JAS-bloggen
Intervjuer

Hela truppen väljer spel hos grannkonkurrenten: ”På lång sikt en jätteviktig pusselbit”

Den uppmärksamme kunde se när höstens JAS-grupper släpptes, att Team Thorengruppen har ett JAS-lag anmält på herrsidan i A-gruppen denna säsongen.

Thorengruppen har ett gäng 03-04 i spel i sina Pantameraserier i Västerbotten, men grunden för detta JAS-lag ligger i att ett stort gäng spelare födda 2001 och 2002 från IBF Dalen kommer ansluta till föreningen och bilda laget. – Processen startade ”Uppifrån” med vårt allsvenska lag(som spelade två år i SSL) och fick påverkan neråt. Vi har under fyra års tid arbetat med en stege på a-lagsnivå tillsammans med Umeå City IBK och IBF, IBF som varit vår samarbetsförening under flera år. När en viktig pusselbit försvann ur den stegen (Umeå City IBK allsvenska lag) lades ned under fjolårssäsongen tog föreningen en funderare på hur vi vill bygga upp stegen igen. Då bestämde vi oss att för att inför denna säsong strukturera om vårt Team Thorengruppen Ungdom SK, som tidigare varit en renodlad breddverksamhet.  Vi bestämde oss för en inriktning tillsammans med Umeå City IBF (Spelar också i div 2) att fortsätta samarbeta, men att de driver ett breddspår och vi försöker driva mer åt elithållet. Att vi ville vara med och spela JAS var för att skapa morötter för vårt 03-04 lag att se en väg uppåt. På den vägen var det, sedan att det tog den här vändningen var väl inget vi kunde gissa på i september. Men vi är övertygade om att detta i slutändan kommer ge resultat i form av fler ”Umeåspelare” i vårt förstalag som förhoppningsvis når SSL i framtiden, säger Thorengruppens klubbchef Tomas Hugosson Wallgren till bloggen.

I stor utsträckning är det spelare från just Dalen då samt någon enstaka från Umeå City och Gimonäs UIF där upplägget är klart för dessa grabbar hur de kommer matchas. – De kommer att träna som en träningsgrupp men spela i två serier, division 2 och JAS. Majoriteten har åldern inne för att spela bägge serierna, några har blivit något år för gammal för JAS. 

Ni har ju som mål att nå SSL med ert A-lag. Hur beroende blir man av att ha sitt ”andralag” i en division som ändå är på hyfsad hög nivå? – Vi tror att detta på långsikt blir en jätteviktig pusselbit i vår jakt att närma oss SM-medaljerna. Däremot kommer det ta tid! Under kommande säsong kommer det mesta kretsa kring att fylla upp träningar för Allsvenska laget och bidra till träningsmiljö och förhoppningsvis ta med sig det tempot tillbaka till division 2 laget. Men att det nästa år ska göra någon större skillnad tror jag blir ett för stort steg, men jag hoppas jag får fel. 

JAS-laget kommer spela i A-gruppen där RIG som vanligt kommer vara den solklara favoriten och det laget som alla vill försöka slå. Att man däremot i Umeå skulle samarbeta mer på JAS-sidan för att kunna utmana RIG, är inte rätt väg att gå enligt Wallgren. – Nej det tycker jag inte. Att mäta sig med de bästa är bara inspirerande jag hade gärna sett tvärtom. Att alla föreningar runt i kring Umeå kunde ha ett eget JAS lag och på så sätt kunna skapa fler derbymatcher. För varje nytt lag får ca 15-20 spelare i Umeå området möjligheten att tävla mot de allra starkaste i Sverige.

Är det någon av de yngre killarna som ser lite extra spännande ut som kan testas i Allsvenskan redan här framöver? – Finns flera duktiga spelare, det jag tror de flesta kommer att få känna på är att fysen blir mer och mer viktig för spelarna. Att vara ung och lovande är många, att vara beredd att driva sin egen utveckling och investera den tiden som krävs är det färre av. Men jag skulle bli förvånad om inte någon spelare får göra ett eller flera framträdanden i allsvenskan redan detta år. 

Det finns olika mål med säsongen, både ett kortsiktigt och ett mer långsiktigt. – Målsättningen med säsongen är att nå division 1, JAS är bara en bonus. Men den huvudsakliga långsiktiga målsättningen är att få upp fler Umeåspelare till vårt förstalag. 

Att i någon form kombinera ett JAS-lag med Dalen och på så sätt ha spelarna kvar i just Dalen, var inget direkt alternativ. – Nej, det kan jag inte säga. De har trots att flera spelare tagit klivet över till oss ett underlag för att spela i JAS ändå. 

Tränare för laget kommer Patrik Bodén bli, som tillsammans med sina söner tar klivet över från Dalen även han. Ett ”nytt” lag på pappret där dock många känner varandra sedan tidigare ändå med tanke på att stommen är från just Dalen.  Förväntningar utifrån är inte så mkt vi bryr oss om, men det är självklart att förväntningarna är säkert höga då vi har ett riktigt bra och jämt lag, med en hög lägsta nivå. Detta är första året som vi kommer att kunna träna ihop med hela laget, tidigare har JAS varit ett matchlag med spelare från fyra olika lag, vilket givetvis inte är helt lätt. Vi kommer att göra vårat absolut bästa och försöka gå så långt som möjligt. Vi åker ner och lirar JAS-Cupen i Örebro i slutet av augusti efter den vet vi lite mer vart vi står i förhållande mot resten av Sverige, säger Bodén till bloggen.

Dalen kommer i sin A-grupp möta lag som RIG, Skelleftå, Wibax, Gamla Stan och ett par till där gruppen på förhand känns hyfsat svag sett till lagen som finns där och deras tidigare resultat. – Tycker det är kul att Wibax, Skellefteå och Öjebyn kommer till start med nya lag.  Dock vet jag inte vilken nivå lagen håller då det ganska säkert är ganska unga och helt nykomponerade lag. Piteå/Wibax tappar minst tio stycken riktigt duktiga 00:or som säkert är svåra att ersätta direkt.

– Vi får ta en match i taget och se hur det artar sig, men framför allt ser vi fram emot att möta RIG som inte ser helt omöjliga ut i år. Vi tog en poäng av dom fjol och i år har dom tappat sin ruskigt duktiga 00-kull och även deras tränare/lärare Fredrik Holmgren som kört RIG i många herrans år.

Tror du att någon spelare i ert lag kommer få ett genombrott den här säsongen och varför?

– Som tränare vill man inte svara på en sådan fråga, då alla i laget, för mig är lika viktiga! Vi har ett riktigt jämnt lag och alla är på väg att utvecklas från Juniorer till seniorer! Vi har ökat träningsdosen rejält och fått professionell hjälp med fysen så det är nu vi får se vilka som har viljan att komma så långt som möjligt. Thorengruppen har gett oss grymma förutsättningar så att killarna ska ha möjlighet att bli så bra som möjligt, så garanterat är det ngn/några kommer att få ett genombrott detta år!

Foto: Stefan Grahn.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar