JAS-bloggen
Intervjuer

Underdogen slog ut favorit efter favorit – tog silver

Under föregående vecka så begav sig flertalet svenska lag ner till Prag för att deltaga i den årliga upplagan av Prague Games som alltid är ett populärt tillfälle att spela innebandy under sommaren.

Älvstrandens F05 blev som bekant enda svenska lag i turneringen att vinna guld, där två andra svenska lag lyckades ta silver. Det svenska ihop-plocket Bears Floorball i B17 som förlorade med 6-1 mot ett finsk ihop-plock, samt klubblaget IBK Göteborg i B16, som slog ut flera förhandsfavoriter innan man föll på straffar i finalen.

– Efter en plattmatch i gruppspelet blev vi tyvärr tvåa i gruppen vilket innebar att vi dels fick börja i slutspelet en match tidigare, men också att vi fick en svårare väg fram till finalen säger Göteborgs huvudtränare Elias Johannesson till bloggen.

Laget fick som sagt kliva in i slutspelet tidigt, redan i 32-delsfinal men lyckades trots det och en tuff slutspelsväg ta sig hela vägen till final. Johannesson summerar vad han tror var avgörande.

– Vi vann ganska klart i 32-delsfinalen, men sen fick vi möta IBK Lund som vi hade bra koll på, där vi välförtjänt går upp till 4-1-ledning. Lund kom dock tillbaka starkt och kvitterade i sex mot fem till 4-4. Trots det går vi in och gör 5-4 med arton sekunder kvar, och det skapade en känsla av att vi aldrig slutar tro på det, som vi tog med oss igenom slutspelet. Sen hade vi ett riktigt bra målvaktsspel och tydliga roller för samtliga spelare. En förstafemma med de flesta utav våra spets-spelare, som kunde hålla boll och rulla mot alla motståndare, och en andrafemma som vi matchade mot diverse förstafemmor, som trivdes med att ligga i skyttegravarna och spelvända.

På fredagen stod laget för en prestation över det vanliga, när laget i tur och ordning slog ut finska Team Taitavat(vinnare 2018), tjeckiska Tatran(vinnare 2017) och svenska Nykvarn som bland annat vunnit Fatpipe och Storvretacupen flertalet gånger.

– I åttondelen mötte vi finnarna som vi hade bra koll på, det gick riktigt snabbt men det märktes att dom var ett ihop-plock. Vi vann tillslut med 2-1 och finnarnas enda mål kom direkt efter tekning. Kvartsfinalen mot Tatran var riktigt tajt, vi lyckas lite turligt kvittera till 3-3 i boxplay med en minut kvar, innan vi vinner matchen på straffar. Semifinalen mot Nykvarn var tuff och Nykvarn hade klart mer boll än oss och skapade halvlägen lite hela tiden. Men efter Nykens 1-0 mål så blir dom väldigt passiva och då har vi tryck i runt fyra-fem minuter innan vi lite turligt gör mål på en flipp in på mål med trafik framför. Nykvarn tar timeout men vi jobbar ändå fram 2-1 via hög press och gör sedan 3-1 i spel fyra mot sex.

Laget föll tillslut på straffar i finalen mot Zug United från Schweiz. Nu väntar JAS-spel för killarna i höst där man blir ett utav seriens yngsta lag, och samtidigt satsar mot Innebandyfesten i U16-SM.

  • Med undantag för en 02a kommer vår trupp i princip bara bestå utav 03/04-killar. I U16 har vi fått en bra lottning och borde kunna ta oss till regionslutspelet, sen handlar det om att få ut max utav laget i varje match om vi ska nå festen, det finns många duktiga lag man måste slå på vägen. I JAS har vi klivit in ett år senare än många konkurrenter, men vi har värderat vinnarkulturen väldigt högt, och ser inte JAS som en verksamhet där vi ska ”se och lära”. Vi ska utmana om slutspel.

En av lagets viktigaste spelare var Anton Svanberg som sammanfattar turneringen såhär. – Vi har på förhand en ganska enkel grupp. Vi spelar bra de två första matcherna, men i sista gruppspelsmatchen så underpresterade vi rejält. I slutspelet spelar vi som ett lag i samtliga matcher och krigar för varandra. Vi slår ut de regerande mästarna i åttondelen och de som vann året innan i kvarten. Sedan möter vi Nykvarn (Sveriges bästa 03-lag) och där tycker jag att vi sliter som djur och verkligen jobbar för varandra. I finalen orkar vi inte stå upp så bra, speciellt i andra perioden och där förlorar vi matchen.

Rightade Svanberg ingick i lagets förstafemma och spelade offensivt med Tim Sandblom och Simon Dristig och var inblandad i mycket poäng. – Jag är själv ganska nöjd med min insats. Jag tycker att jag håller en jämn nivå under hela turneringen. Sen spelar jag med en riktigt bra center och en bra högerforward så jag har mycket att tacka dem för.

Laget med flertalet nyförvärv i laget från bland annat Partille IBS där man hämtat tre spelare ifrån, vänder nu blickarna mot JAS där man kommer spela i grupp J som är en Göteborgsgrupp med ett par andra inslag. – Vi har på förhand en ganska enkel JAS-grupp, minus Lindås. Vi slog Landvetter i en träningsmatch efter serien med 9-5 och så vi möter vi de andra lagen regelbundet under säsongen. Jag hoppas vi tar en playoffplats och sedan får de gå som det går. Även om Landvetter inte är i våran grupp så hjälper det att ha mött dem då deras lag bestod av majoriteten 01:er och vi har mestadels 03:er.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar