JAS-bloggen
Sammanfattningar

Få bättre koll på HJ-JAS – grupp K samt L!

Vi avslutar gruppgenomgångarna på HJ-sidan med de två sydligaste grupperna, de som täcker Småland och Skåne. Därefter är samtliga avverkade och finns nu att ta del av på bloggen om ni missat någon!

Grupp K

CL 98 IC

Craftstadens IBK Oskarshamn

FBC Karlskrona

Gransholms IF

Hovshaga AIF

Växjö IBK Utveckling

FBC Kalmarsund Ungd/FBC Kalmarsund

Den minsta gruppen i år med enbart sju lag då Jönköpingslagen istället återfinns i H-gruppen.

Växjö var ju en av de stora favoriterna under fjolåret och man tog sig hela vägen till Festen. Väl där är det små marginaler och det blev en tung match mot Falun som fällde avgörandet när Malte Lundmark avgjorde med 20 sekunder kvar. Visst hade Växjö en stark 00-kull, men även 02-laget tog sig ju till en USM-final där man var nära ett guld innan FBC Aspen stod för en bragdvändning. Det som är lite anmärkningsvärt är dock att enbart Mattis Wiberg är den som haft en ordinarie plats, där Isak Ingvarsson, Samuel Ghansby, Casper Karlsson och Felix Hultmark spela något med sporadiskt, men som lär ha mer förtroende i år. Kvar i 01:erna finns Ludvig Öberg, en rightback som av någon oförklarlig anledning inte fick chansen på Bosön samt spelmotorn Rasmus Carlsson. Man får även in ett par nyförvärv i Amadeus Carlström, Anton Elgan, Hugo Miss och Erik Bersbo som stärker upp laget. Drömmen hade varit Noah Alex från Hovshaga som dock ser ut att bli kvar där. Även om man kanske blir som bäst nästa år, så ska man denna säsongen vara en klar gruppfavorit.

Hovshaga blev ju relativt försvagade när Ludvig Öberg och Rasmus Carlsson återvände till Växjö, men det finns fortfarande ett par spelare som håller klass. En femteplats blev det förra året, men i den här gruppen borde man kunna aspirera på en topplats. Hampus Svensson är en riktigt bra målvakt som kan spika igen fullständigt. Utöver det har man Noah Alex, ett tekniskt bollgeni med bra teknik, Alvin Lindell, en måltjuv som är svårt att komma åt i offensiv zon och alltid står för poäng, Linus Lagerqvist, en bollsäker back som gärna styr spelet, Adam Svahn, en komplett rollspelare och unge Adam Axelsson som är ett offensivt framtidslöfte. Trots något tapp till Växjö så borde man denna säsongen kunna slåss om slutspelsplatserna, speciellt när Växjö på pappret är något svagare än vad man varit tidigare.

Craftstaden tappar Hugo Miss till Väjxö och Victor Tvingsell blir ett år för gammal. I övrigt har man ett hyfsat intakt lag där man har många yngre killar som fick testa på det redan under fjolåret. 01:erna Andreas Lennartsson och Jakob Savolainen blir ledande, men frågan är om det räcker för att lägga beslag på en andra/tredjeplats? Förra året blev det bara fem inspelade poäng och känslan är att man även denna säsongen får svårt att räcka till.

Gransholms IF får in massvis med spelare från Öjaby, men det är mycket yngre killar som på sikt kan ta kliv.

Nere i Kalmar finner vi Kalmarsund Ungdom och CL98. Två lag som slutade på snarlika poäng förra året och strax efter varandra.

CL98 har ju kommit fram under de senaste åren och har haft en fin 00-kull med bland annat William Borén, Kevin Sandebäck och Filip Gustafsson som nu lämnar tomrum efter sig. Det fortsätter dock komma nya namn underifrån där David Carrington kan vara ett namn att lägga på minnet som redan i år gjorde 17 poäng. De yngre spelarna har spelat i Smålands HJ18-serie och gjort bra resultat och är säkerligen redo för nästa kliv..

Trots att Kalmar på pappret hade ett rätt intressant lag förra året med många yngre killar, flera som var med i Smålandslaget och gjorde helt okej resultat i USM, så blev det någon av en mindre flopp.  Just 02-kullen är väl den som är betydligt starkare än deras 01:er. Man tappar två intressanta 03-namn i form av Gabriel Erol och Cazper Millard som väljer RIG samt Falun som annars hade varit klart tongivande rent offensivt här.

Gruppvinnare: Växjö IBK Utveckling

Utmanare: Hovshaga AIF & CL 98 IC

Poängligavinnare: Alvin Lindell, Hovshaga AIF

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • David Carrington, CL 98 IC
  • Amadeus Carlström, Växjö IBK Utveckling
  • Adam Axelsson, Hovshaga AIF

Grupp L:

Bjärreds IBK

FBC Engelholm

FC Helsingborg/FBC Helsingborg

IBK Genarp

IBK Höllviken

IBK Landskrona

IBK Lund

Malmö FBC/Lomma FBC

Munka Ljungby IBK/Örkelljunga IF

Åstorp/Kvidinge IBS

På nytt en stor Skånegrupp där vi byter ut Lomma från fjolåret och in kommer istället Genar som nykomling.

Förra året fann vi en topptrio med Helsingborg, Lund samt Åstorp. Känslan är att vi kan få snarlika lag i toppen, men att det kan finnas ett par fler som vill blanda sig i.

Det som är mest troligt är att ett lag som Bjärred vill blanda sig in i  det absoluta toppskiktet. Förra året slutade man på 36 poäng med sex poäng upp till tredjeplatsen. Man är i grund och botten ett 01-lag som gjort två år i JAS och känns nu redo. Ett par 00:er tappar man där framförallt Tim Axelssons 31 poäng kommer saknas, men redan förra säsongen knöt man till sig ett par bra spelare i form av Johan Bruce och Fredric Åkesson som gör att man har bra kvalité i år, samt att Nils Nordlund anslutit från Lund. Flera spelare som spelat med Skånelaget och A-laget och man slutade även på en tredjeplats i HJ18 före t.ex. Helsingborg och Åstorp och har därmed god täckning. Borde ha en playoffplats ganska enkelt!

Ett lag som däremot kan få stryka på foten till förmån för Bjärred är Åstorp. Åstorp har under flera år haft en stomme med 00:er som stått för bredd och spets, men som nu inte finns kvar. André Bertilsson och Oliver Bellman födda 2001 kom till klubben från FCH för drygt två år sedan och kommer nu kompletteras med flertalet yngre förmågor. Dessa yngre killarna har under säsongen mest spelat HJ18 och P02-serie där man i P02-serien gjort godkända resultat, men det är trots det ett stort steg att kliva upp här. Axel Göransson är den som redan gjort övergången och är ett starkt namn!

Höllviken stod för en resultatmässigt ganska svag säsong förra året, men hade samtidigt knappt en 00:a i spel utan enbart yngre killar som lär vara betydligt bättre rustade i år. Wiggo Hansson och Axel Lindkvist var med i Skånelaget och är två duktiga pjäser där även unge Theo Nysten född 2004, som gjorde 20 poäng redan förra året, kan vara värd att hålla ett extra öga på! Höllviken lär i år finnas betydligt högre upp i tabellen och kan säkerligen vara med och nosa på en playoffplats i slutändan.

FCH är ju en storklubb på de flesta sätt och ska år efter år finnas med i toppskiktet av dessa turneringar. Avbräcket av Fredi Peterson blir kännbart som dock inte spelade samtliga matcher förra året och på minuskontot finns även Ludwig Gabrielsson, Hugo Prahl och Hugo Liljedahl. Även om man har en gedigen 01-kull så kommer man tvingas att spela in killar födda 2002-2003 som gått lite halvknackigt i sina serier. Tar man t.ex. P03-laget så har man lag som Lund, Genarp och Bjärred framför sig. Bröderna Windfeldt är nyckelspelare, men frågan är hur mycket de kommer spela sett till att de även är aktuella för en SSL-trupp? Om de inte spelas särskilt hårt så kommer nog FCH:s chanser till ett playoff att försvinna, där de säkerligen kan slåss annars.

Samarbetet Lomma/Malmö är något som kan bli intressant. Lomma med en bra 01-kull där många under säsongen har spelat division 2, som t.ex. Oscar Skog. Skog som däremot är klar för Malmö, men som ändå blir tillgänglig tack vare samarbetet. Malmö har ju även ett intressant P02-lag som sopade hem ”pojkar svår” i överlägsen stil förra säsongen och man lär kunna knipa en playoffplats.

Lund kommer på pappret vara laget tillsammans med Åstorp som kommer ha tyngst tapp. Pontus Sölve, Elias Persson och Henrik Hedberg tackar för sig där Lund tappar drygt 130-140 poäng. Frågan är vem som ska axla de poängen? Troligt är väl att de 143 gjorda målen under fjolåret kommer bytas ut mot ett något mer blygsamt målsnitt. Ett par 03-er har redan känt på spel, som t.ex. Jack Lawesson samt Abel Benkö och ett par till lär det bli då Jonathan Delin är en av få 01:er i det annars unga laget där Nils Nordlund lämnat för Bjärred. Tevin Lindqvist och Elvis Holm är nyckelspelare!

Genarp är det nya laget, ett ungt sådant som fått in tre 04:er som nyförvärv. Man kommer från en P03-serie där man gjort goda resultat, men risken är att man i flera av de här matcherna kommer få det tufft och åka på en hel del förluster. Visserligen finns det ett par andra lag som även de på förhand känns svagare och det är väl just där som man ska kunna nypa ett par poäng.

Gruppvinnare: Bjärreds IBK

Utmanare: Malmö FBC/Lomma FBC & IBK Lund

Poängligavinnare: Gabriel Fogwall, Bjärreds IBK

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Nils-Olof Åkesson, IBK Genarp
  • Theo Nysten, Höllvikens IBK
  • Abel Benkö, IBK Lund

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar