JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på HJ-JAS – grupp I samt J!

Vi hamnar nu i två Göteborgsgrupper som känns svaga överlag den här säsongen. Vi finner ett lag som många tror kan gå långt, men i övrigt en del unga och intressanta lag där vi kan få ett par spelare som säkerligen slår igenom.

Grupp I:

Ale IBF/Kärra IBK

IBF Backadalen

IBF Älvstranden/Floda IBK

IBK Kungälv

IK Zenith

Landvetter IBK

Pixbo Wallenstam IBF

Stenungsunds IBK/Myggenäs IBK

En av de grupperna som är klart svagast runtom i landet där egentligen inget lag på förhand ses som en aspirant på en plats på Festen.

Pixbo har ju haft ett par fina år, men varit extremt beroende av sin 00-kull. När man startade semifinalen mot RIG på tre femmor så var samtliga spelare förutom två födda 2000 och när man sedan gick ner på folk så spelade enbart 00:er. Kalle Lundgren, Charlie Jonsson, Alfred Pettersson, Oskar Härsjö, Gustav Kinderdal, Oskar Weissbach, Filip Wramdemark, Pontus Bylund, Gustav Andersson, Harry Olofsson, Jesper Wallström, Hugo Fransson, Kasper van der Hark och Alex Frithjofsson är de som i princip ingått i förstalaget och det finns ytterligare ett par spelare utöver dessa. Därefter så har Joel Andersson, Simon Vanninen och Johan Karlsson, de tre bästa 01:erna valt att gå till Lindås istället. Pixbo ser därmed ut att bygga om, spela sina svagare 01-02 kullar och det är istället killarna födda 2004 som kan bli nästa riktigt starka kull som man får vänta in. På pluskontot har man dock Viktor Green och Elias Rosenklint från Landvetter, två klart starka tillskott som lär gå in här och vara givna på två femmor i JAS.

Kungälv nådde playoff förra året, föll mot Pixbo och tappar även de ett par spelare födda 2000, bland annat Robin Pagoldh i målet. Victor Wennroth som var kapten i stadslaget för 01:erna väljer även han spel i Lindås, men Oscar Liberg, Hugo Alexandersson och Emil Boqvist som finns kvar från 01-kullen har mycket rutin och spets finns framförallt i Liberg. Man har även haft mycket speltid på Jakob Svensson och Hannes Andersson, båda födda 2002 som i år kommer få ha bärande roller i det här gänget. Dock kommer man behöva spelar in ett par spelare till underifrån, som antingen spelat i HJ-innebandy i Göteborgsserierna eller från P03-laget där Calle Björkdal Carlsvärd kan vara ett sevärt namn.

Landvetter har försökt att värva ihop ett starkt lag och haft en hel del spelare från bland annat Partille på provträningar. Ludvig Nordgren, en rightad allroundspelare från Partille med en del rutin är klar och det ser även ut som att David Bergqvist, en rightad målskytt som kommer tillbaka från ett års uppehåll och senaste spelade i Partille han med, också är klar. Till laget har även Alex Garcia återvänt efter en 1,5 årig sejour i Partille, Garcia som är en speedig spelare med bra skott och teknik. Man tappar dock 03-duon Green&Rosenklint till Pixbo, en duo som varit jagad av flertalet klubbar i Göteborg och som trots sin ringa ålder hade tillhört lagets toppspelare.

Backadalen gjorde en stark säsong under förra säsongen och det var många lag som hade problem med det oberäkneliga laget. Framåt är Jonathan Mårtensson och Ville Lindberg en vass duo, men på backsidan har även Simon Ulfstad kommit tillbaka och levererat. En kraftfull back med bra kliv och driv i steget. Backadalen tappar ett par 00:er, men ska kunna ersätta dem internt utan några större problem.

Zenith var förra året jumbo och tog enbart två poäng trots att man har två av distriktets mest framträdande målvakter i Viktor Olsson och Linus Gylling. Med tanke på att serien är sämre i år så lär man kunna ta ett par fler poäng och samtidigt så har man en hel del 02-03:er som nu fått rutin i bland annat Gustav Eurén.

Älvstranden/Floda blir ett samarbete där man ger yngre förmågor chansen att få spela mot tuffare motstånd och även Ale/Kärra hamnar i en snarlikt sits med mycket killar födda 2002-2003 som även de hade en ganska tuff säsong förra året där man även tappade sin bästa spelare, Markus Berntsson, till Lerum under pågående säsong. Lucas Svensson född 2005 från Floda är mycket spännande!

Gruppvinnare: Kungälv IBK 

Utmanare: IBF Backadalen & Pixbo Wallenstam IBF

Poängligavinnare: Oscar Liberg, Kungälv IBK

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Calle Björkdal Carlsvärd, Kungälv IBK
  • Elias Rosenklint, Pixbo Wallenstam IBF
  • Gustav Eurén, IK Zenith

Grupp J:

Frölunda IBK/FBC Vinga

IBK Göteborg

Lindome IBK

Lindås Rasta IBK

Mölndals IBF

Sandö IBK

Warberg IBF

Varla IBK

Ytterligare en grupp som känns hyfsat svag, men där toppskiktet blir desto spetsigare.

Lindås gjorde en oerhört fin säsong under fjolåret trots att man egentligen knappt nyttjade en enda spelare född 2000. Man körde över Lockerud i playoff, vände mot Hovslätt och även om man inte räckte till i Växjö så var betyget klart godkänt. Inför hösten har man även förstärkt starkt då man tagit in Joel Andersson, Simon Vanninen och Johan Karlsson från Pixbo, Linus Gustafsson från Partille, Victor Wennroth från Kungälv och Jonathan Segerbjer från IBF Göteborg. Vi pratar spelare med stadslagsmeriter, division 1-meriter och kvalité på många sätt och vis. Man kommer därmed kunna ha en stark bredd och kunna mönstra tre starka fulla femmor med en bra målvakt i Emil Ödman.

På pappret ska inget lag kunna hota Lindås på en enda punkt, men Warberg är ett av de lagen som ser bäst rustade ut. Man tappar dock mycket spets i Oskar Winbo, Zeb Johssnon, Edwin Körberg, Alexander Lindholm och Elliot Björn, men sett till att man nådde runda två i USM förra året så finns det en del kvalité att få ur 01-02 grabbarna. Albin Bengtsson, Love Björklund och Rasmus Wiklund lär vara tre viktiga spelare där man kommer få försöka växla in ännu fler nya spelare.

Lindome tog blygsamma 12 poäng under förra säsongen, men ska i den här betydligt enklare konkurrensen ha chans att ta fler poäng, samtidigt som de bättre 02-03 kullarna har fått mer rutin. Bland 01:erna är Ten Claesson den som bidrar bäst med lite speedighet och oberäknelighet, men annars är det spelare som Carl Wedin, Adam Ryberg och Victor Ryberg som tillhör lagets bästa spelare. Dessa spelare var med under USM-kvalet när man var oerhört nära att skrälla och slå ut FBC Aspen redan då i omgång ett. Det är spelare som inte står för så mycket finess, men som spelar ganska rakt och fartfyllt vilket gör att matchbilderna ofta kan bli därefter också.

IBK Göteborg är ett av de nya lagen, ett gäng som i princip enbart är ett 03-lag som gjort helt okej resultat i distriktet under ett par år. Ett av nyförvärven är Simon Linden från Partille, en 03-back som under fjolårssäsongen fick stort förtroende i sitt lag och tog stora kliv och som kan bli ett mycket användbart nyförvärv. Man har även tagit in Richard Tran från Kärra som kan bli en bra truppspelare plus målvakt Malmqvist från Lindås som bildar en bra duo med Emil Gunnarsson. I övrigt så kommer Adrian Söderberg och Tim Sandblom tillhöra lagets bästa spelare där man säkerligen kan ta en del poäng mot lag som Sandö, Varla, Mölndal och Frölunda/Vinga. Man gjorda fina resultat i Prag och kan säkerligen bygga vidare på det här!

Mölndal har ju tidigare haft ett samarbete med Frölunda, men som nu kommer spela ett eget lag som egentligen bygger på ett 02-lag. Ett ganska tunt sådant där Lucas Dahlström och Albin Wikström Linders är de klart mest tongivande spelarna plus nyförvärvet Olle Halling från Frölunda. Även River Hakola i målet är en trygg pjäs som har förmågan att kunna rädda poäng åt laget.

Frölunda väljer alltså samarbete med Vinga som spelat ganska långt ner i Göteborgsserierna där Jakob Wickman varit lagets bästa poängplockare. Frölunda har spelat något högre upp, men tappet av Olle Halling är tungt och Linus Holmqvist kommer därmed bli lagets mest tongivande spelare som dock haft mycket utvisningsminuter under den gångna säsongen.

Varla och Sandö är två lag som brukar ha svårt att stå sig alltför bra i de här sammanhangen och ser nog ut att hamna i en snarlik sits i år även om motståndet är klart sämre. Adam Torkelsson är ett vasst namn i Varla dock som med sin righfattning och sitt skott kan bli ett hot. Varla hade ett par spelare med i Hallandslaget i januari och kan med rätt utdelning ändå säkerligen ta ett par matcher.

Gruppvinnare: Lindås IBK

Utmanare: Warberg IBF & IBK Göteborg

Poängligavinnare: Daniel Alsén, Lindås IBK

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Tim Sandblom, IBK Göteborg
  • Adam Torkelsson, Varla IBK
  • Anton Rosberg, Lindås IBK

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar