för just detta gäng.

Gruppvinnare: RIG Umeå IBF

Utmanare: Örnsköldsvik IBK & Gamla Stan/Kågedalen

Poängligavinnare: Thea Löfborg, RIG Umeå IBF

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Maja Lindsjöö, RIG Umeå IBF
  • Tindra Bylund, Örnsköldsvik IBK
  • Julia Granberg, Öjebyns IF

Grupp B:

Alunda IBF/Rasbo IK

Björklinge BK

IBF Borlänge

IBF Falun Ungdom

IBF Hedemora

KAIS Mora UIF

Storvreta IBK

Strömsbro IF

Sundsvalls IBF

En grupp som återspeglar fjolårets C-grupp helt egentligen. Sundsvall tillkommer från A-gruppen, Sirius flyttas över till en annan och Alunda väljer denna säsongen att kombinera med Rasbo.

Förra året fann vi ett intressant lag i toppen, nämligen Björklinge som kom fram utan att man kanske hade diskuterat dem på förhand. Man har många offensivt intressanta spelare i truppen som Hanna Björndahl, Ida Andersson – Wiedenberg och Ida Berglund för att nämna några. Utan att ha kollat igenom hela truppen så är nästintill samtliga födda 2002 och 2003 och man har därmed samma lag som fjolåret vilket gör att man borde bli ett klart topplag. Lisa Åkerfeldt till Sirius är dock ett kännbart avbräck, men Isa Lunneborg från Almunge är en allround spelare man kommer kunna nyttja.

KAIS Mora var laget som förra säsongen vann sin grupp, men föll sedan i playoff. Man hade dock mycket kvalité i Viktoria Lindström, Alice Winges, Linna Stenqvist och Elin Hultmark som nu är för gamla. Kvar finns dock flertalet 02:er med meriter från SDF-SM som t.ex. Wilma Johansson, men man har blandat och gett lite i sina serier under JAS som DJ-serien samt F02-03 serien där man möter lag från Uppland, Gästrikland och Dalarna. Känslan är att man är snäppet svagare denna säsongen.

Sundsvalls IBF består ju av massvis med tjejer från FBC bland annat som tagit klivet över. FBC som hade ett ungt lag i division 1 där i princip samtlig JAS-tjejer deltog. Nu blir det alltså istället spel i IBF och i en mer sydligare serie. Just rutinen från seniorspelet kan bli guld värt i dessa sammanhang när det väl ska avgöras.

Alunda var med och nosade förra året, men räckte inte till hela vägen. Man har dock en bra stomme kvar och till klubbens A-lag kommer Elvira Danielsson samt Jonna Westerholm. Två duktiga tjejer som kommer vara guld värda för varje match de gör, men där det är oklart i nuläget om hur mycket spel det blir just i JAS. Rasbo har ju tidigare kombinerat med Almunge med gott resultat och det återstår att se vad man kan få till här med Alunda. Spännande iallafall!

Falun var något av en besvikelse förra året då man trots allt brukar få in en del spelare från närområdet och även från Stockholm/Upplandsområdet. För två år sedan kom t.ex. Helena Johansson, Tilde Fernqvist och Jennifer Forsberg från Täby och förra året Thea Lindstrand från Per-Ols. I år har man flera tjejer födda 2003 som knackar på dörren som fick chansen redan förra året, tjejer som slutade på en tredjeplats i F16-GUD serien. Bella Forsling och Matilda Kols är två offensiva spelare att hålla koll på!

Hedemora blandade och gav lite förra året, där man emellanåt kunde slå Sirius och spela tight mot Björklinge för att sedan förlora mot Alunda, en match som man på pappret kanske egentligen skulle vinna för att verkligen slåss i toppen. Även här har man mycket 02:er, ett par med distriktslagsrutin där kapten Hanna Källström Andersson är ett av få tapp. Kan man bli något mer stabila så kan man säkerligen aspirera på en topp 4 åtminstone.

Gruppvinnare: Björklinge BK

Utmanare: KAIS Mora UIF & Sundsvalls IBF

Poängligavinnare: Ida Andersson – Wiedenberg, Björklinge BBK

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Wilma Johansson, KAIS Mora UIF
  • Agnes Sälgström, Borlänge IBF
  • Julia Ragnarsson, Björklinge BK

 

Foto: Stefan Grahn

//Rasmus.

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar