JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på HJ-JAS – Grupp G samt H!

Efter att ha avverkat Stockholm, Uppland och Östergötland bland annat rör vi oss mot Örebro/Värmland samt Västra Götaland och Jönköping. Två grupper som känns oerhört tighta och intressanta på förhand.

Grupp G:

Hagfors IBS

IBF Örebro Ungdom

IBK Lockerud Mariestad

Karlstad IBF Ungdom

Kristinehamns IBF

Lillån IBK

Skoghalls IBK Utveckling

Örebro SK Ungdomsklubb

En snarlik grupp som fjolårets, men där Askersund samt Köping/Arboga inte kommer till spel och istället ersätts av Lockerud Mariestad.

Under fjolåret så dömde jag tidigt ut Hagfors och att de inte skulle ha chans att nå slutspelet. Det gjorde de till sist efter en tredjeplats, men föll därefter mot Sirius i playoff. Sebastian Werner-Koning som spelade division 1 hela säsongen blir ett av avbräcken och även pålitliga poänggöraren David Andersson samt Robin Jansson. Man har ett par 01.er kvar som bland annat spelade SDF-SM med Värmland som förväntas bli ledande under den här säsongen. Då tänker jag främst på Johan Jonasson, Jacob Karlsson och Pontus Henriksen. I år lär man kunna slåss om platserna igen då det ser ut att bli tight om topp 4 där man behöver lite medstuds och flyt i rätt lägen. Det kommer säkerligen bli flertalet sexpoängsmatcher som blir av yttersta vikt. Jag skjuter mig själv i foten och tippar bort lagen igen.

Lillån blev ju gruppsegrare förra året, men lyckades aldrig nå hela vägen fram trots att man egentligen hade sin bästa chans med 00-kullen. Nu kommer man inte ha tillgång till Vincent Asplund, Jakob Forsberg, Isak Palmén, Filip Gillberg eller Axel Rutström, men i mitten av januari så anslöt ett par spelare från ÖSK Ungdom, bland annat Hannes Nygren som blir en tongivande pjäs denna säsongen. Detsamma gäller Simon Möller som kom inför säsongen och som står för en hel del kraft och speed. På pluskontot har man även U19-aktuelle Isac Hjelm som värvats till A-laget, men som säkerligen lär ta ett par matcher i JAS och kan från sin backposition styra spelet ordentligt. Man förväntas testa lite yngre spelare också där lillebror Asplund, Lukas, kan vara ett namn för framtiden.

Något tyngre ser det dock ut för lokalkonkurrenten IBF Örebro. Både Emil Ruud och Isac Hjelm ut och även om de både inte spelade särskilt många matcher förra säsongen så tillförde de en grym spets när de väl kom ner. Nils Kero, Anton Jerlstörm och Hampus Ardland Looström sitter på en del rutin och kvalité, men det finns ett par namn födda 2002-2003 som känns än mer intressanta. Joakim Andersson är en måltjuv med bra teknik och lite sköna finesser som gör sin tredje säsong, Emil Saverstam är en backkugge med bra fart och driv i steget som fick göra debut i SSL under säsongen. En typisk kaptensgubbe som har möjlighet att göra sin gubbe och kliva förbi om det behövs. Sist har vi Malte Eriksson, en utseenedliknande kopia av Ruud som nyttjas som center. En spelmotor med fin teknik och blick för spelet som var bra i SDF-SM för Örebro. Man har även värvat ett par spelare från Askersund där rightade Särén säkerligen kan kliva in direkt och leverera poäng, vilket även gäller Filip Nordlander. Samt att Anton Persson från Skälby värvats till A-laget och kommer säkerligen göra ett par matcher där hans närvaro är en klar förstärkning. Frågan är vilket lag i Örebro som tar taktpinnen denna säsongen?

Om vi vänder blickarna till Värmland igen så finner vi Karlstad, ett lag som flera säsonger i rad har gjort stabila resultat. Mycket av fjolårets JAS-lag byggdes just på 01-kullen där flera av dem noterats i den Allsvenska truppen och lär säkerligen få någon chans under säsongen som kommer. Pratar vi namn så är det förmodligen Markus Eriksson, Marcus Olsson och Hampus Pettersson som lär dra tunga lass och även duktige 02:an Isac Hedefur. Sist, men inte minst har vi nyförvärvet Oliver Sandberg, en rightad snabb  och teknisk center/forward som nu gör en permanent övergång till Karlstad efter att ha testats via en dubbellicens förra året. En stark värvning som tillhör toppen i Värmland bland lovande spelare.

Lockerud blir nya i den här gruppen, men den starka fjolårssäongen ska inte kunna upprepas sett till pappret. Emil Lundberg lämnar ett tomrum i målet som Olle Öhgren ska försöka axla. Nestorsson och Kroneberg gjorde tillsammans 88 poäng i gruppspelet förra året och jag har svårt att se vem i truppen som ska kunna axla de poängen. I de bakre leden så lämnar Uusitalo, Åkerström och Sleeman tomrum efter sig och sett till de två femmor man ofta spelade på, så var det få spelare som återfinns i år. Jacob Olofsson kommer vara lagets bäste back, en bollskicklig och aktiv back med bra fötter och offensivt så kommer Elias Astin och Kristian Korva vara de som ska göra poängen. Axel Eklund kan bli en spelare som växer under säsongen, en center som är bra åt båda håll, men kanske behöver bli något mer polerad och kontrollerad i sitt spel. Man lär få slå ur underläge denna säsongen och ett playoff skulle vara en stor bonus sett till truppen.

Skoghall lär ha mycket yngre spelare som man kommer testa, spelare födda 2002-2003. Tollin och Palmqvist blir avbräck sett till kvalité och rutin och man lär få ha ett år för att utvecklas, samla på sig rutin och på sikt kunna utmana nästa säsong då man är mer ”redo” sett till truppens ålder.

Gruppvinnare: Karlstad IBF Ungdom

Utmanare: Lillån IBK & Örebro IBF Ungdom

Poängligavinnare: Hannes Nygren, Lillån IBK

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Malte Eriksson, IBF Örebro Ungdom
  • Lukas Asplund, Lillån IBK
  • Jakob Sandberg, ÖSK Ungdom

Grupp H

Borås IBF

Fagerhult Habo IBK/Mullsjö AIS

FBC Aspen

Fristads GoIF/Rydboholms SK

Hovslätts IK

IBK Alingsås

Jönköpings IK Ungdom

Östra SK Jönköping

Vara IBK

En nykomponerad grupp där lagen i den här gruppen antingen är nykomlingar alternativt var utplacerad i andra grupper under fjolåret.

Om vi börjar med Jönköpingslagen så spelade de förra året i en Smålandsgrupp där man istället ställdes mot Kalmarsund, Växjö och Oskarshamn bland annat.

Fagerhult/Mullsjö väljer alltså att kombinera lag i år likt man gjorde för ett par år sedan. Även om känslan är att Fagerhult kan ha någon mer spelare i truppen, så finns det ett par spelare i Mullsjö som kommer bli nyttiga. Casper Härnborg är en defensiv back som är fantastisk i närkamperna och bollvinnarfasen, men som även blir ett offensivt hot ibland just vare sin fart. August Arvidsson är en trygg center med bra räckvidd och som kommer bli oerhört nyttig i boxplayspelet om han nyttjas på rätt sätt. Sen återstår det att se om man även testar någon av de yngre duktiga 03:erna där Filip Forsberg och Fabian Sammemyr är de två som sticker ut. I Fagerhult finns det spets i Theo Eriksson, Alexander Snäll och Tim Andersson Carlsson, men även bra kvalité i Jacob Vilhelmsson, Axel Cederquist, Simon Sandqvist och Philip Dibér. Det är ju även klart att Mullsjö värvat Wille Knuthas och Leo Olsson till A-laget, men där så kommer Knuthas spela JAS med Hovslätt. Ryktena säger att Olsson kommer att fokusera på A-laget fullt ut och skulle det bli JAS-spel i någon form så kommer det isåfall bli i Mullsjö/Fagerhult, men att det i nuläget är sekundärt.

Jönköping har ju varit bortskämda under ett par år, men förra året tog det stopp mot Pixbo vilket ändå får ses som godkänt. Hemmingberg, Nyström, Skogward, Nilsson och Milton lämnar tomrum efter sig där man nu istället kommer satsa på många yngre spelare som man tror mycket på. I princip samtliga 01:er lämnar för Östra SK, där fysiske Joel Ronnemo dock blir kvar och som kan bli nyttiga i många matcher. Annars är lillebror Nyström, Hannes, den mycket intressanta spelaren att följa rent offensivt i laget! Felix Bernhardsson kommer coacha laget, en kille med mycket rutin från eget spel som känns intressant i uppgiften.

Hovslätt missade Festen med liten marginal efter ett mindre ras mot Lindås, men har ju ändå ett USM-guld med 01:erna som man får väga in här när det är 01:ernas år. Philip Axelsson tillhör toppen bland målvakter och förstafemman med Eriksson, Knuthas, Bäck och Elmqvist samt någon sista länk är vass. I andrafemman kan man få ihop en klart godkänd sådan med Grundel, Bärbäck, Larsson, Svensson och nyförvärvet Philip Diber från Fagerhult. Man har flertalet 03:er som lär slänga sin här direkt, bland annat lillebror Knuthas och även namn som Max Johansson och Isac Dahlqvist. Dock känns backsidan tunn och det är väl där frågetecken ligger. Chans på playoff ska man ha dock!

Från Göteborg finner vi FBC Aspen (Lerum), som vann USM-guld i våras och som var en öppet mål-miss ifrån att slå ut Växjö i sista playoffrundan. På pappret blir man än bättre i år med tanke på att man knappt nyttjade några spelare födda 2000 förra året och har på pluskontot Edwin Jonsson och Adam Sparw från Partille där Jonsson var en av Partille bästa spelare förra året och som har en väldigt hög högstanivå när allting klaffar. Man har många spelare som spelade SDF-SM för Göteborg och man har spets och bredd som gör att man ska nå ett playoff och ha goda chanser att gå ännu längre.

Vara IBK har under flera år varit ett kompakt och svårslaget lag, där man blandat ett man-man spel i viss mån med en tight 2-1-2 uppställning. Förra året räckte man inte riktigt till, men det var många av topplagen som hade problem med att besegra laget från Västergötland. Man har en stark målvakt i Erik Johansson, en fixstjärna i Oscar Garyd , ett yrvärder i William Skarin och en skottvillig back i Arvid Lundgren. För att även ha bredden så lär man förmodligen testa ett par 03:er under säsongen. Man har ofta mönstrat en stark förstafemma, där det gäller att även andrafemman får träff på spelet om man ska ha chans att konkurrera om slutspelsplatserna.

De båda lagen från Borås ser ut att få det tuffare i år. Borås kommer förmodligen spela med ett ungt lag med mycket spelare födda 2003 som enbart spelat herrjunior och P15-serie förut. Fristad/Rydboholm har ju under två säsonger varit en klart positiv överraskning, men tappar nu flera starka spelare födda 2000 som varit bidragande till framgångarna. Även det här gänget har mycket yngre killar som ska få känna på spel och det lär bli spelare som Albin Ahagen och Filip Gertsson som ska leverera där Theo Gustavsson kan vara ett namn att ha extra koll på! Minus att man tappar Erik Langmead med distriktslagsmeriter till Sandared.

Alingsås är ett nytt och ungt lag, ett lag som satsar högt och tränar hårt vilket man visade i USM förra säsongen när man gick till steg 2 trots att man inte hade en enda 02:a. Ett par intressanta killar finns det, framförallt Simon Johansson som är en liten och teknisk forward med fin touch.

Östra SK är i stort gäng ett 01.er från Jönköpings IK, kombinerat med ett par andra spelare utifrån. 01-kullen i JIK har varit svagare än vad 95-00 har varit överlag och känslan är att man kan få det tufft i de matcherna där tempot dras upp ordentligt.

Gruppvinnare: FBC Aspen

Utmanare: Fagerhult Habo IBK/Mullsjö AIS & Hovslätts IK

Poängligavinnare: Wille Knuthas, Hovslätts IK

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Victor Johansson, FBC Aspen
  • Hannes Nyström, Jönköpings IK Ungdom
  • Simon Johansson, Alingsås IBK

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar