JAS-bloggen
Intervjuer

Så tränar JAS-laget: ”Det är viktigt att man stegrar fysen”

I augusti månad börjar de flesta lagen gå in i hall, men bakom ligger ett par månaders hård träning för att vara optimalt förberedda.

Ett av dem är Bele Barkarbys damjuniorer som har letts av Robert Andersson under försäsongen. – Vi började med att ge tjejerna två veckors semester efter seriernas avslutningar. Försäsongsträning körde vi fram till midsommarafton som bestod av två innebandypass, detta för att vi hade tjejer som ville provträna för oss samt ett fyspass i veckan. Vi återupptar träningarna igen vecka 33 med två innebandypass samt ett fyspass som kommer utökas till två fyspass efter träningslägret vi har helgen vecka 33. Tjejerna har även fått ett träningsprogram som dom ska följa under sommaruppehållet med tre gånger i veckan, säger Andersson till bloggen.

Hur har träningen sett ut?
– Utgångspunkten är ju tjejerna och då fokuserar jag på knäled och fotled som brukar vara en akilleshäl, men även bålstyrka samt rörlighetsträning/kroppskontroll.

Distanslöpning – aerob uthållighet för att anpassa kroppen till långvarigt arbete samt att förbättra återhämtning.

Rörlighetsträning/kroppskontroll – för att kunna utnyttja muskulaturen i hela dess längd.

Explosivitet/snabbhet – olika former av korta intervaller i backe samt på plant underlag.

Anaerob – uthållighet, bygga upp förmågan att orka upprepande ruscher.

Skadeförebyggande styrketräning med egna kroppsvikten som motstånd – cirkelträning.

Långa högintensiva intervaller – utveckla aerob kapacitet och styrketräna hjärtmuskeln.

Vi har ett samarbete med Nordic Wellness där vi kör spinningpass, tjejerna fick även en månads fri träning där dom kunde gå på vilka pass dom ville.

-Vi har även ett samarbete med Bromma fysioterapi dit spelarna kan gå vid skador och få bra rehab övningar.

Det kan ju skilja ett par år i gruppen ibland mellan spelarna. Anpassar man det något i träningen?
Jag använder mig av cirkelträning i mina styrkepass med tidsintervaller, på så vis får jag tjejerna att köra utifrån sin egen kapacitet samt att dom får utmana sig själva efter sin förmåga.

När frågan kommer om man borde särskilja på fysen något när det kommer till junior kontra senior så ser Andersson inga större skillnader i stort. – Generellt tycker jag att man kör lite lättare fys men att det är viktigt att man stegrar fysen för man ska ju förbereda tjejerna för eventuellt seniorspel i framtiden.

Om vi istället jämför herr med damlag. Tycker du där att man ska särskilja något för att förebygga någon viss skada eller liknande? – Jag var inne på det tidigare så är ju knä och fotleder en akilleshäl på tjej/damsidan så då är det ju av stor vikt att man tänker på det och lägger in knäkontrollövningar och övningar förfotled inför varje pass.
Väl under säsong kommer man försöker att underhålla den fysiska stuatusen, men vid läge och när det passar i övrig planering. – Min filosofi är i och med att det full fart med innebandy och lite luft i kalendern så är återhämtning en väldigt viktig del i helheten som idrottsutövare. Men vi som ledare har självklart ett ansvar att lägga in extra fyspass när det passar samt integrera det i innebandypassen. Det är även spelarens egna ansvar att hålla uppe den fysiska statusen på DJ nivå under säsongen.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar